Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrdoljakovo glumačko umijeće

09.06.2017. 22:00


Iako se donedavno teško moglo zamisliti da HDZ u Vladu primi HNS čiji je donedavni čelnik Vrdoljak često bio ljeviji trubač od SDP-a, to se upravo dogodilo, a premijer Plenković je postigao i to da se ova „nezamisliva” koalicija već proglašava posve prirodnom jer  takve stranke zajedno obnašaju vlast i u drugim zemljama. No, zaboravlja se kako u tim drugim zemljama politika nije toliko „gacala” u ideološkom glibu, dugo i duboko kao u Hrvatskoj. 
Gledano sa te ukorijenjene svjetonazorske strane, HNS-ovce, koji se sad proglašavaju i jamcem hrvatske političke stabilnosti, može se doista prozvati prodavačima magle i obraza, no kako je politika umijeće mogućega, čini se kako HNS, koji prema istraživanjima ne prelazi ni izborni prag, i ne imajući kamo, nije mogao odoljeti zovu vlasti uzme li se u obzir kako su mu ambicije uvijek bile višestruko veće od rejtinga. 
Naime, devet HNS-ovih zastupnika sjedi u Saboru zahvaljujući koaliciji s SDP-om, podijelili su se na one koji su za koaliciju s HDZ-om i one koji su protiv pa će se samoisključiti iz stranke,  dok će drugi primiti Plenkovićeve darove, dva ministarstva i potpredsjedničko mjesto u Vladi. Predragu Štromaru osmjehnula se sreća nakon što ga je s mjesta župana izgurao bivši HNS-ovac Radimir Čačić, postat će ministar graditeljstva, dok će Blaženka Divljak zamijeniti sad otpisanog Pavu Barišića s mjesta ministra obrazovanja. A začetnik ideje i, čini se, glavni pregovarač iza kulisa Ivan Vrdoljak, ostaje kratkih rukava, sve je skuhao, a onda digao ruke od stranke, izlazi iz Sabora i kaže da ide u mirovinu. Da mu se nakon svih izvrsnih glumačkih rola vjeruje?
Upravo je politički lik Ivana Vrdoljaka u cijeloj ovoj priči vrlo zanimljiv i zahvalan  kao predložak političara za kojega nikad ne znaš misli li ono što govori ili se mora čitati između odnosno iza redaka. Vrdoljak je toliko strasno osporavao moguću koaliciju s HDZ-om i što je više odbacivao bivao je sve manje uvjerljiv. Ako su to tako mogli posumnjati obični građani, politički laici, kako to glumatanje nisu mogli razotkriti njegovi stranački (ne)prijatelji.?! Prozivao je Vrdoljaka i mostovac  Grmoja, no nakon višekratnih Vrdoljakovih  javnih molbi da se HNS prestane silovati s tom koalicijom s HDZ-om jer kako bi oni mogli u Titanik Vladu,  pustilo bi ga se da na miru glumi glavnu facu oporbe.  Pokretač je on i inicijative za nepovjerenje ovoj Vladi u koju sada HNS ulazi, ostao je i ministar Zdravko Marić kojega su htjeli rušiti., ali više ne smeta. Ima taj Vrdoljak dara  baš za političara!
A ima, i posljednju političku želju – provođenje kurikularne reforme, ali „jokićevske”.  Koliko je dugo s Plenkovićem brušeno ovo političko partnerstvo teško je reći, no zasigurno su razgovori počeli dovoljno rano da  Anka Mrak Taritaš, prije drugog kruga lokalnih izbora shvati kako  se nešto iza brda valja i kako za nju to ne valja.
Ako se lakovjernim gledateljima Vrdoljakvih ranijih predstava protiv HDZ-a i njegove Vlade može pripisati naivnost , naivnost se sad može pripisati i Štromaru koji izjavljuje kako će u novoj koaliciji  HNS mijenjati HDZ .  Najjača politička stranka koja iza sebe ima pobjedu na lokalnim izborima i dobar rejting, pogotovo nakon iskustva s Mostom, zasigurno neće  dopustiti da im stranka koja je, istina, donijela u miraz ruke za većinu u Saboru, kroji isključivo po svome kurikularnu reformu. Teško da će HNS u novoj Vladi bilo što uvjetovati misli li ostati sjediti na vlasti.  Dirigentska palica bit će u rukama Andreja Plenkovića kojemu je izborni rezultat alibi za sve poteze pa i za ovu suradnju s narodnjacima.  Kao alibi za koaliciju s HDZ-om, HNS-u je, pak, ostala samo kurikularna reforma i priča kako oni ne žele još jedne izbore nego političku stabilnost  pa se, eto, „žrtvuju” za dobrobit Hrvatske i njezinih građana, a ne za fotelje. Bude li HNS poslušan uspjet će i ova koalicija kojom se prvi put pokušava premostiti ideološki jaz – onaj na kojem je Vrdoljak „diplomirao” glumu.