Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Hotelijeri” četvrti put podigli Zelenu zastavu

09.06.2011. 22:00
“Hotelijeri” četvrti put podigli Zelenu zastavu


S obzirom na to da smo strukovna škola, mi svake godine različitim projektima želimo povezati našu struku sa zaštitom okoliša, kazala je Tanja Meštrić Molnar, istaknuvši da su se u tom smislu učenici skupine “Eko škola” ove godine bavili smokvom


Svečano podizanje Zelene zastave i obnavljanje statusa Međunarodne eko škole upriličeno je jučer u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi. Ovom su prilikom učenici i djelatnici škole organizirali i prigodni program kojemu su uz ravnateljicu škole Jadranku Brkić Vejmelku nazočili i brojni učenici i djelatnici škole, predstavnici školske skupine “Eko škola” te brojni gosti, i to Ivan Čular, ravnatelj OŠ Šime Budinića, Igor Bilić, iz Turisthotela, te don Emil Bilaver, župnik s Puntamike.
Struka i ekologija
Okupljenima se najprije obratila Tanja Meštrić Molnar, voditeljica školske skupine “Eko škola”, koja je s učenicima, članovima skupine, najzaslužnija za obnavljanje ovog vrijednog statusa po četvrti put.
– Četiri godine su prošle od prvog podizanja Zelene zastave u našoj školi, a zahvaljujući brojnim aktivnostima i zalaganjima naših učenika, doživjeli smo to i ove godine. Važno je naglasiti da uz brigu o čistom okolišu te racionalnom korištenju vode i električne energije, koje su svakodnevne aktivnosti svake eko škole, naša škola ima i nekoliko posebnosti. Naime, s obzirom na to da smo strukovna škola, mi svake godine različitim projektima želimo povezati našu struku sa zaštitom okoliša, kazala je Meštrić Molnar, istaknuvši da su se u tom smislu učenici skupine “Eko škola” ove godine bavili smokvom, jer su smatrali da je smokva, iako tradicijski vezana uz ova područja, danas nedovoljno vidljiva u turističko-gastronomskoj ponudi Zadra na tanjurima zadarskih turista.
Mala kuharica
Naglasila je također da su u sklopu ovogodišnjih ekoloških aktivnosti učenici izdali svoju malu kuharicu popunjenu receptima i fotografijama jela od smokava.
– Sva ta jela skuhana su u školskoj kuhinji i fotografirana, a recepti su pretočeni u kuharicu u kojoj su prevedeni i na francuski jezik, kazala je Meštrić Molnar, napomenuvši da je njihova škola za svoje ekološke projekte dobila i dvije nagrade na čemu je najviše zahvalila učenicima koji sudjeluju u radu školske skupine “Eko škola”.
Nakon nekoliko pjesama o smokvama koje su na hrvatskom i francuskom jeziku pročitale dvije učenice, okupljenima se obratila i ravnateljica škole.
– Drago nam je da smo se danas ponovno okupili u ovom lijepom povodu, a osobito mi je drago da među vama vidim najviše učenika. Mi mislimo da je naš doprinos zaštiti okoliša svake godine mali, ali je od velike koristi svima nama. Velika nam je želja da taj doprinos u budućnosti bude još veći, kazala je Brkić Vejmelka.
Jučerašnju je svečanost potom uveličao učenik Matej Colić i to izvedbom skladbe na klarinetu, a okupljeni su potom zajednički pristupili svečanom podizanju Zelene zastave u školskom dvorištu.