Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prošlo je osam godina – “Posebna hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski”

09.06.2011. 22:00
Prošlo je osam godina – “Posebna hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski”


Hvala i tebi, mladeži Hrvatske. Mladeži Hrvatske, neka te Bog blagoslovi, zemljo Hrvatska, Bog te blagoslivlja – rekao je danas blaženi Papa pred 120.000 hodošasnika na Forumu


Papa Ivan Pavao II. je prije osam godina pohodio Zadarsku nadbiskupiju. Bio je to veliki dan zapisan u povijest i srca Zadrana i tolikih hodočasnika koji su se toga dana okupili na zadarskom Forumu i pozdravili velikog Papu, 9. lipnja 2003. godine na duhovski ponedjeljak i blagdan Marije Majke Crkve. Hodočasnici, koje nije spriječila ni magla, su na Forum počeli pristizati večer uoči susreta sa Svetim Ocem te su u duhovnom i molitvenom ozračju iščekivali njegov dolazak.
Papa je u Zadru predvodio liturgijsku molitvu Slavlje Šestoga časa. On je svoje jubilarno stoto putovanje posvetio upravo Hrvatskoj. Bio je to ujedno i treći Papin pohod Hrvatskoj čije je geslo bilo “Obitelj – put Crkve i naroda”, a u pripremi za jubilej 1700 godina mučeništva nebeske zaštitnice svete Stošije, sljedeća godina u Zadarskoj nadbiskupiji proglašena je Godinom obitelji. Mnoštvo od oko 120.000 hodočasnika s radošću i ponosom pozdravljalo je Papu usklicima: “Ivane Pavle”, “Papa, mi te volimo”. Zadar se ponosi i posjetom još jednog Pape. Naime, Aleksandar III. je u ožujku 1177. godine posjetio Donatov grad. Ivan Pavao II. se nakon Slavlja Šestog časa zaustavio pred katedralom Sv. Stošije i uputio apostolski blagoslov.
Papini blagoslovi
Sveti Otac Ivan Pavao II. je u Zadru uputio mnoge znamenite i poticajne riječi koje su postale duhovna baština, snaga, ohrabrenje, putokaz i program života. Među njima izdvajamo sljedeće:
– Posebna hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski koji si me dočekivao raširene ruke i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije i Kvarnera. Sjećam se vaših patnji uzrokovanih ratom što su još uvijek vidljive na tvojem licu i što se odražavaju na tvojem životu i blizu sam svima koji podnose tragične posljedice toga rata. Poznata mi je, međutim, tvoja snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje i siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da jednom i ti ugledaš bolje dane.
Ivan Pavao II. je za vrijeme svog pontifikata na poseban način govorio mladima i to na svjetskim susretima, koje je za njih utemeljio. Sveti Otac se i u Zadru obratio mladima s ljubavlju i riječima koje otkrivaju njihova prijatelja:
– Hvala i tebi, mladeži Hrvatske. Mladeži Hrvatske, neka te Bog blagoslovi, zemljo Hrvatska, Bog te blagoslivlja.
Iz propovijedi Ivana Pavla II. izdvajamo i ove riječi:
Marija kao uzor
– Raduje me spoznaja da je i ova nadbiskupija prošlih godina doživjela i višestruki rast raznovrsnih oblika zalaganja i apostolske djelatnosti vjernika i svjetovnjaka. Od Marije, draga braćo i sestre, naučite biti vjerodostojni svjedoci i velikodušni apostoli, pružajući svoj doprinos velikome djelu nove evangelizacije. I uvijek imajte na umu da pravi apostolat kao preduvjet traži osobni susret s Isusom, živim Gospodinom. Presveta Djevica ostaje uzor svima koji slušaju riječ Božju i opslužuju je. Kako onda ne bi mogao postojati duboki duhovni sklad između vjernika i Djevice koja izgovara svoj “Veliča”? Siromašni i ponizni iz svakoga vremena nisu pogriješili kada su Mariju, koja šuti, odabrali za svoju glasnogovornicu, i Mariju, koja služi, za svoju kraljicu. I mi također pristupamo k njoj, kako bi od nje naučili poslušnost i otvorenost Bogu. I mi se, hodočasnici trećega tisućljeća, također preporučujemo njezinu zagovoru, kako bi ona svojom molitvom poduprla našu vjeru, hranila našu nadu i učinila djelotvornom našu ljubav – poručio je papa Ivan Pavao II. za svog pastirskog pohoda Zadru, 9. lipnja 2003. godine. Sveti Otac je tada još sve pozvao na susret s Kristom, koji je put, istina i život, potaknuvši na otvorenost darovima Duha Svetoga kako bi u svakoj prilici svjedočili “o rodnosti ljubavi i istinskome smislu života” te gradili Božje kraljevstvo, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira.
Svetog Oca Ivana Pavla II. dočekao je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, a predsjednik Organizacijskog odbora za doček Pape u Zadru bio je mons. Ivan Mustać.


 JEDINSTVENA POZORNICA




Ispred rive zadarskog kanala, bilo je usidreno oko 270 brodova i lađa, okićenih hrvatskim i papinskim zastavama. No, najljepša lađa ipak je bila na kopnu – između crkve Sv. Donata i zgrade Arheološkog muzeja, u neposrednoj blizini benediktinskog samostana i crkve Sv. Marije te Nadbiskupske palače, na površini od petstotinjak četvornih metara smjestila se pozornica, čiji je izgled idejno osmislio projektant ing. Niko Bašić. U središtu stražnjeg dijela pozornice bio je lik Krista Učitelja i Spasitelja, reljef izrađen u lijevanom kamenu, visine 280 cm, širine 154 cm i dubine 46 cm, akademskog kipara Dragana Kwiatkowskoga, koji je podrijetlom iz Poljske.


 ZBOR OD 1.200 PJEVAČA


Osobito živo bilo je u poljima neposredno pred pozornicom, gdje je bilo oko 7.500 pripadnika crkvenih pokreta koji djeluju u Zadarskoj nadbiskupiji, kao što su: Kursiljo, Marijina legija, Neokatekumeni, Križari, Fokolarini, Serra Club, Cenacolo, bratovština Gospe Lurdske, Salezijanska mladež, Treći red sv. Franje, molitvena zajednica Krvi Kristove. Svaki od tih pokreta imao je posebnu boju majica i šalova, bivajući prepoznatljivim sa stjegovima svojih pokreta i transparentima dobrodošlice i pozdrava Svetome Ocu, u želji da mu se predstavi plodna i živa Crkva, organizirani laikat, zajednice koje molitveno i apostolatski djeluju u nadbiskupiji, kao i Udruga Pro vita, Udruga sa četvero i više djece, Vjera i Svjetlo, a zajedništvu su se pridružili i izviđači. Tisuću ministranata, tisuću članova župnih pastoralnih vijeća i župnih ekonomskih vijeća, vjeroučitelji i zbor od 1200 pjevača, pod ravnanjem Žana Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića, najveći je prikazani dar Svetome Ocu, plod nove evangelizacije koja se u Zadarskoj nadbiskupiji intenzivno provodi.