Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadrani spadaju među najbolje davatelje u zemlji

09.06.2011. 22:00
Zadrani spadaju među najbolje davatelje u zemlji


Količine krvi koje su jučer prikupljene bit će dostatne za potrebe bolnice sve do polovice srpnja. A srpanj je obično i mjesec kada krvi najviše treba, ali dobra organizacija u prikupljanju krvi uvijek je osigurava dovoljno, istaknula je dr. Lucin


Još i prije osam sati jučer ujutro oživjelo je predvorje zadarskoga kazališta, jer su pojedini dobrovoljni davatelji krvi, članovi udruge “Kalelarga”, htjeli što ranije obaviti svoju humanu “dužnost”.
Tradicija davalaštva krvi
Među prvima je došao župan zadarski Stipe Zrilić sa svojih desetak davatelja na čelu s predsjednicom njihova Aktiva DDK Sanjom Bubičić. Među prvima je viđeno puno poznatih davatelja, onih koji se redovito odazivaju svim velikim akcijama, osobito božićnoj i uskrsnoj, koje već godinama organizira Udruga dobrovoljnih davatelja krvi “Kalelarga” i koje se smatraju najvećima u Hrvatskoj, a Zadrani među najboljim davateljima u zemlji.
Tako su u ranijim satima bili tamo i Božena Rupčić kojoj je jučer upisan 31 put, Joso Malta sa 61 davanjem, Dušanka Ćuković sa 30 davanja krvi. Rano su došli i drugi dugogodišnji davatelji: Nikica Simić, Damir Maričić, supružnici Smiljana i Vanja Milković koji su stigli iz Lukorana. Kao i obično, odazvali su se i braća Vlakić, Eugen i Nenad. Eugenu je jučer bilo 61 davanje, bratu Nenadu čak 76 davanje. Oni su krv počeli davati kao članovi nekadašnjih velikih zadarskih aktiva, Eugen u Bagatu, a Nenad u Maraski.
– Kad smo osnivali aktiv u Bagatu, bilo je tek 17 članova, ali ubrzo je broj narastao na 530, ističe među ostalim Eugen, želeći nam kazati da je nekada, kada je Zadar imao puno tvornica i zaposlenih, postojala zapažena tradicija darivanja krvi. Isto je tako, govore nam davatelji, bilo u “Kidriču”, od početnih 17, aktiv je narastao na više od 500 članova. Zadar je oduvijek bio među vodećim središtima u dobrovoljnom davalaštvu, pa je i danas tako, što potvrđuje i voditeljica Odjela za transfuziju zadarske Opće bolnice dr. Ivna Lucin, napominjući da se i danas nerijetko šalje krv u druge bolnice koje je imaju manje nego zadarska.
– Količine krvi koje su jučer prikupljene bit će dostatne za potrebe bolnice sve do polovice srpnja. A srpanj je obično i mjesec kada krvi najviše treba, ali dobra organizacija u prikupljanju krvi uvijek je osigurava dovoljno, istaknula je dr. Lucin.
Uz pjesmu
Udruga dobrovoljnih davatelja krvi “Kalelarga”, koju uspješno od početka vodi Venci Jurin, danas ima oko 650 članova, pa je i po tome prva u zemlji, a dosad je dala više od tri tisuće litara krvi. Dobra organiziranost se i jučer osjetila po mnogo čemu. Tako je, primjerice, jedan od trojice braće Šoša poznatih davatelja, Nenad, jučer po 33. put darovao krv, ali i poveću donaciju mineralne i obične vode. Ivan Kolar je pored darivanja krvi pjevao i svirao i tako pomagao redovitim zabavljačima ovakvih akcija Peri Miholoviću i Saši Mešiću. Oni su svojom pjesmom i svirkom, gitarom i harmonikom cijelu atmosferu učinili još ugodnijom.
Bilo je tamo još pjevača, poput Mate Vladovića, sina poznatijeg Renata, klapaša. Naime, Mate potpuno ide stopama svoga oca, s njim radi, ali i pjeva u klapi i daje krv u “Kalelargi”. Nezaobilazna je i Danica Popović, koja je jučer upisala jubilarnih 60 davanja. Oko nje se okupljaju članovi “Kalelarge”, jer Danica je poznata po hrani iz ekološkoga uzgoja, kakvu prodaje u svome dućanu, pa puno toga i znade o zdravoj prehrani, što davatelje zanima. No davatelji krvi su uglavnom zdravi ljudi i svi domeću da su sretni dok daju krv, što znači da je ne trebaju uzimati. Naravno, sreli smo jučer i zadarskoga rekordera Borisa Škaru, čovjeka koji je lani proslavio 100 davanja i primjereno je za to nagrađen, a jučer mu je bio 101. put!
Akciju nazvanu “Uskrs 2011.” uspješno je vodila dr. Ivna Lucin, uz koju su bile i dr. Marijana Nadinić te dvije mlade stažistice, liječnice Barbara Franov i Marina Dokoza.