Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zrilić: Benkovac je grad svijetle i sretne budućnosti

09.06.2011. 22:00
Zrilić: Benkovac je grad svijetle i sretne budućnosti


U veljači smo potpisali ugovore s 18 zakupaca poljoprivrednog zemljišta o zakupu 217 hektara, čime smo u funkciju stavili gotovo tisuću hektara zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, rekao je Kutija


Jedne od glavnih smjernica razvoja su poljoprivredna proizvodnja i turizam. Te dvije grane želimo spojiti kroz plasman domaćih proizvoda u turističke svrhe i to je ono na čemu će Županija ustrajati, kazao je zadarski župan Stipe Zrilić na svečanoj sjednici održanoj u povodu Dana grada Benkovca, poručivši svima:
– Benkovac je grad svijetle i sretne budućnosti.
Dan grada se obilježava u povodu blagdana Sv. Ante, koji se kao benkovački nebeski zaštitnik slavi u ponedjeljak, kada se prijepodne održava svečana koncelebrirana misa u crkvi Male Gospe te tradicionalna večernja procesija s početkom u 19 sati. Jučer je održana komemoracija i prisjećanje na poginule hrvatske branitelje i civile na Gradskom groblju, a potom i tradicionalna svečana sjednica u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković. Uvodnim slovom otvorila ju je predsjednica Gradskog vijeća Maja Brkljača, a zatim je benkovački gradonačelnik Branko Kutija govorio o dostignućima koje je grad postigao na unapređenju i podizanju standarda ovog kraja.
Što je sve postignuto?
– Od ukupne količine obradivih površina Zadarske županije gotovo se 50 posto nalazi na benkovačkom području. U veljači smo potpisali ugovore s 18 zakupaca poljoprivrednog zemljišta o zakupu 217 hektara čime smo u funkciju stavili gotovo tisuću hektara zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, rekao je Kutija nakon što je napomenuo kako je Nadin proglašen najekološkijim naseljem u ekološkom uzgoju vinove loze, a posljednju godinu dobiveno je čak osam vrhunskih crnih vina.
Kutija je nabrojio realizirane projekte poput rekonstrukcije Vukovarske ulice (vrijednost 4,5 milijuna kuna), nogostupa u Ulici Stjepana Radića, javnih površina u Ulici Petra Zoranića, radove na magistralnom vodovodu od Benkovca prema Lišanima-Vukšiću-Proviću (50 milijuna kuna), sanaciji brojnih divljih odlagališta, uređenju okoliša i izgradnji vodovoda i kanalizacije oko crkve Male Gospe, obnovljenim školama, ishođenju dozvola za kanalizaciju i plinofikaciju poslovne zone Benkovačko selo, usvajanja PPU Asseria, izrade UPU-a Sajmište Benkovac…
– Pri kraju su radovi na magistralnom plinovodu Gospić-Benkovac, a ovih dana očekujemo početak radova na plinovodu u samom Benkovcu. Pripremamo se za izgradnju dviju zgrada sa 40 stanova s dječjim vrtićem na Baricama, najavio je Kutija te je objavio izmjene PPU-a zbog izgradnje fotonaponskih elektrana (vjetroelektrana) i usklađivanja granica građevinskog područja a sve, kaže, u cilju daljnjeg gospodarskog razvoja.
Briga za stare i mlade
Kutija je podsjetio i na osnivanje Centra za pomoć “Sv. Ante” i o programu “Pomoć u kući starijim osobama” koji obuhvaća 300 korisnika, jednokratnoj naknadi za svako novorođeno dijete u iznosu od dvije tisuće kuna, brizi o djeci s teškoćama u razvoju, školskom prijevozu djece, financiranju brojnih udruga, među njima i športske klubove…
Nazočnima su se obratili saborski zastupnik, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te već spomenuti zadarski župan Stipe Zrilić. Osim navedenih na svečanoj sjednici nazočili su saborski zastupnici Nevenka Marinović i Ivo Grbić, predstojnik Državne uprave u Zadru Damir Valčić, predsjednica Županijske skupštine Ivana Devčić Buzov, dožupan Đani Bunja, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) Tomislav Kovačević, predsjednica Uprave Badela 1862 Zvijezdana Blažević, svećenici ovog kraja predvođeni dekanom don Elvisom Kneževićem, oba benkovačka gradonačelnika, Mirko Erstić i Miloš Ćiritović, direktor TZG Benkovac Vanja Čvrljak, predstojnik Podružnice HCR-a Zadar mr.sc. Josip Čerina, županijski pročelnici, predstavnici vojske, policije i sudstva, gospodarstvenici, brojni gradonačelnici, dogradonačelnici i načelnice naše županije, benkovački vijećnici i drugi gosti i uzvanici. Voditelj programa bio je novinar-urednik Radio Benkovca Mihovil Mijo Brkić.


