Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za izradu gitare treba mu 25 dana

09.06.2011. 22:00
Za izradu gitare treba mu 25 dana


Nado Bajlo, zadarski graditelj originalnih gitara koje je nazvao “Whale Guitars”, u srijedu je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održao zanimljivo predavanje i radionicu pod nazivom “Povijest i izrada električne gitare”. Mnoštvu okupljenih, među kojima je bilo i nekoliko vrhunskih glazbenika, ispričao je više o povijesti električne gitare s posebnim naglaskom na period od 1931. do 1947. godine i vrijeme kada su gitare prvi put dobile “solid body” te prepoznatljive dijelove poput pickupa.
– Tada su napravljena tijela od punog drveta, nisu više bila šuplja, a to je napravljeno radi feedbacka i zbog stvari koje su do tad radile probleme glazbenicima. Ljudi slabo znaju o utjecaju tih pionira koji su razvijali električne gitare prije nego su nastali Fender ili Gibson, kazao je Bajlo.
Govorio je i o dijelovima gitara te je preko svojih radova prikazao okupljenima tijelo, glavu, vrat i pragove te objasnio njihovu funkciju. Nakon toga prikazana je i galeriju slika prepoznatljivih Whale Guitars, koje sam izrađuje.
– To su modeli koje sam ja dizajnirao i ostavio kao takav. Cijeli projekt je zamišljen kao gitara najbliža akustičnoj, ali da ima solid body upravo radi feedbacka i kako ne bi bilo mikrofonije na stageu, a ujedno da ima i manji format. Primjenjenija je live nastupima, a može se koristiti i za snimanja u studijima, iako ima karakterističan zvuk koji se ne može uspoređivati s akustičnim gitarama, kazao je Bajlo i dodao da većinu toga radi ručno te da mu za izradu jedne gitare treba minimalno 25 dana.
Inicijator radionice bila je Hrvatska glazbena unija, a radionica je prije Zadra održana u Šibeniku.