Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

KOLEGIJ GRADONAČELNIKA Dukić: Zadar ima dugu tradiciju darivanja krvi i Odjel transfuzije ostaje – tu!

10.06.2019. 14:30
KOLEGIJ GRADONAČELNIKA Dukić: Zadar ima dugu  tradiciju  darivanja krvi i  Odjel transfuzije  ostaje – tu!


Prije četiri, pet godina postojale su intencije da se u Zadru onemogući prikupljanje i proizvodnja krvi, što je prijetilo  uništavanjem Odjela transfuzije. Sada se opet čuju vijesti da bi se ta  djelatnost mogla izmjestiti, što bi za Grad Zadar bilo neprihvatljivo,  jer za to nema nikakvih objektivnih razloga – rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić na početku današnjeg kolegija dodajući  kako je tu informaciju saznao u razgovoru sa svojim kolegama iz  zadarske Opće bolnice.
Prema njegovim riječima, Opća bolnica Zadar će, ako treba, osigurati i prostor i ljude, a Grad Zadar sudjelovati u nabavi potrebne  opreme kako se to ne bi dogodilo te je još podsjetio kako se nikada  nije dogodilo da je u gradu nedostajalo krvi.
Gradonačelnik je također, najavio i novosti o programu POS-a te  je objasnio kako je APN objavio javnu nabavu za projektiranje zgrade POS-a u Zadru s rokom prijave do 8. srpnja, nakon čega bi za 6- 10 mjeseci trebao biti gotov projekt i ishođena dozvola za gradnju.  Tom dinamikom, radovi na izgradnji same zgrade bi mogli započeti  iduće godine. Osim toga, kako se moglo čuti na jučerašnjem kolegiju, Grad Zadar je dobio digitalizirani registar nekretnina u svom  vlasništvu, koji je djelomice otvoren i za građane i dostupan ne  mrežnoj stranici Grada.


Digitalizirani registar nekretnina
– Ovo je zajednički projekt Upravnog odjela za gospodarenje  gradskom imovinom i tvrtke Inovativni Zadar. Odjel je postavio  smjernice za izradu aplikacije i dao dio podataka koje posjeduje, a  Inovativni Zadar je prema tim uputama izradio aplikaciju. Dio podataka o gradskoj imovini je javno dostupan građanima, a podacima u punom opsegu pristup imaju samo ovlašteni djelatnici Grada.  Aplikacija je u potunosti web-orijentirana, što znači da ne iziskuje  bilo kakve instalacije, već je pretraživa s gradske web stranice.  Obuhvaća registre javnih površina, stambenih i poslovnih prostora  te zemljištva u gradskom vlasništvu. Mislim da je ovo jedna od najvažnijih stavki u ovome mandatu koja će ubrzati procese u gradu –  zaključio je gradonačelnik Branko Dukić.
Pročelnik Tomislav Korona je objavio kako je Grad darovao svoje  zemljište Domu za odgoj djece i mladeži, za izgradnju nove zgrade  za deinstitucionalizaciju smještaja štićenika, a uskoro će se potpisati i darovni ugovor.


Početak radova na Mocirama 26. lipnja
Bilo je riječi i o centru Mocire o čemu je izvjestio resorni pročelnik Darko Kasap. Rekao je kako je Javni natječaj za odabir nadzora  radova na dovršenju rekonstrukcije Centra gotov. Izabrana je tvrtka  Grando projekt iz Zagreba i nakon isteka roka mirovanja do 24. lipnja, već 26. lipnja očekuje se početak radova. Rok dovršetka je devet mjeseci. Osvrnuo se i na odabir nadzora za rekonstrukciju OŠ  Krune Krstića, područne škole Ploča, a radovi počinju već idućeg  tjedna. Rok dovršetka je 250 kalendarskih dana. Iz odjela graditeljstva najavili su još i izgradnju pristupne ceste za Poduzetničku zonu Crno i odvojka s nje za novo gradsko groblje. Nakon toga, na jesen je predviđeno raspisivanje natječaja za izgradnju 1. faze novog  groblja.
Pročelnica za kulturu i sport Dina Bušić najavila je dva projekta.  Prvi je izgradnja tri pomoćna teniska terena na Višnjiku u vrijednosti 490.000 kn, čime se dovršava Regionalno-nacionalni teniski centar Višnjik, a drugi je izrada Strategije kulturnog razvoja Grada Zadra, koja je u tijeku i u kojoj sudjeluje 60 ljudi u radnoj skupini, a  još preko 600 je kontaktirano da bi se odredili prioriteti razvoja kulture u Zadru.




Zamijenjeno šest ploča na Pozdravu  Suncu
Pročelnik UO za komunalne djelatnosti Robertino Dujela osvrnuo se na komunalne radove. Najprije na popravke oštećenja na Pozdravu Suncu izazvane vandalskim  činom. Zamijenjeno je šest ploča, još četiri će biti ugrađene kroz 2-3 dana i od tada  će građani moći nesmetano uživati u instalaciji. Sve ploče bit će zaštićene folijom.  Najavio je izgradnju dva nova autobusna ugibališta, a i spomenuo je i kako nakon  Uskrsa nema započinjanja radova na održavanju prometnica, osim krpanja udarnih  rupa, kako bi se izbjegle gužve. U ovom tjednu bi svi veći zahvati trebali biti dovršeni. Plaža na Punti Bajlo je skoro dovršena, a i nadohrana postojećih plaža je pri  kraju. Također, u suradnji s Čistoćom pri kraju su planovi za postavljanje podzemnih  kontejnera na Poluotoku. Prvi će biti ugrađen u Ulici Mihovila Pavlinovića i u funkciji na jesen, a dugoročno će cijeli Poluotok biti bez vidljivih kanti za smeće i bez ulaska Čistoćinih kamiona za odvoz otpada u pješačku zonu.


ZUM4 – strateški gradski projekt
I iz EU fondova se pokreću dva nova projekta koje je najavio pročelnik Šime Erlić.  Prvi je ZUM4, projekt iz ITU mehanizma koji je ocijenjen kao strateški, pa dodjela  sredstava ide izravno. U njemu sudjeluju Grad Zadar, Inovativni Zadar, Obala i  lučice i Liburnija. Izgradit će se tri pametna autobusna stajališta s wi-fi-jem i digitalnim zaslonima s raznim informacijama, na 12 stajališta će se postaviti samo zasloni,  izradit će se sustav pametne navigacije za parkiranje na 500 parkirnih mjesta u centru grada, izraditi aplikacije za naplatu javnog prijevoza preko mobilnih telefona.  Projekt traje dvije godine i vrijedi 14.833.000 kn, od čega Grad sufinancira 15 posto, a EU fondovi 85 posto. Drugi projekt se radi u suradnji sa Zadarskom županijom  i iz Europskog socijalnog fonda će se financirati obuka i zapošljavanje 20 žena iz  teže zapošljivih skupina, a riječ je uglavnom o ženama starijim od 50 godina te će se  omogućiti pomoć u kući za 100 starijih osoba.