 PROCESUIRATI POČINJENE ZLOČINE




– Nažalost, moram ustvrditi kako je i nakon 16 godina od Domovinskog rata tek Zorana Banić odgovarala za srbočetnički pokolj 235 civila na širem benkovačkom području. Mi smo ti koji ne smijemo dopustiti da zastare ti zločini te da mjerodavnim institucijama ne prestajemo ukazivati da procesuiraju zločine, poručio je Branko Kutija.


 NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO PROF. MARIJANI BODULIĆ


Nagrada za životno djelo za izuzetan doprinos i rezultate u odgojnom obrazovanju te razvoju školstva dodijeljena je Marijani Bodulić, profesorici hrvatskog jezika u Srednjoj školi kneza Branimira. Godišnje nagrade Grada Benkovca za stvaralački rad dodijeljene su vinaru i vinogradaru Tomislavu Glaviću iz Nadina te stočaru i poljoprivredniku Ivanu Perici iz Lepura i to za doprinos u području poljoprivrede, zatim Udruzi žena “Maslina” – Benkovac za doprinos u području društvenog života (nagradu preuzela predsjednica Marija Bešlić), Športsko-ribolovnom društvu “Sipa” – Benkovac za naročite doprinose u području športa (nagradu preuzeo predsjednik Ante Šuto) i 4. gardijskoj brigadi “Pauci” – Split za naročite doprinose u oslobađanju teritorija Republike Hrvatske u Domovinskom ratu (nagradu je preuzeo Davor Prtenjača, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije). Uime nagrađenih zahvalila je prof. Bodulić.


 SVJETSKA ARHEOLOŠKA SENZACIJA IZ KLIČEVICE


Nakon svečane sjednice predsjednica GV-a Maja Brkljača je u Zavičajnom muzeju otvorila izložbau”Utvrda Kličevica kod Benkovca, rezultat arheoloških istraživanja”, koja prezentira arheološke nalaze pronađene tijekom istraživanja 1990. godine na prostoru starohrvatske utvrde Kličevica iz 15. stoljeća, koji do danas nisu znatno valorizirani ni prezentirani javnosti.
 Među njima je i benkovačka svjetska senzacija, primjerak jedinstven u Hrvatskoj, trocijevni top nastao, kako se smatra, prema zamislima renesansnog genija Leonarda da Vincija. Suvremena replika takvog topa nalazi se u Muzeju znanosti i tehnologije Leonarda da Vincija u Milanu. Autori izložbe i pratećeg kataloga su dr. sc. Karla Gusar s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i dipl. arheolog Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac.
 


 BEEENKOVAC – JANJETINA & JARETINA


Pored organizacije i sufinanciranja nadasve uspješnih i nadaleko poznatih kulturno-zabavnih manifestacija u Benkovcu poput “Smotre folklora”, “Vinafesta Benkovac”, “Bukare”, “Miss sela Zadarske županije”, “Benkovac-festa”, “Ravnokotarske fišijade” i drugih, gradonačelnik Branko Kutija je najavio i dvije nove manifestacije znakovitih gastronomskih imena: “Beeenkovac – janjetina&jaretina” i “Benkovački prisnac”, za što je nagrađen gromoglasnim pljeskom nazočnih.