Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrh HDZ-a uznemiren povratkom Sanadera

09.06.2011. 22:00
Vrh HDZ-a uznemiren povratkom Sanadera


Novine bi opet bile pune priča o Sanaderu i HDZ-u, kaže jedan od HDZ-ovih ministara koji smatra da bi se ranijim izborima izbjegle posljedice “sapunice Sanader”


Vrh HDZ-a uznemiren je najavom povratka u  Hrvatsku nekadašnjeg predsjednika stranke Ive Sanadera,  a neki od njegovih članova čak  razmišljaju da ne bi bilo loše  zbog toga promijeniti datum  izbora i pred birače izaći već  krajem ljeta. Oni si postavljaju  pitanje je li u ovakvoj situaciji  baš toliko pametno zbog potpisivanja sporazuma s EU otezati s parlamentarnim izborima do kraja studenog ili čak i  dalje od toga.
– Eventualnim pomicanjem  izbora na neki raniji termin  izbjegla bi se sapunica Sanader. Što bi se datum izbora više  pomicao to bi si otežavali situaciju jer bi novine opet bile  pune priča o Sanaderu i  HDZ-u, izjavio je za naš list  jedan od HDZ-ovih ministara.  Vrh HDZ-a se boji da bi Sanaderovi iskazi u USKOK-u do  kojih bi došlo uoči ili tijekom  predizborne kampanje sigurno  iscurili u medije i tako dodatno  naštetili ionako nevelikim izgledima HDZ-a da eventualno  pobijedi na izborima.
Trenutno je aktualni datum  izbora zadnja nedjelja u studenom ili prva u prosincu, a o  tim je terminima u nekoliko  navrata prije mjesec dana javno pričao i predsjednik kluba  zastupnika HDZ-a u Saboru  Andrija Hebrang. Tad je on bio  otklonio mogućnost održavanja izbora odmah nakon ljeta  koja se tada po prvi puta zavrtjela u javnosti.
Osobna razina
Međutim, ona bi sada mogla  ponovo postati aktualna jer bi  se njome osim rješavanja problema vezanih za povratak Sanadera u Hrvatsku mogle iskoristiti i druge prednosti tog  datuma kao što je smanjenje  nezaposlenosti zbog sezonskog zapošljavanja, dobro raspoloženje građana nakon godišnjih odmora, te situaciju u  kojoj još uvijek nije došlo do  poskupljenja energenata koje  će se sigurno dogoditi do kraja  godine.
Članovi vodstva HDZ-a s  kojima smo jučer razgovarali  smatraju da je glavni razlog  Sanaderovog povratka želja da  se naudi HDZ-u, te da se radi o  pokušaju osobne osvete zbog  izbacivanja iz HDZ-a, ali i svega što mu se kasnije dogodilo.
– Čini mi se da je stvar u  osobnoj razini. Nakon što smo  zaključili pregovore HDZ-u se  konačno dogodilo nešto pozitivno. Malo smo se maknuli s  dna. I sada on to želi poništiti i  zabetonirati nas na dno, smatra jedan od ministara iz redova HDZ-a. Međutim, jedan  član užeg vodstva HDZ-a smatra da se u ovom slučaju ipak  radi o Sanaderovom manevru  na koji je bio primoran s obzirom na činjenicu da bi ga  Austrija ionako prije ili kasnije  izručila Hrvatskoj.
– HDZ je spreman na ovu  situaciju jer smo znali da će do  nje jednog dana svakako doći,  smatra taj član HDZ-a.
Osim ovih političkih bojazni  u dijelu vodstva HDZ-a postoje i one osobne prirode, odnosno strah oko toga hoće li  Sanader nekog od njih i osobno teretiti u svom iskazu pred  USKOK-om.
Čišćenje stranke
– Osobno se Sanaderovog  povratka i onoga što će reći  USKOK-u bojim samo zbog  eventualne štete koju bi zbog  toga mogla pretrpjeti stranka  dok se neki kolege čini mi se  više boje što će Sanader reći o  njima osobno, rekao je za naš  list jedan od ministara  HDZ-a.
Međutim, među zastupnicima HDZ-a ima i onih koji se  nimalo ne boje Sanaderovog  povratka.
– Zašto bih se bojao što Sanader ima za reći. Neka kaže  sve što zna, pa ako to znači da  bi još netko iz vodstva stranke  mogao nastradati – neka bude.  Stranka se treba pročistiti, samo se tako može vratiti povjerenja birača u HDZ, ali i  generalno u politiku. Dosta mi  je podjele na nas budale koji  radimo i živimo od plaće i onih  koji uzimaju sa strane. Pa što  ako i izgubimo ove izbore,  HDZ ima budućnost samo ako  se očisti od svih koji su se  ogriješili o zakon, rekao je jedan od zastupnika HDZ-a.  
 


Pristao zbog EU?




Kako tumači njegov hrvatski odvjetnik Goran Suić, Ivo Sanader se predomislio zbog negativnih konotacija da pismom svog odvjetnika Europskoj komisiji pokušava zaustaviti pregovore s EU.
– Odluka da se ne protivi izručenju samostalna je Sanaderova odluka. Pismo koje sam uputio Europskoj uniji izazvalo je tumačenja da Sanader želi zaustaviti ulazak Hrvatske u EU, što naprosto nije točno. Sanader je započeo i vodio pregovore i u želji da otkloni bilo kakve negativne konotacije, a pogotovo mogućnost da mu itko imputira da zaustavlja pregovore s EU, donio je odluku da pristane na hitan postupak izručenja, kazao nam je jučer Sanaderov odvjetnik Goran Suić.
Sanader još nije uputio podnesak sudu u Linzu kojim bi povukao žalbu na odluku prvostupanjskog suda o izručenju. Tijekom idućeg tjedna razmotrit će sa svojim austrijskim odvjetnikom Wernerom Suppanom hoće li to učiniti pismeno ili će svoju odluku izraziti osobno pred sudom 21. lipnja. Suić je demantirao i nagađanja da je Sanader sudu u Austriji ranije podnio zahtjev da ga se pusti na slobodu uz jamčevinu, te da je ova njegova odluka rezultat odbijanja tog zahtjeva.