Dječjem vrtiću u Preku nepovratnih 712 tisuća kuna za obnovu i jaslice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
"Lastavica" dobiva krila
Vijest koja je ovih dana stigla iz resornog ministarstva dala nam je dodatni vjetar u leđa i sada nam predstoji provođenje javnog natječaja za izvođenje radova, a odmah potom i početak zahtjevnih radova koji će najvjerojatnije trajati nekoliko mjeseci. Vjerujemo da će obnova i proširenje vrtića, što će obuhvatiti i otvaranje jaslica, završiti u listopadu, najavljuje načelnik Brižić
Andrina LUIĆ
Jure Brižić, načelnik Preka

U novu pedagošku godinu Dječji vrtić Lastavica u Preku ući  će s obnovljenom središnjom zgradom i jaslicama!

Opsežan projekt, koji je Općina Preko ovog proljeća prijavila na javni  poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za  poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama, dobio je  „zeleno svjetlo“ i nepovratnih čak 712.483 kuna.

Cijena vrtića ista

- Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u četverogodišnjem razdoblju. Djeca su nam prioritet, pa smo odmah, u prvoj godini mandata krenuli u projekte obnove vrtića i jednosmjenske nastave u školi. Vijest koja je ovih dana stigla iz resornog ministarstva dala nam je dodatni vjetar u leđa i sada nam predstoji provođenje  javnog natječaja za izvođenje radova, a odmah potom i početak zahtjevnih radova koji će najvjerojatnije trajati nekoliko mjeseci. Vjerujemo da  će obnova i proširenje vrtića, što će obuhvatiti i otvaranje jaslica, završiti  u listopadu, zbog čega će vrtić u Preku u novoj pedagoškoj godini početi  s radom kasnije, ali sva djeca bit će zbrinuta i raspoređena u područne  odjele, najavljuje Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Radovi na središnjoj zgradi DV Lastavica obuhvatit će nadogradnju dijela u kojemu će biti osiguran smještaj za desetero djece u jaslicama, obnovit će se i postojeće prostorije, uvesti podno grijanje, sagraditi zasebna  kotlovnica, nova kuhinja, sanitarni čvorovi, nova fasada na cijeloj zgradi i  posebna prostorija za rad logopeda.

Cijena vrtića, naglašava načelnik Brižić, ostat će ista, i za djecu iz Preka  i iz ostalih mjesta, a cijena boravka u jaslicama formirat će se naknadno,  o čemu će budući korisnici biti na vrijeme obaviješteni.

Naknade za novorođenčad - osigurano 150 tisuća kuna

Podsjetimo, Općina Preko dosad je sufinancirala pohađanje djece jasličke grupe u vrtiću izvan općine u iznosu od 300 kuna po djetetu, a za  podmirenje troškova odgoja i obrazovanja djece i mladeži u proračunu  je osigurala 267.000 kuna, u što se, primjerice, ubrajaju troškovi  predškolskog odgoja i obrazovanja, sufinanciranje nabave udžbenika za  učenike osnovnih škola te financijska pomoć studentima.

Osim toga, u proračunu za 2018. godinu za naknade za novorođenčad  osigurano je 150.000 kuna, i to za prvo dijete 7500 kuna, za drugo 15.000  kuna, za treće 30.000 kuna, a za četvrto i svako iduće dijete po 60.000 kuna.

Novac i za druge otočne vrtiće

Bespovratan novac za prijavljene projekte radi poboljšanja materijalnih uvjeta u  dječjim vrtićima dobile su i druge otočne općine. Tako je u Kalima za DV Srdelica  odobreno 142.500 kuna, u Kukljici za DV Manulica 350.094, Općini Pašman za  DV Otok Pašman u Dobropoljani 51.703 kuna, Općini Tkon DV Ćok 539.555 kuna i  Općini Sali za DV Orkulice 736.448 kuna.

Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i podrška je  jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja. Novac se može uložiti u projektiranje,  gradnju/nastavak gradnje ili nadogradnju objekata, sanaciju, rekonstrukciju, adaptaciju objekata ili dijela objekata, opremanje fiksnom opremom, uređenje okoliša,  uređenje vanjskih terena te energetsku obnovu objekata dječjih vrtića.

Novac je osiguran u državnom proračunu RH, a za 2018. i 2019. izdvojit će se  ukupno 117.500.000 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno