Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dječjem vrtiću u Preku nepovratnih 712 tisuća kuna za obnovu i jaslice

10.06.2018. 13:00
Dječjem vrtiću u  Preku nepovratnih 712 tisuća kuna za obnovu i jaslice


U novu pedagošku godinu Dječji vrtić Lastavica u Preku ući  će s obnovljenom središnjom zgradom i jaslicama!
Opsežan projekt, koji je Općina Preko ovog proljeća prijavila na javni  poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za  poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama, dobio je  „zeleno svjetlo“ i nepovratnih čak 712.483 kuna.


Cijena vrtića ista
– Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u četverogodišnjem razdoblju. Djeca su nam prioritet, pa smo odmah, u prvoj godini mandata krenuli u projekte obnove vrtića i jednosmjenske nastave u školi. Vijest koja je ovih dana stigla iz resornog ministarstva dala nam je dodatni vjetar u leđa i sada nam predstoji provođenje  javnog natječaja za izvođenje radova, a odmah potom i početak zahtjevnih radova koji će najvjerojatnije trajati nekoliko mjeseci. Vjerujemo da  će obnova i proširenje vrtića, što će obuhvatiti i otvaranje jaslica, završiti  u listopadu, zbog čega će vrtić u Preku u novoj pedagoškoj godini početi  s radom kasnije, ali sva djeca bit će zbrinuta i raspoređena u područne  odjele, najavljuje Jure Brižić, načelnik Općine Preko.
Radovi na središnjoj zgradi DV Lastavica obuhvatit će nadogradnju dijela u kojemu će biti osiguran smještaj za desetero djece u jaslicama, obnovit će se i postojeće prostorije, uvesti podno grijanje, sagraditi zasebna  kotlovnica, nova kuhinja, sanitarni čvorovi, nova fasada na cijeloj zgradi i  posebna prostorija za rad logopeda.
Cijena vrtića, naglašava načelnik Brižić, ostat će ista, i za djecu iz Preka  i iz ostalih mjesta, a cijena boravka u jaslicama formirat će se naknadno,  o čemu će budući korisnici biti na vrijeme obaviješteni.


Naknade za novorođenčad – osigurano 150 tisuća kuna
Podsjetimo, Općina Preko dosad je sufinancirala pohađanje djece jasličke grupe u vrtiću izvan općine u iznosu od 300 kuna po djetetu, a za  podmirenje troškova odgoja i obrazovanja djece i mladeži u proračunu  je osigurala 267.000 kuna, u što se, primjerice, ubrajaju troškovi  predškolskog odgoja i obrazovanja, sufinanciranje nabave udžbenika za  učenike osnovnih škola te financijska pomoć studentima.
Osim toga, u proračunu za 2018. godinu za naknade za novorođenčad  osigurano je 150.000 kuna, i to za prvo dijete 7500 kuna, za drugo 15.000  kuna, za treće 30.000 kuna, a za četvrto i svako iduće dijete po 60.000 kuna.




Novac i za druge otočne vrtiće
Bespovratan novac za prijavljene projekte radi poboljšanja materijalnih uvjeta u  dječjim vrtićima dobile su i druge otočne općine. Tako je u Kalima za DV Srdelica  odobreno 142.500 kuna, u Kukljici za DV Manulica 350.094, Općini Pašman za  DV Otok Pašman u Dobropoljani 51.703 kuna, Općini Tkon DV Ćok 539.555 kuna i  Općini Sali za DV Orkulice 736.448 kuna.
Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i podrška je  jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja. Novac se može uložiti u projektiranje,  gradnju/nastavak gradnje ili nadogradnju objekata, sanaciju, rekonstrukciju, adaptaciju objekata ili dijela objekata, opremanje fiksnom opremom, uređenje okoliša,  uređenje vanjskih terena te energetsku obnovu objekata dječjih vrtića.
Novac je osiguran u državnom proračunu RH, a za 2018. i 2019. izdvojit će se  ukupno 117.500.000 kuna.