Igre bioraznolikosti - kakvo sam društvo prirodi?

Slika korisnika admin
Autor: 

Na Vranskom jezeru obilježen Dan zaštite okoliša i dan biološke raznolikosti, a fokus je stavljen na odnos čovjeka prema prirodi i okolišu. Sudbina čovječanstva usko je povezana s biološkom raznolikosti života na Zemlji. Biološka raznolikost je neophodna za održivi razvoj, dobrobit čovječanstva, okoliša i funkcioniranje gospodarstva, te u konačnici ovisi o odgovornom upravljanju prirodnim resursima planeta, jer ljudske aktivnosti već danas konzumiraju mnogo više prirodnih resursa nego što planet može održivo pružiti.

Na ovogodišnjem obilježavanju Dana zaštite okoliša i dana biološke raznolikosti pod geslom "Igre bioraznolikosti - kakvo sam društvo prirodi?", sudjelovale su osnovne škole iz Tisnog s 25 učenika, Tkona s 30 učenika te Stankovaca s 25 učenika. Škole su se međusobno natjecale u tri igre, a cilj je bio pokazati da i edukacija može biti zabavna.

U igri „nacrtaj raznolikost", djeca podijeljena u parove opisivala su i crtala životinje koje obitavaju na Vranskom jezeru. Na taj način učenici su naučili prepoznati i razlikovati ugrožene vrste životinja koje obitavaju na Vranskom jezeru. U igri „poplava na Vranskom jezeru" cilj je bio djeci ukazati na važnost očuvanja močvarnih staništa, jer u slučaju ekološke katastrofe i možebitnog isušivanja jezera mnoge vrste koje su prilagođene ovom specifičnom staništu bile bi na rubu izumiranja. U posljednjoj igri „čapljino gnijezdo" ideja je bila da djeca imitiraju čaplje i način na koji one savijaju gnijezdo, te tako nauče više o čapljama i očuvanju njihova krhkog staništa. Na kraju se održala tombola u kojoj su se izvlačili brojevi i dijelile vrijedne nagrade.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno