Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sedam godina Zelene zastave

09.06.2011. 22:00
Sedam godina Zelene zastave


Sedmu godinu za redom u Osnovnoj školi Valentin Klarin u Preku jučer je podignuta Zelena zastava čime je ova škola još jednom potvrdila svoj status Eko škole. Učenici i zaposlenici OŠ Valentina Klarina ponovno su dokazali kako čuvaju okolišu koji ih okružuje te brigu o njemu promiču kao način života. Zelenu zastavu podignuo je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.
– Zahvalio bih prvenstveno vama učenicima i vašim učiteljima na trud koji ste uložili da dobijete Zelenu zastavu. Prirodu treba čuvati, ona nije za jednokratno upotrebu već nam je dragocjena. Danas je čuvamo mi, čuvali su je prije nas i vi ćete je čuvati za buduća pokoljenja, rekao je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.
– Cilj projekta Eko škola jest da čuvamo sredinu u kojoj živimo i da potičemo djecu da vode račune o tome. To je dug proces. Mi smo se odlučili da ćemo posebno voditi računa o očuvanju vode i štednji električne energije. Zato na svakom prekidaču u školi, na svakoj špini imamo natpise “ugasi me” i “zatvori me”. Šezdeset posto naših učenika znanja iz ekologije koja su dobila u školi primjenjuju i u svom domu. Neće trošiti vodu bez razloga ili upaliti klimu dok je prozor otvoren, rekla je ravnateljica OŠ Valentina Klarina Marija Šoša.
Akciju koju je provela škola rezultirala je smanjenim računima za vodu i struju, kako kaže voditeljica projekta Jasminka Dubravica. Ona ističe kako se ne svodi cijeli projekt na “ugasi me” i “zatvori me”, već se često kroz nastavu obrađuju ekološki sadržaji te da učenici brinu o urednosti i čistoći škole.