Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BRANIMIR LONGIN Blizu smo povratka Roka Stipčevića u Zadar

10.06.2019. 13:57
BRANIMIR LONGIN Blizu smo povratka Roka Stipčevića u Zadar


Na Višnjiku kao što je  to bio slučaj cijele sezone i u ovom posezonskom vremenu sve je nekako čudno, drukčije. No, ovog puta obojeno pozitivnijim tonovima. Umjesto da su još u tijeku analize, i podnose  se izvješća na temelju postignuća u netom završenoj sezoni, naprotiv iznimno je živo, aktivno, radno. I moglo bi se reći da se u ovim prvim lipanjskim tjednima vuku potezi koji bi mogli donijeti mnogo više sreće  za navijače u budućem razdoblju. Ako naravno sve bude po planu. Jer u  onoj prošloj sezoni nije praktički ništa bilo po planu i kad se sve sumira  ovaj jedan zamašnjak živosti ovih dana prisutan na Višnjiku jasno i glasno podsjeća na Gibonnijeve riječi : “Ovo mi je škola, drugi puta ću pametnije”. Na sličnom tragu su razmišljanja, pa i konkretni potezi sportskog direktora Branimira Longina  koje je povukao u ovom tzv. praskozorju nadolazeće sezone 2019./20.  Onako naoko situacija je ružna, jer se  lanjska momčad potpuno osula. Ostala su tek trojica: Jure Planinić, Domagoj Vuković i William Magarity. Igrači kojima su istekli ugovori nisu  više u planovima struke (osim možda Dašića i Žorića) i prevedeno Ante  Nazor koji je dobio aklamaciju od Nadzornog odbora za nastavak posla  ima zadatak u suradnji sa sportskim direktorom oformiti praktički cijelu  novu momčad.  Taj posao već je krenuo, s prvom prinovom. Potpis mladog i perspektivnog  Karla Uljarevića na 2+1 sezonu pokazatelj je da će  ovog ljeta kurs kluba s Višnjika biti okrenut u potpuno drugom smjeru  nego što je to dosad bio slučaj.
– Istina kurs je usmjeren na drugačije rute i čim je završila sjednica  NO-a krenuli smo u posao. Drago mi je da je Ante ostao, a posebno se to  osjeti u ovom projektu slaganja momčadi, jer slično razmišljamo. Napravili smo odvojeno svaki svoj spisak igrača i 11 od 12 imena nam je na tim  spiskovima bilo identično. Prvo pojačanje je mladi Uljarević i vrlo smo  zadovoljni što smo uspjeli dovesti mladog, potentnog igrača koji je reprezentativac i potencijal. Naravno ne smatramo da bi trebao biti taj nositelj na poziciji organizatora igre, ali ako se treninzima, pristupom, igrama nametne za nositelja, zašto ne. No, u principu tražimo još jedno  rješenje na poziciji jedan koje bi trebalo imati ulogu nositelja igre – kazao je Longin otkrivši potom o kojem se to igraču radi kojeg bi u klubu  željeli vidjeti na vitalnoj poziciji playmakera.


