Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

I. POLICIJSKA POSTAJA Nakon 17 godina čekanja, preseljenje krajem godine

10.06.2019. 11:41
I. POLICIJSKA POSTAJA Nakon 17 godina  čekanja,  preseljenje  krajem godine


Prije nešto više od mjesec dana, počeli su napokon, radovi na budućoj zgradi Prve policijske postaje u Zadru. Riječ je o  radovima oko uređenja prizemlja glavne zgrade u sklopu kompleksa bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića. Zgrada je naime, izvana  već odavno sanirana, uređena, pa čak i oličena u svijetlo žutu boju.
– Radovi se odnose na spajanje objekta na vanjsku infrastrukturu  odnosno, javnu elektroenergetsku, vodovodnu i kanalizacijsku  mrežu, a za potrebe preseljenja Prve policijske postaje. Vezano uz  to, proveden je postupak javne nabave za izvođenje radova te je  sklopljen Ugovor o izvođenju radova  s tvrtkom PRIMAT-RD d.o.o. iz  Hrvatskog Leskovca. Također, proveden je i postupak jednostavne  nabave za stručni nadzor radova te je sklopljen Ugovor o stručnom  nadzoru s INSTITUTOM IGH d.d. Zagreb. Ugovoreni su radovi u iznosu od 7.042.187,90 kuna bez PDV-a. Preseljenje I. PP Zadar planira se krajem ove godine – odgovorili su iz MUP-a RH.


Prostor dodijeljen još 2002. godine
Preseljenje Prve policijske postaje u Zadru iz žute zgrade suda u  centru grada u Ulici Borelli, aktualno je više od desteljeća jer je još  krajem rujna 2002. godine Povjerenstvo Vlade za upravljanje imovinom RH dodijelilo MUP-u prostor odnosno, zgradu u Ulici Stjepana Radića u neposrednoj blizini zadarske Gradske knjižnice te je  zgrada i uređena, a onda je opet sve stalo i tako opet, nekoliko godina… Onda su u rujnu prošle godine, prilikom svog posjeta Zadarskoj županiji, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan  Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik grada Zadra  Branko Dukić potpisali Sporazum o sufinanciranju uređivanja poslovnog prostora  u Zadru, u Ulici Stjepana Radića koji će koristiti  policija.
Inače, zadarska Prva policijska postaja obuhvaća dio područja  grada Zadra gdje na istočnom dijelu graniči s Drugom policijskom  postajom i to od pomorskog dijela na Kolovarima, pa Ulicom Vlahe  Paljetka, Ante Starčevića, Ulicom dr. Franje Tuđmana, uz ogradni  zid policijskog centra Franka Lisice, Splitskom ulicom, te sjevernim  dijelom ŠC Višnjika, Kožinskim prilazom, Putom Plovanije te makadamskim putem do vidilice poprečnog puta koji vodi od Crnog do  crpilišta na Bokanjacu.


Jedna od najvažnijih policijskih postaja
Prvoj policijskoj postaji podsjećamo, administrativno pripadaju  Poljica i Vrsi te područje grada Nina, općina Privlaka, Vrsi, Vir,  općina Kali, Preko, Kukljica na otoku Ugljanu, općina Sali na Dugom otoku te naseljeni otoci Molat, Zverinac, Veli Iž, Mali Iž, Rava,  Silba, Olib, Ist, Rivanj, Sestrunj i Premuda. Područje Prve policijske  postaje prostire se na površini od oko 212,85 kilometara kvadratnih  i to bez otoka, a nastanjeno je s oko 70 tisuća stanovnika, a pod  njezinim se okriljem nalazi i administrativni centar Zadarske županije, kao i grada Zadra, Općinski i Županijski sud, Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo te zadarski zatvor.
Da je Prva policijska postaje jedna od najvećih i najvažnijih govori i činjenica da se u njezinoj nadležnosti nalazi i putničko brodsko  pristanište, zadarska Opća bolnica, niz bankarskih i novčarskih ustanova, ugostiteljskih objekata kao i niz odgojno-obrazovnih ustanova od vrtića, osnovnih i srednjih škola do fakulteta.