Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Vala” udahnula Zagrebu miris Mediterana

09.06.2011. 22:00
“Vala” udahnula Zagrebu miris Mediterana


Tako lijepa autentična mediteranska instalacija bila je odlično posjećena i pobrala je brojne pohvale, a autorica napominje da su joj u izradi pomagali vrtlari Marin Lulić, Nediljko Kokić, Anes Števanja i Šime Humbolt, a osobito kolegica inženjerka Zrinka Prusac


Kako je javnosti poznato, zadarska komunalna tvrtka Nasadi prošloga je tjedna na 46. po redu Međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart održanoj na zagrebačkome jezeru Bundek, osvojila prvo mjesto za kreativni izraz u oblikovanju prostora. Riječ je o Nasadovoj kreativnoj instalaciji nazvanoj “Vala”, koja je osvojila stručni ocjenjivački sud, koji je smatrao da je to najuspješniji rad na ovogodišnjoj izložbi.
Pravi kaić
Autorica ove zanimljive kreacije kojom je u Zagreb prenijela dio dalmatinskoga podneblja je Nasadova inženjerka Anita Valčić, koju smo jučer sreli u društvu direktora Nasada Hrvoja Grdovića. Upravo njih dvoje su najzaslužniji za ovu najnoviju nagradu u nizu nagrada na kakve je, gotovo se može kazati, “pretplaćena” zadarska tvrtka Nasadi. Naime, postalo je pravilo da negdje u ožujku direktor “raspiše” interni natječaj za sudjelovanje na Floraartu, a stručne osobe u tvrtki anonimno ponude svoje ideje. Ovoga puta se nakon što je prikupio ponude direktoru najviše svidjela kreacija koju je ponudila, naravno, anonimno inženjerka Anita Valčić i odlučio se za njezinu “Valu”, instalaciju kojom se Zagrebu može udahnuti čak i miris Mediterana.
“Vala” je zapravo prava morska vala načinjena od niza autentičnih dijelova koji su u Zagreb putovali s čak dva kamiona i tzv. grajferom, kamionom s kranom. Anita Valčić nam pojašnjava da su danima skupljali potrebni materijal, kamenje, velike i male oblutke, cijele grote, od čega su napravili rivu za koju su privezali i pravi drveni kaić. Takav kaić je danas teško i pronaći, a oni su ga uspjeli posuditi od Zadranina Davora Končurata i zahvalni su mu na tome. Kaić su vezali za stare automobilske gume, kako to u stvarnosti i rade naši ljudi uz more. Oko rive je bilo zasađeno pravo zadarsko raslinje, velika stabla maslina da bi prostor bio što autentičniji. Bili su tamo na pravoj zemlji crvenici i brojni “nasadi” lavande, oleandara, agave, smrike i drugog zadarskog bilja.
Pohvale
Tako lijepa autentična mediteranska instalacija je bila odlično posjećena i pobrala je brojne pohvale, a autorica napominje da su joj u izradi pomagali vrtlari Marin Lulić, Nediljko Kokić, Anes Števanja i Šime Humbolt, a osobito kolegica inženjerka Zrinka Prusac.
Inače, Anita Valčić je diplomirana inženjerka agronomije, smjera vrtlarstvo i oblikovanje pejsaža, što znači da je prava osoba za realiziranje ovakvih ideja. Već pet godina je zaposlena u Nasadima i tamo je prošla sve poslove, a kao i sve njezine kolegice trenutačno ima svoju zonu koju osmišljava i održava, a to su dijelovi grada oko bivšega TIZ-a, odnosno kod spomenika pomorcu, Branimirova, Puntamika, Diklo, Sfinga, Maraska park i okolica. Tamo ona upravlja zelenilom i cvijećem i vjerojatno već sada smišlja što će ponuditi za iduću izložbu Floraart. Jer, zadarska tvrtka Nasadi mora se još više truditi, na neki način je zadužena s obzirom na to da skoro svake godine osvaja neku od nagrada na toj najvećoj vrtnoj izložbi u ovome dijelu Europe. Između ostaloga kao i ove godine prvu nagradu Floraarta je dobila i 2007. godine, pa 2009. godine prvu nagradu Turističke zajednice grada Zagreba, a prošle godine joj je pripala nagrada za najljepši detalj u tadašnjoj njezinoj instalaciji “Labirint”. Zato nije čudno kad direktor Hrvoje Grdović kaže da je očekivao jednu od nagrada, jer vjeruje u svoju mladu sposobnu ekipu, punu dobrih ideja.