Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vještakinja okrivila knjigovotkinju za krivotvorenje poslovnih knjiga Galovca

09.06.2011. 22:00
Vještakinja okrivila knjigovotkinju za krivotvorenje poslovnih knjiga Galovca


Odgovarajući na pitanja tužiteljstva i obrane, vještakinja za knjigovodstvo i financije je vođenje poslovnih knjiga Općine Galovac nazvala nestručnim i netransparentnim kazavši još jednom kako je za to odgovorna knjigovotkinja Plavšin jer je krivotvorila dio dokumentacije


Ne mogu tvrditi, no iz svog 30-godišnjeg iskustva znam da se ovakve stvari u 99 posto slučajeva događaju jer se dokumentacija ne knjiži blagovremeno. Iz priložene dokumentacije ja mogu samo pretpostaviti da je knjigovotkinja Olivera Plavšin dostavljenu dokumentaciju gomilala, umjesto da je redovito knjiži, te da je potom, pritisnuta rokom za predaju završnog računa, obračun za 2002. godinu improvizirala i takve podatke unijela u financijska izvješća. Optuženi Šare predao je prethodno sačinjenu dokumentaciju koja se sastojala od 68 uplatnica i 88 isplatnica te 18 listova blagajničkog dnevnika, no u spisu je priložen samo broj 13, a ostalo su krivotvorine – rekla je Katica Pehar, sudska vještakinja za knjigovodstvo i financije iznoseći svoje stručno mišljenje u nastavku suđenja bivšem načelniku Općine Galovac Slavku Šari i njegovim suradnicima Marijanu Burčulu i Marinu Ćosi zbog malverzacija na štetu Općine.
Odgovarajući na pitanja predsjednice Sudskog vijeća Enke Moković, zastupnika tužiteljstva i obrane, vještakinja je vođenje općinskih poslovnih knjiga nazvala nestručnim i netransparentnim kazavši još jednom kako je za to odgovorna knjigovotkinja Plavšin. Temeljem vještačene dokumentacije ona je zaključila kako je Plavšin dio dokumentacije koju joj je Šare donio, a koju je prethodno sačinio drugi knjigovođa, umetnula u svoje financijsko izvješće. Ostatak za koji je procijenila kako nije dobro sačinjen je prema njenom mišljenju samo odbacila te potom sačinila nove uplatnice, isplatnice i blagajnički dnevnik i to na temelju isplata vidljivih na računu Općine i FINA-e. Pehar je istaknula kako je Šare kao načelnik odgovoran za poslovanje Općine samo ukoliko ne ovlasti drugu osobu, a da je angažiravši knjigovotkinju Plavšin on to učinio.
– Plavšin je sama sebi naknadu isplatila preko žiro računa i obračunala porez na dohodak, iako je znala da je to isto trebalo učiniti i za druge osobe, te da se one nisu smjele isplaćivati gotovinom, Šaru na to nije upozorila niti ga je uputila kako da to učini – naglasila je Pehar, a nakon što joj je Šarin odvjetnik Marko Marinović predočio izjave šest različitih osoba, potpisane i ovjerene kod javnog bilježnika, u kojima stoji da su od Šare u to vrijeme za različite radove primili ukupno 71 tisuću kuna, pod pretpostavkom da to jest tako, vještakinja je zaključila kako Općina Galovac ne samo da nije oštećena, već da je profitirala.
S obzirom na njezinu tvrdnju kako Šare nije smio gotovinom isplaćivati naknade za izvedene radove privatnim osobama, tužitelj Radovan Marijanović proširio je optužnicu unijevši u nju i optužbu da je takvim isplatama Šare oštetio i Općinu Galovac, a i neke druge Općine s čijeg područja su osobe koje su od njega novac dobile “na ruke”. Osim toga, tužitelj je najavio i konkretizaciju dijela činjeničnog opisa optužnice koju će sudskom vijeću dostaviti u ponedjeljak. Suđenje se nastavlja, a kako je Sudsko vijeće odbilo ponovno saslušavati knjigovotkinju, kao i svjedoke za koje je Šare jučer donio ovjerene izjave, očekuje se kako bi na sljedećem ročištu mogli uslijediti završni govori.