Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Fantela i Marenić danas hvataju finale

09.06.2011. 22:00
Fantela i Marenić danas hvataju finale


Ivan Kljaković Gašpić i dalje je u vrhu poretka klase Finn, na trećem mjestu, s jednim bodom zaostatka za drugoplasiranim. Šime Fantela i Igor Marenić sutra jedre za plasman u subotnje finale, trenutačno su 13. Dva su dana do kraja regate
Žestoka se borba danas vodila na regatnom polju. Dug dan za sve klase, po nešto umjerenijem vjetru, ali ipak opet ne laganom. U prosjeku je cijeli dan puhalo 15 do 17 čvorova, na udare preko 20, tako da je trebalo izdržati još jedan težak dan na moru. To je potvrdio i Ivan Kljaković Gašpić.
– Mrtav umoran! Devet sati na moru i tri vrlo duge i naporne regate koje su svaka trajala po sat i 20 minuta, i to u uvjetima kad nema opuštanja ni sekunde, već stalno moraš raditi. Zaista jedva čekam se sručiti u krevet i to doslovno. Dva dobra ulaza danas, odlično drugo mjesto u zadnjem plovu dana, drugi plov je bio nešto lošiji, oko 20. mjesta. Startao sam i taj plov dobro, ali nekako sam ostao na sredini, pa jedan krivi potez, pa drugi, pa onda kad te tako ne ide kreneš malo forsirati, a to u jedrenju nikad nije dobro. No, stanje s bodovima je dobro, valja sutra odraditi još dva dobra plova prije finala u subotu – kaže Iavn.
Prvoplasirani Britanac Ben Ainslie ima 16 bodova i solidnu prednost ispred drugoplasiranog sunarodnjaka Gilesa Scotta i Kljakovića Gašpića na trećem mjestu, koje pak dijeli sam jedan bod. Vodeći trio se malo odvojio s bodovima od ostatka flote, mada se, naravno, u sutrašnja dva plova još štošta može promijeniti. U svakom slučaju, Kljaković Gašpić jedri izvrsno i stabilno u vrhu.
A u sutrašnja dva plova Šime Fantela i Igor Marenić u 470 lovit će 12 bodova koliko ih dijeli od najboljih deset i subotnjeg plova za odličja. Iznimno je “nabrijana” bila ekipa danas u muškom 470, jedrilo se na nož i bilo je jako teško. 12 bodova nije nedostižno, dva plova nose puno.
Odličan nastup Marin Lovrovića i Siniše Mikuličića u Zvijezdi u trećem plovu dana za ovu klasu. Ušli su peti u cilj i time napredovali do 18. mjesta, dok su Mate Arapov i Ante Šitić pali na 24. mjesto. Ove dvije posade vrlo vjerojatno nećemo gledati u subotnjem finalu, međutim sigurno je da sutra neće nedostajati uzbuđenja, jer, kako smo već javljali, njima ova regata nosi bodove za nacionalnu olimpijsku ljestvicu.
Uz bolno koljeno koje je bilo posljedica jučerašnjeg prevrtanja nije bilo jednostavno danas Pavlu Kostovu i Petru Cupaću izdržati četiri plova za zlatnu skupinu 49er-a. I oni su danas cijeli dan bili u pogonu. Nakon deset jedrenja su 22., uz još jedno prevrtanje danas, u zadnjem plovu u trenutku kad su bili sedmi. U ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan su 28. Odlično šesto mjesto za djevojke u prvom plovu dana. Luka Mratović u RS:X nalazi se na 40. mjestu. Sutrašnji dan odlučuje o deset najboljih koji će u subotu jedriti plov za odličja.