Rok Stipčević prvi pick
– Pa, ako ćemo špekulirati onda nam je želja Rok Stipčević. Blizu smo  da se vrati u Zadar. Razgovarali smo i kazao je da mu se više ne vraća u  Litvu i sad treba vidjeti kako će se sve razviti, no on je definitivno naš prvi  izbor na poziciji playa – otkrio je sportski direktor i dodao.
– Bilo bi sigurno ljepše prije potpisati tzv. nositelje nego ove tzv. backupove, no svi čekaju do praktički samog kraja srpnja.
Uljarević je potpisao, a najavljen je skori dolazak novih igrača.  Mnogo se imena spominje po kuloarima,  po društvenim mrežama posebno, a neka od njih uistinu jesu u notesu sportskog direktora. Neka  od njih nisu, no bez obzira na imena jasan je cilj ili bolje reći vizija koju struka kluba želi slijediti.
– Bivši reprezentativci ili čak neki trenutni kao i mladi reprezentativci  to su nam mete u traženju pojačanja. Jedna vrsta igrača koji su potentni,  koji znaju i mogu igrati i koji su fizički dobri. Takvi igrači su nama najinteresantniji.
Je li to znači da bi od naredne sezone mogao konačno isčeznuti taj  suludi trend s brojnim strancima u momčadi?
– Htjeli bi izbjeći strance, ako je ikako moguće. Želja nam je prvenstveno popuniti roster sa što više zadarskih igrača. Prvo bi voljeli riješiti ove  nositelje, a onda te tzv. backup igrače. Definitivno nam je želja pomladiti  momčad, ne kažem da tu ne bi trebala biti i nekolicina iskusnih igrača.  Također te novopristigle igrače imamo cilj obvezati dugogodišnjim ugovorima, kao što smo potpisali s Uljarevićem na 2+1, ili s Magarityjem lani  na tri godine – objasnio je Longin kako gleda na mogućnost nove legije  stranaca u Zadru, a da bi se to izbjeglo u budućnosti potrebno je stvarati  ili klesati svoje, domaće igrače,  minimalno do one potrebne razine da  postanu pravim klupskim igračima.
– Nije isključeno ni da nositelji potpišu ugovore na dvije ili tri sezone.  Cilj nam je da kostur momčadi ostane s nama što bi omogućilo da rotacijski igrači kroz koju godinu prerastu u glavne igrače. Stoga i potpisujemo mlađe igrače. Takav nam je plan, a što će od svega ispasti ovisi i o samim igračima. I njih se puno toga pita.
Uz veliki promet po pitanju dolazaka koji se očekuje u narednim  tjednima, bitan su moment cijele priče i ljetni treninzi koji su već krenuli s Nazorom na čelu. Mladi igrači i svi ostali koji se osjećaju mladima i željnima da se možda i nađu u dresu Zadra početkom sezone mogu doći na Višnjik i zasukati rukave.
– Radit ćemo čitavo ljeto, s izuzetkom pauze od desetak ili 15 dana kako bismo što spremniji ušli u sezonu. Kako je i Ante rekao vrata su otvorena svakome tko misli da može igrati za Zadar. U šestom mjesecu će  kroz Višnjik proći desetak igrača, pa ćemo vidjeti tko će se nametnuti.
Najveća želja je sigurno sklopiti roster do početka priprema.
– To bi bilo dobro. Jako bi to željeli. Što prije oformiti momčad. I krenut  ćemo ranije s pripremama u odnosu na prošlu sezonu, već početkom  kolovoza.


Pipan i Amerikanci
A baš ta prošla sezona je nešto što bi se svakako trebalo izbjeći u novoj. Baš lani u ovo doba godine napravljen je prvi krivi korak kojeg je  teško bilo izbjeći s obzirom na to da je većina igrača ušla u svoju zadnju godinu ugovora.
– Prošle sezone imali smo bazu od tih osam igrača koji su nam ostali  pod ugovorom od sezone prije. Nedostajalo zapravo onih nositelja, jedinica, šuter i petica. Tako da smo se u traženju pojačanja inzistirali na nadogradnji na tu bazu koja je ostala pod ugovorima. Ove godine krećemo  praktički od početka, jer imamo prostora i za nositelje kao i za ove igrače  koje pod navodnike stavljamo u kategoriju back up igrača, koji bi kao  mlađi trebali biti budućnost kluba. Imaš u principu sedam-osam igrača  na ugovoru, a krajem sezone ističe ugovor njima petorici. Nekako sam  dojma i mišljenja koliko god to mi pokušavali skrivati da su takvi igrači  kojima ističe ugovor pod teretom svoje statistike. I to se odražavalo ove  sezone u igri i na atmosferu u momčadi. Pogotovo kad se sezona razvija  u lošem smjeru kao što je bilo nama onda igrač više gleda sebe i kaže  sam sebi: “ ide nam loše momčadski, ajde idem pokušati barem osobno  isplivati “ pa pumpa statistiku kako bi lakše pronašao novu i unosniju  sredinu sljedeće sezone. Takvu momčad je stvarno teško voditi, i stvarno  svaka čast Anti što je uopće mogao sve izbalansirati, jer je imao par  igrača koji su karakterno uistinu teški, plus ova nekolicina igrača kojima  je isticao ugovor. Normalno, da je tako nešto rezultiralo sezonom u kojoj  je bilo dosta mučenja.
Kolika je onda krivica za tu sezonu mučenja pada na vaša leđa. Posebno jer ste osobno zvali Aleša Pipana za trenera što se pokazalo harakiri odlukom potvrđenu nakon tek nekoliko kola kad je Zadar ostao  bez trenera i našao se u kaotičnoj situaciji.
– Kad promijeniš trenera usred sezone kao što se nama dogodilo onda  je to definitivno greška sportskog direktora. Tako da od toga nisam  bježao u trenutku odlaska Pipana, pa ne bježim ni sad. I dan danas mislim da je Pipan uistinu dobar trener, jednostavno se nekad tako dogodi  da se trener i igrači nisu kliknuli. Eto nažalost to se dogodilo. Krivica je  prvenstveno moja kao i Pipanova te na kraju i igrača.
No, bilo je tu još krivih poteza, posebno u odabiru prvog playmakera momčadi. Malcolm Grant, pa kasnije Kwame Vaughn nisu bili ni  blizu onoga što se o njima pričalo pri njihovom dolasku.
– Priznajem, Grant, pa ni Vaughn nisu se pokazali dobrim rješenjima.  Grant je napadački bio OK, no obrambeno stvarno loš. Vaughn je imao  neke dobre utakmice, ali leđa su bila veliki problem. I pokazalo se na  koncu sezone da je playmaker najvitalniji dio momčadi, pa smo se morali krpati s Božićem na toj poziciji, a i Bašić je imao neke dobre utakmice tako da smo u tom smislu sigurno puno pametniji pred novu sezonu.
S biranjem Amerikanaca na tržištu osim Magarityja niste se definitivno proslavili. U čemu je bio problem, jer je teško zaključiti nakon  odgledane sezone da je svaki put peh bio u pitanju.
– Nismo htjeli dovoditi toliki broj Amerikanaca. U nedostatku igrača  na deficitarnoj poziciji jednostavno si primoran se odlučiti za nekog  stranca. Nažalost što smo uvijek prekratki s budžetom, pa se ne može  uzeti neki provjereni stranac već se mora uvijek tapkati u polumraku i  nikad se ne zna što se dobilo.  Ako smo što se tiče Granta promašili, mislim da je recimo Little pogođen. Iako je čudnog karaktera i trebalo ga je  malo usmjeravati jer je malo čudnijeg karaktera. Ali sve u svemu je dobar  igrač s određenim kvalitetama, no s njim je jednostavno teško raditi. I  kad se tome doda momčad koja se nije povezala na najbolji mogući  način i onda u toj atmosferi jedan stranac se još više izdvaja nego što bi  se inače izdvajao u smislu same težine adaptacije – kazao je Longin na  temu pojačanja pristigle s druge strane ‘velike bare’ i dodao.




