Zadrane nije zanimalo kako do zapošljavanja u inozemstvu

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

U organizaciji Info centra za mlade u ponedjeljak je u prostorijama centra održan okrugli stol na temu „Kako do zapošljavanja u inozemstvu". Iako atraktivna tema, s obzirom da se sve veći i veći broj hrvatskih državljana, posebice mladih, odlučuje na iseljavanje iz zemlje u potrazi za poslom, okrugli stol je okupio svega pet sudionika kojima su o navedenoj temi govorili Loreta Stipčević iz Zavoda za zapošljavanje i Frane Funčić, Zadranin koji je dva mjeseca radio u Irskoj.

Stipčević je okupljene upoznala s aktivnostima Zavoda po pitanju pružanja usluga zainteresiranima za rad u inozemstvu, dok je Funčić konkretno govorio o situaciji u Irskoj, zemlji koja je nakon Njemačke druga na popisu najatraktivnijih destinacija za rad i život hrvatskih državljana.

- Od ulaska u Europsku uniju i Hrvatska je dio mreže javnih servisa zavoda za zapošljavanje zemalja EU. Riječ je o državnim servisima, no preko tih servisa može se doći i do privatnih servisa za zapošljavanje što uvelike olakšava proces potrege za poslom našim državljanima koji se spremaju na rad u inozemstvu. Mi u Zavodu smo tu da svima koji nas potraže pružimo sve informacije koje će im trebati, od informacija vezanih za zdravstveno osiguranje koje naši građani ulaskom u EU imaju i u inozemstvu, no ne u potpunosti, što ovisi o zemlji do svih ostalih informacija, kako se registrirati na stranice za traženje posla, kako napisati životopis, kako se služiti javnim servisima i slično, naglasila je Stipčević.

Funčić je s okupljenima podijelio svoje irsko iskustvo, istaknuvši kako mu je bilo odlično i kako je posao našao vrlo brzo.

- Ono što sam najprije napravio je bilo to da sam se registrirao, napravio sam iskaznicu koja mi je omogućavala da krenem u potragu za poslom. Administracija je kod njih brza, dovoljno je bilo ispuniti jedan formular i iskaznica je gotova za 7 dana. Rada na crno nema tako da sve starta kada dobijete prvi posao. To je uvijet da iznajmite stan jer se i stanovi iznajmljuju isključivo preko ugovora, a preduvijet je posao. Nakon toga možete otvoriti i račun u banci te legalno krenuti dalje. Imate na raspolaganju par opcija za pronalazak posla: putem njihovih web stranica državnog zavoda za zapošljavanje ili putem privatnih agencija te putem direktnog kontakta s potencijalnim poslodavcima na način da idete kroz grad i ostavljate životopis. Traže se kuhari, konobari, skladištari, uglavnom fizički radnici, posebice zanatlije te informatičari koji mogu odmah do posla i to odlično plaćenog posla s plaćama od tri do četiri tisuće eura, ispričao je Funčić te pojasnio kako se ugovori potpisuju uglavnom na određeno, no ne zbog nekog nepovjerenja poslodavca već jedne drugačije politike prema radu koja podrazumijeva da će svaki zaposlenik nakon nekog vremena samoinicijativno promijeniti posao u potrazi za boljim.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika rosan
...bilo mu je odlično...više nije?