Centar seli iznad Kožine, kod stanice dolazi TIC

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je natječaj, javnu nabavu za izgradnju zgrade Centra za socijalnu skrb u Biogradu na Moru. Početna cijena je 4,9 milijuna kuna, a rok završetka je 300 dana od uvođenja izvođača u radove.

- Nova zgrada Centra za socijalnu skrb će se graditi iznad Kožine, uz istočnu stranu zgrade tehničkog centra na Kosi-Torovima, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik.

Postojeća zgrada Centra za socijalnu skrb se nalazi semaforskom raskrižju na ulazu u Poluotok, nasuprot autobusne postaje na Trgu hrvatskih velikana. Istočno se ide za Ilirijine hotele a zapadno za trajektno pristanište. Grad je osigurao zemljište površine od 1.000 metara četvornih i ishodio svu potrebitu dokumentaciju za provođenje postupka javne nabave.

400 kvadrata

Nova zgrada Centra trebala bi biti useljiva najkasnije do kraja 2018. godine.

- Čim se izgradi nova zgrada i izvrši se preseljenje iznad Kožine, u postojećoj zgradi će se izgraditi Turističko informativni centar, glavna "turistička recepcija grada", obznanio je Knez.

U ovogodišnjem proračunu za izgradnja zgrade Turističko informativnog centra (TIC) predviđeno je 3,2 milijuna kuna, dok je LAG Laura projekt već nominirao prema EU fondovima.

- Nova zgrada imat će oko 400 metara četvornih površine, u prizemlju i na katu po 200 metara četvornih, kaže dipl. pravnica Ivana Zrilić, ravnateljica biogradskog Centra od listopada protekle godine.

Izgradnja nove zgrade je sukladna s Pravilnikom s kojim se propisuju minimalni uvjeti prostora, opreme i broja potrebnih stručnih i drugih radnika centra za socijalnu skrb.

- U Centru je zaposleno 10 djelatnika i osim primjerenih uvjeta za rad zbog što veće učinkovitosti svi će imati svoj ured, najavila je Zrilić.

Centar za socijalnu skrb na temelju javnih ovlasti rješava u prvom stupnju u upravnom području socijalne skrbi, obiteljskopravne i kaznenopravne zaštite i drugim pravima u skladu sa odredbama Zakona o socijalnoj skrbi i posebnih propisa.

Odgojne mjere

- Centar između ostalog provodi odgojne mjere nad djecom s problemima u ponašanju, posredovanje u postupku razvoda braka. Djelokrug rada je pozamašan, kaže Zrilić.

Prema zakonskim ovlastima sudjeluje i kao stranka ili umješač pred sudom i drugim državnim tijelima kada se radi o zaštiti interesa djece i drugih članova obitelji koji se ne mogu brinuti sami o sebi ni o svojim pravima i interesima. Daju i podatke i mišljenja prigodom odlučivanja o odobravanju pogodnosti izlazaka zatvorenika iz penalne ustanove sukladno posebnom propisu kojim se uređuje izvršavanje kazne zatvora.

- Centar za socijalnu skrb na temelju javnih ovlasti može obavljati i poslove zbrinjavanja odbjegle djece te organizirati i pružati pomoć u kući. Centar potiče i razvija samopomoć, dobrosusjedsku pomoć, dobrovoljni rad, dobrotvorne i druge djelatnosti, kaže Zrilić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno