Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kraljevsko vino na čast Hrvatskoj

09.06.2011. 22:00
Kraljevsko vino na čast Hrvatskoj


Ovo tlo, nebo i sunce uz marljiv rad i znanje dali su proizvod na ponos vama i nama, rekla je direktorica Badela Zvjezdana Blažić


Prije šest mjeseci krenuli smo promovirati i prodavati Korlat vina, berba 2007. godine. Uspjeh tih vina na najvažnijim europskim smotrama vinara u Londonu, Bruxellesu, Parizu i Veroni s tri zlatna odličja, četiri srebrna, ogromnim brojem brončanih odličja i diploma, dakle uzimanja prvih nagrada na smotrama prvih u svijetu ponos je vinogradara, vinara i naše tvrtke, ali i Benkovca, odnosno lokalne zajednice, kazala je predsjednica Uprave Badela 1862. Zvjezdana Blažić otvarajući prezentaciju i degustaciju Korlat Syraha 2008., Korlat Merolota 2008. i Korlat Cabernet Souvigniona 2008. u nazočnosti državnih tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Josipa Kraljiškovića, odnosno Ministarstva regionalnog razvoja Zdravka Krmeka, župana Zadarske županije Stipe Zrilića, gradonačelnika Benkovca Branka Kutije, tajnika Gospodarske Komore Zadarske županije Denisa Ikića, direktora Turističke zajednice Zadarske županije Ive Dunatova, direktora vinarije Benkovac Bože Škare i mnogih drugih uzvanika.
Ulazimo u najoštriju konkurenciju
Badel je u ovom zdanju (Vinarija Benkovac, pr.a.) prisutan 50 godina, četrdesetak na ovom području s vinogradima u Pristegu i Miranjama, a od 2004. godine s projektom Korlat kao rijetkim i gotovo jedinstvenim u svijetu.
– Ovo tlo, nebo i sunce uz marljiv rad i znanje dali su proizvod na ponos vama i nama, zaključila je direktorica Blažić.
Ohrabrujuća je ovo prilika koja pokazuje da hrvatski čovjek može, kazao je državni tajnik Kraljišković.
– Ovaj veliki uspjeh i ulazak Hrvatske u EU donosi odmah i otrežnjenje jer ulazimo u najveću konkurenciju na svijetu. Trošimo hrvatska vina i nudimo ih gostima jer trženje će biti naša prva zadaća. Ohrabrujuće u ovoj godini je što je 56 posto više vina stavljeno u promet u prvom dijelu godine, kao i da je u tom vremenu izvoz uvećan 96 posto.
Dubravko Ćuk, direktor razvoja vinarstva i vinogradarstva u Badelu i vrstan enolog, podsjetio je na povijest ovog projekta, prve ideje o discipliniranju korlatskog krša u sedamdesetim godinama, ali i odustajanja zbog nemogućnosti tadašnje tehnologije da to ispuni, do ponovnog povratka 2002. godine, da bi kroz 2005. i 2006. u surovom kamenu niklo 103 ha vinograda vrhunskih svjetskih sorti, koje prema stručnjacima ovdje daju nevjerojatne rezultate.
40.000 boca vrhunskog vina
Zanemarivši tradiciju, jer je nije bilo, projekt je od početka bio moderan i vrhunski, što se osim u karakterima vina ogleda i u odabiru ambalaže, kao i pionirskom potezu s utiskivanjem etikete u samo bocu (Nagrada Red Dot u Njemačkoj), istaknuo je Ćuk.
Vina Korlat, zbog manjih ukupnih količina iz prve komercijalne berbe, u početku su  distribuirana samo u HoReCa (vrhunski hoteli, restorani i enoteke) kanalu prodaje, a od danas predstavljene berbe 2008. planira se širenje distribucije i na kanal trgovine. Od ukupne količine grožđa iz berbe 2008. proizvedeno je 40.000 boca vrhunskog crvenog vina.
Za dobro raspoloženje pobrinuli su se i klapa Kaleta i nezaobilazni Ante Sikirić, a dio vještine sljubljivanja demonstrirao je Rento Kraljev ražnjićima od janjetine i povrća, dok je za ostatak bila odgovorna Piazza – Catering.


 KUTIJA: GOTOVO SVI HRVATSKI EKO VINOGRADI SU NA PODRUČJU BENKOVCA




– U zdanju smo koje 50 godina povezuje Badel i nas, a kroz dugo vrijeme do prije rata, samo je Benkovački Rose bio ovdašnja vinska marka. Zadarska županija zapinjala je i zaostajala za drugima, iako se ovdje vinogradarstvo i vinarstvo njeguje od pamtivijeka, ali mahom za osobne potrebe. Domovinski je rat donio dodatna stradanja, a nakon Oluje i mi smo sa svojim skromnim mogućnostima, zajedno sa Zadarskom županijom, uložili milijun eura u milijun sadnica koje smo nabavljali i poticali sadnju. Danas od 150 hektara eko vinograda u zemlji gotovo sve je na području Benkovca, odnosno Nadina. Uz ove tri vrhunske etikete sada imamo 12 ovdašnjih vrhunskih i iznimnih vina, kazao je među ostalim gradonačelnik Benkovca Branko Kutija.


 PIONIRSKI POTHVAT I U SVJETSKIM MJERILIMA


Pothvat Badela 1862, sadnja vinograda u kamenitom terenu na ovako velikoj površini, može se i u svjetskim mjerilima smatrati pionirskim. Vinograd je nastao u ekstremnim uvjetima, ima najvišu točku na 300-tinjak metara nad morem i cijeli je okrenut prema moru. Prve količine grožđa ubrane na Korlatu 2007. bile su dostatne za proizvodnju 9.000 litara vrhunskog crvenog vina, odnosno 12.000 boca. Bili smo među izabranim pojedincima koji su prije nekoliko godina, tada s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem, kušali ta vina. Čekali smo ih na tržištu znajući da će povući i u međuvremenu stasalu vinarsku proizvodnju ovog kraja. Čak samo i žalili – gdje su više. No, Badel je imao snagu i znanje ne pustiti ih u promet kao “vrhunsku sirovinu”, već ih tri godine “gojiti” u drvu. U samo nekoliko mjeseci od svečanog predstavljanja berbe 2007. u listopadu prošle godine, vina Badela s Korlata oduševila su, ne samo hrvatsko tržište, već i svjetske poznavatelje vrhunske kapljice.