Nedostatak kemije najveća greška
– Kod tih stranaca dijeli te cifra od nekoliko tisuća dolara da se može sa  sigurnošću kazati to je pravi igrač. Do pet tisuća dolara teško je naći  igrača koji će biti sve ono što priželjkuješ. Igrač od osam, devet tisuća dolara to je već nešto drugo i za te novce se zna što se dobiva. Nažalost mi  ne možemo dobiti za pod navodnicima male novce sigurnog, provjerenog stranca. Za male novce je teško dobiti igrača. Suprotan primjer je recimo Bostic koji je imao situaciju da je čekao dok mu se rodi dijete, pa je  pristao doći kod nas za novce koje inače ne bi nikad prihvatio.
Ako izuzmemo odabir Pipana za trenera i Amerikance što sebi najviše prebacujete što se tiče prošle sezone.
– Po meni je moja najveća greška što momčad nije imala kemije. To me  najviše boljelo i najviše pogodilo ove sezone. Možda je bolje čekati jednog pravog igrača, a ne brzati i onda pogriješiti.
Je li se toj nedisciplini u momčadi moglo nekako stati na kraj. Disciplinskim kaznama, ili nečim drugim?
– Jesmo, primjera radi ove smo sezone kažnjavali Božića zbog izjava na  YouTubeu, i Littlea zbog kašnjenja, ali i Žorića zbog Kupa. Ante je rekao  da nikada u životu nije toliko kažnjavao igrače. Nama su kazne bile posljednji korak, ali smo došli to situacije u kojima smo morali tome pribjeći.
Ispada da je pozicija sportskog direktora u KK Zadar zapravo posao  u klubu koji od svih najviše graniči s mazohizmom.  Ako se uzme u obzir količina negativnih napisa, objava po društvenim mrežama kao i  javnih kritika s tribina Krešinog doma upućenih na vašu adresu onda  biti sportskim direktorom se i ne čini nekim velikim guštom. Ako se  pogodi s igračem nema hvalospjeva, kad se promaši prvi ste na udaru.  Demotivira li vas to ili naprotiv motivira da pokažete svim tim kritičarima da ipak nisu u pravu?
– To je nešto s čime se moraš nositi. Prihvaćam odgovornost za prošlu  sezonu i od toga ne bježim. Volim svoj posao i tu sam i dušom i tijelom.  Ne čitam komentare, čujem samo ono što mi ljudi kažu, a vjerujem da je  ono što se piše i sto puta gore od onoga što do mene stigne. Ali ne osvrćem se na to. Najviše me smeta kada me sažalijevaju ljudi kojima sam  drag. Mlad sam i pun ambicija te vjerujem da možemo stvoriti pravi i  respektabilan klub. Samo da se riješimo tereta dugovanja i predstečajne  nagodbe te riješimo financije bilo bi nam puno lakše. Tada bi nam  budžet bio i 30 posto veći što bi se odrazilo i na samu momčad i igru na  parketu.


