Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Preminuo umirovljeni neurokirurg dr. Ivan Blajić

10.06.2018. 21:11
Preminuo umirovljeni neurokirurg dr. Ivan Blajić


U Domu za odrasle osobe sv. Frane u Zadru u nedjelju ujutro je u 78. godini preminuo poznati zadarski umirovljeni neurokirurg dr. Ivan Blajić. On je u razdoblju od 1991.- 2011. radio u Općoj bolnici Zadar, s manjim prekidom 1995. godine, a gotovo cijelo vrijeme bio je i voditelj Odsjeka za neurokirurgiju. Dr. Blajić je 2013. godine dobio Nagradu za životno djelo Zadarske županije. Upravo on se tada obratio na svečanosti uime nagrađenih kazavši kako želi da svi nagrađeni nastave dalje s radom i neka ne ustuknu pred novim izazovima. Životni put je dug, ali danas je sve kraći i zato nemojte biti sputavani nevažnim stvarima u životu, poručio je tada dr. Blajić.
– Jako mi je žao zbog smrti dr. Blajića. Ne čudi me što je preminuo, budući da je iza njega iznimno tragičan period života obilježen samoubojstvom njegova sina, tada 18-godišnjeg zagrebačkog gimnazijalca. Zbog toga je bio skrhan, uništen i godinama nije mogao dolaziti u Zadar, govori dr. Želimir Maštrović, umirovljeni fizijatar, reumatolog koji je, kako kaže, s dr. Blajićem godinama bio usko povezan u zadarskoj bolnici, budući da bi na njegov odjel na rehabilitaciju upućivao svoje operirarane pacijente s Neurokirurgije te bi s njima osobno dolazio.
– Došao je u Zadar u ratu iz Zenice oživjevši našu Neurokirurgiju koja je oduvijek djelovala, ali se rasvjetala njegovim dolaskom. Svi smo bili oduševljeni njegovim znanjem i operacijama. Dotadašnji zadarski neurokirurzi bi se prepali struke i teško su ulazili nožem u leđnu moždinu. Dr. Blajić je bio zadarski dr. Paladino, Nisam čuo za njegovu neuspješnu operaciju, već su iz sale dolazile samo dolazile pozitivne vijesti. Ponašao se osebujno pa je znao s pacijentom po operaciji leći u krevet i pokazati mu kako se ponašati za rehabilitaciju. Kroz razgovor s pacijentima se puno trudio kako bi ih animirao. Volio je humor, širio je pozitivnu energiju, priča dr. Maštrović dodajući kako se iza akcije Oluja dr. Blajić vratio u bolnicu u Zenici, ali se u njoj zadržao kratko te se, vjerojatno razočaran, vratio u Zadar.
– Svi smo bili sretni njegovim povratkom. U zadarskoj bolnici nekoliko puta su mu produljivali ugovor kada je napunio godine za mirovinu, a kada mu ga više nisu mogli produljiti, plakali smo zbog njegova odlaska. Onda je otišao u Polikliniku Donat u kojoj sam i ja godinama surađivao koja je promjenom vlasnika postala Poliklinika Mešter, a u kojoj je dr. Blajić zbog godina života bio savjetnik, zaključio je dr. Maštrović.