Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Split Pride prošao bez izgreda

09.06.2012. 22:00
Split Pride prošao bez izgreda


Drugi Split Pride prošao je bez izgreda i većina sudionika se razišla, a policija je otpratila organizatore i dio sudionika. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić rekla je, obraćajući se tijekom programa Split Pridea održanog na Rivi da je društveni položaj LGBT osoba u Hrvatskoj nepovoljan i da će se obiteljski status istospolnih zajednica u Hrvatskoj jednom morati uskladiti s europskim.
Naglasila je da se zauzima za izjednačavanje prava manjinske gay populacije u Hrvatskoj s pravima hetero većine. Zastupnica u Europskom parlamentu Marije Cornelissen je u svojem obraćanju podsjetila kako na lanjskom Split Prideu nije bio nitko iz hrvatske vlade, a danas je, kako je rekla, nazočna jedna četvrtina kabineta, to jest pet ministara.
“Prošle godine smo napadnuti i ozlijeđeni od strane ekstremista a danas ih uopće nema, policija je ove godine obavila dobar posao”, istaknula je Cornelissen, koja smatra da su ekstremisti na splitskom Prideu prošlost. Po informacijama, policije privedeno je 40 osoba zbog manjih prekršaja, ponajviše po Zakonu o osobnoj iskaznici i Zakonu o javnom redu i miru.
“Ne bilježimo događaje koji se dovode u vezu sa sigurnošću sudionika Split Pridea 2012. i građana Splita”, kazao je Paško Ugrina iz PU splitsko-dalmatinske. Današnjim osiguranjem bio je zadovoljan načelnik policijske uprave Ivica Tolušić koji je novinarima izjavio da je očekivao ovako mirnu situaciju. Ovogodišnji Split Pride osiguravalo je 900 policajaca među kojima je bio i Interventni vod, a iz zraka im je potporu pružao helikopter.