Budžet oko pola milijuna eura
Cifre vezane za ugovore igrača su u hrvatskom sportu uvijek obavijene misterijom,  ali na Višnjiku zato ne taje iznos budžeta za sezonu 2019./20.  Sredstva koja su im  na raspolaganju za ulaganja u momčad se vrte oko pola milijuna eura.  To je lancun s  kojim se mogu i moraju pokriti, a cilj je da unatoč kratkoći tog lancuna noge na kraju  ne vire vani, ili prevedeno želja je da se sezona zaključi bez velikih financijskih dubioza i s isplaćenim plaćama kao što je to bio slučaj protekle sezone.
– Budžet za novu sezonu je od 400 do 450 tisuća eura. To nije neka tajna, to je  iznos s kojim raspolažemo i s kojim se možemo pokriti. Cilj nam je bio u protekle dvije sezone da se financijski stabiliziramo i da smanjimo te dugove koji još uvijek dolaze na naplatu, i to nemilice. Mislim da smo na dobrom putu. Plaće ne kasne što je  super za nas sada kad tražimo nove igrače jer se pročulo da smo redovni platiše i to  nam puno olakšava.


Božić tražio previše
Najkorisniji igrač Zadra protekle dvije sezone Luka Božić napustio je klub. Njegov  ostanak se priželjkivao, ali prevladala je na kraju dubina kese koja nije dopuštala  izlaženje u susret basnoslovnom zahtjevu Bjelovarčanina.
–  S Božićem smo pregovarali od početka kalendarske godine, htjeli smo s njim  produžiti ugovor. No, on je htio čekati i tu se već nazirao interes nekih drugih klubova preko njegovog agenta. Odigrao je stvarno solidnu sezonu iako je možda moglo biti sve i bolje. Odlučili smo ga čekati evo do kraja sezone, ali ipak interes drugih klubova ga je natjerao da nam ponudi cifru koja je uistinu previsoka za naše financijske  mogućnosti tako da nije došlo do nastavka suradnje – kazao je sportski direktor koji  je priznao da je problem u nastavku suradnje s Božićem osim novca predstavljala i  nedisciplina.
– Definitivno mu je falilo discipline. Što se tiče igre i ponašanja na i izvan terena.  On je daleko od gotovog igrača, no definitivno smo ga željeli ostaviti i za naredno  razdoblje, no ispostavilo se da financijski jednostavno nismo mogli ispratiti njegove  prohtjeve.


Brzi, agresivni i poletni u svim  uzrastima
Vizija trenera Nazora da se prvenstveno ubrza igra primjenjivat će se sistemom  analogije i na sve uzrasne kategorije kluba. Put je to kojim mladi igrači moraju ići  kako bi se lakše prilagođavali prijelazu iz juniorske u seniorsku košarku.
– Ideja je da manje robujemo taktici, te igramo poletnije, agresivnije i brže. Modernije. Ante jednom tjedno održava radne sastanke s trenerima u omladinskog pogonu.  Želimo da od pretkadeta, kadeta, juniora, pa sve do seniora svi gajimo istu vrstu  košarke. Igrat ćemo kratke, jednostavne specijale koji će u svim kategorijama biti isti tako da igrač koji dođe u seniore zna što mu je raditi, a ne da bude problema oko  trčanja ili zagrađivanja. Da ga se ne mora učiti osnovne stvari. U seniorima se trebaju ubaciti bitne taktičke stvari i ne gubiti vrijeme s osnovama.


Davis pobjegao od obaveza
Zanimljivost broj jedan iz minule sezone jest slučaj Davis. Stigao je Baby Shaq na  Višnjik s velikom medijskom pompom, ali je jako brzo ispario nakon prvog treninga  što je ostavilo neke repove pospješene video isječkom na Instagram profilu u kojem  se Amerikanac žestoko obrušio na trenera Pipana.
– Trebali ste biti na tom treningu… Igrači su se pitali što je ovo? Trener ga je i štedio, trening je protekao u veselju i poluzafrkanciji. Bila je baš ugodna atmosfera. Ali,  dobio je 'feedback' od nekih drugih igrača. Nije to bilo njegovo mišljenje, nije on  imao kada doći do onog zaključka. Nakon treninga je nekoliko igrača otišlo na  večeru, on Little, Božić, Vuk… Little mu je rekao da se ovdje puno trenira, da se putuje autobusom po deset sati i da odmah slijedi trening. Njemu je to bilo previše.