Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Društveni život invalida – Muzej stakla i trgovački centri!

Autor: Hana Radulić

09.06.2013. 22:00
Društveni život invalida – Muzej stakla i trgovački centri!

Foto: Zvonko KUCELIN



Osjećam se kao čovjek drugog reda, s gorčinom konstatira Soni Banić, tjelesni invalid koji se kreće uz pomoć hodalice, i koji ni ovoga puta nije mogao obaviti svoju građansku dužnost i glasovati na lokalnim izborima. Na svom »visokom« biračkom mjestu u Arbanasima suočen je s dvadesetak stuba koje vode do birališta, a one su za ovog Zadranina nepremostiva prepreka.
Biralište na ulici
– Zbog tjelesnog hendikepa uskraćeno mi je biračko pravo, a svoj glas protiv takve diskriminacije podižem i u ime svih zadarskih tjelesnih invalida koji također nisu mogli glasovati, prosvjeduje Banić koji si je dao truda i istražio pristupnost zadarskim biračkim mjestima, te došao do porazne činjenice kako su tek rijetka prilagođena osobama s invaliditetom, i to zahvaljujući više slučaju nego namjeri.
– U Galovcu je tako postavljen montažni objekt koji omogućuje svima ulaz i glasovanje, ali to je izdvojen pozitivan primjer. Glasovanje bih mogao obaviti jedino na način da svi članovi biračkog odbora napuste biračko mjesto i da na ulicu, odnosno do mene, iznesu birački materijal, biračku kutiju i paravan i da onda ja na ulici obavim svoju građansku dužnost. Za mene je to neprihvatljivo, diskriminirajuće i ponižavajuće, govori Soni Banić koji je više puta ukazivao na ovaj problem, kojega bi zadarski invalidi možda lakše podnosili da se on pojavljuje samo tijekom izbora. Nažalost, s istim problemom nepristupačnosti brojnim javnim ustanovama suočeni su svakodnevno, pa tako Banić nabraja:
– Zadarskim invalidima omogućen je pristup jedino u Gradsku knjižnicu, Znanstvenu knjižnicu i Muzej antičkog stakla. To je sav naš društveni život u koji imamo pristup, uz naravno, trgovačke centre gdje možemo ući bez barijera i trošiti, ogorčeno govori Soni Banić, navodeći kako je gradski autobusni prijevoz prilagođen invalidima, ali i tu ima problema jer cestovna infrastruktura nije prilagođena novim autobusima, pa tako nogostupi i ivičnjaci nisu u ravnini s autobusom. Osim toga, invalidska kolica treba pri izlasku iz autobusa nagnuti za što je potrebna pomoć druge osobe.
Glasovanje u Udruzi?
Na pitanje primjećuje li posljednjih godina da je javnost u Zadru više senzibilizirana za probleme invalida, odgovara potvrdno:
– Sve je više mladih ljudi spremno pomoći ljudima s invaliditetom. Susretljiviji su i ponude pomoć, ali izostaje pomoć države koja bi za nas trebala učiniti puno više, zaključuje Soni Banić koji ima i poruku za, kako kaže, izborne pobjednike u svim općinama i gradovima Zadarske županije: 
– Kad budu sjedili u svojim foteljama neka se sjete svakodnevnih problema zadarskih invalida i omoguće im pristup u sve javne prostore, kao i u one koje tek namjeravaju graditi ili dograđivati, na način kako to nalažu propisi RH i EU, poručuje Banić.   
Da su zadarski invalidi zbog nemogućnosti pristupa biračkom mjestu u diskriminirajućem položaju potvrđuje i predsjednica Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Iva Blažić koja kaže:
– Za sljedeće izbore svakako bi se trebalo pronaći rješenje da i osobe s invaliditetom mogu obaviti svoju građansku dužnost. Iz vlastitog iskustva znam da je to vrlo teško, pa tako mene na biračko mjesto u Jazinama uvijek mora dopratiti netko iz obitelji. Možda je rješenje da se za osobe s invaliditetom u Zadru osigura jedno ili dva biračka mjesta gdje bi mogli obaviti glasovanje, primjerice u našoj udruzi, ističe Iva Blažić.
Inače, Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije trenutačno ima 754 člana, različitih vrsta oboljenja i stupnja invalidnosti – od 30 postotnih do stopostotnih invalida koji bi trebali imati jednaka prava kao svi ostali građani.