Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

MEĐA Građevinska inspekcija čak tri godine oglušuje se na zaprimljenu prijavu

10.06.2019. 12:04
MEĐA Građevinska  inspekcija čak  tri godine  oglušuje se na  zaprimljenu  prijavu


Zbog prijave o nezakonitoj gradnji međnog zida zadarska  policija je krajem prošlog tjedna izišla na očevid na adresu Zagrebačka  66 u Zadru, nedaleko »dvije pumpe«. Pozvao ih je vlasnik kuće i terena  na toj adresi, Davor Šušić,  jer je njegov susjed Mladen Jović angažirao zidara za gradnju zida između njihovih terena. Policajci su sačinili zapisnik, a sve ostalo je u ingerenciji građevinske inspekcije koja se, kako nam  je kazao  Šušić, još od 2016.  godine oglušuje na njegove opetovane prijave.
Ovakve situacije nisu nikakva rijetkost, no ova je ogledni primjer koji  pokazuje nefukcioniranje i neučinkovitost nadležnih institucija.
Davor Šušić nam je ispričao kako je prvi put policiju pozvao 2016. godine, kad je njegov susjed započeo s gradnjom međnog zida, a potom o  tome obavijestio i građevinsku inspekciju.


Na teren izlazila policija
– Problem je u tome što se moj susjed ne pridržava zakona i što je podigao previsok zid, pa sam ja ostao tu kao u nekoj kutiji. Taj zid viši je od  zakonom o gradnji dozvoljenog. Zakon je sasvim jasan, ali ga se moj susjed ne pridržava. Ja sam legalist i cijelo vrijeme problem pokušavam riješiti preko nadležnih institucija, ali nailazim na nerazumijevanje, nebrigu i ogluhu s njihove strane, kaže Šušić dodajući kako njegov susjed samo ljeti dolazi u svoju kuću jer živi i radi u Švedskoj.  Situacija je, kaže, eskalirala prošli tjedan kad se na terenu pojavio zidar koji je krenuo s radovima na podizanju zida.
– Ja sam u međuvremenu, u ove skoro tri godine, odlazio u prostorije  građevinske inspekcije i molio da iziđu na teren. Smatram da je to njihov  posao za koji su i plaćeni, ali dobio sam samo obećanja, a prije nekoliko  dana jedna je zaposlenica bila prema meni drska i bezobrazna. Pitao  sam zašto ne izlaze na teren i zašto se oglušuju na čak osam požurnica  koje sam poslao, a ona mi je odgovorila da će poslati inspekciju kad ona  hoće. Po zakonu su to dužni napraviti u roku od 60 dana, a u mom  slučaju to nisu učinili tri godine, što znači da su taj rok premašili za skoro  20 puta. Sve to sam prijavio i resornom ministarstvu, a i Državnom inspektoratu. Dobio sam ja neke odgovore od njih, ali ne i reakciju.  Rješenje se niti ne nazire, govori Šušić ističući kako je neopisivo nezadovoljan takvim ponašanjem ljudi koji primaju plaće iz državnog proračuna. Bio je, kaže, sudionik Domovinskog rata i to kao dragovoljac.


Razočaran dragovoljac Domovinskog rata
– Nisam otišao u mirovinu, već i danas radim. Borio sam se srcem i bio  spreman i život dati za domovinu. Vjerovao sam da će Hrvatska biti zemlja poželjna za život, uređena i da će pružati mogućnost svim građanima da tu lijepo žive, da mladi imaju budućnost. Kad gledam ovo što se  meni događa, što se možda nekome ne čini nekim problemom, u meni  se javlja onaj osjećaj razočarenja i tuge. Taj mi zid diže čovjek koji ni dana nije sudjelovao u obrani zemlje, a ni bio tu i osjetio rat,  govori Šušić  dodajući kako je problem između njega i njegova susjeda nastao oko tumačenja razine od koje se mjeri zakonom propisana visina zida.
– On je prije nekoliko godina izgradio bazen uz kuću, a onda i popločao teren oko njega, što je razinu njegova terena podiglo za metar, a  možda i metar i pol. I sad on mjeri od svoje najniže točke terena,  nadograđene razine, umjesto s moje koja je niža, pojašnjava Šušić.
Drugu stranu priče pokušali smo dobiti od Nede Jović, koju smo zatekli u kući. Kazala je kako je došla sama iz Švedske da malo uredi kući prije nego dođu  ostali članovi obitelji. Izjavila je kako ne želi davati nikakve  izjave, ali je onda ispričala kako je još kao maloljetnica otišla u Švedsku  trbuhom za kruhom te da ona, njezin suprug i dvoje djece tamo teško rade i trude se kako bi nešto stekli.




Raspitali se u institucijama
– Mi smo išli u sve institucije i raspitali se što po zakonu možemo i tako  i radimo. Ako ovaj zid nije u redu neka ga sruše, ali nama nitko nije došao  i rekao da nije i da ga treba rušiti. Ni sa kim ne želim probleme i to je sve  što imam reći, kazala je Jović.
Poslali smo upit Državnom inspektoratu sa svim detaljima o ovom  slučaju te pitali na koji način se mjeri visina zida i kakva mjerila vrijede u  situacijama kad tereni nisu iste visine. Također, spomenuli smo i svu dokumentaciju koju nam je Šušić pokazao, među kojom i osam požurnica  te pitali zbog čega sve to vrijeme građevinska inspekcija nije izišla na teren. Odgovor koji smo dobili zapravo je odgovor bez odgovora, a glasi:
– Vezano za Vaš upit o međnom zidu u Zadru, Zagrebačka 66, ovim putem Vas obavještavamo da građevinska inspekcija nije obavila inspekcijski nadzor, te da će se provedba inspekcijskog nadzora na na predmetnoj  lokaciji uvrstiti u plan rada u narednom razdoblju, navode u Državnom  inspektoratu.
Davor Šušić je u petak, 7. lipnja, predao još jednu požurnicu i uz nju  priložio fotografije novonastalog stanja, još višeg zida. Priču je odlučio  podijeliti s javnošću kako bi ukazao na nefunkcioniranje sistema koji  kao takav potiče i ohrabruje na bezakonje umjesto da, kako je kazao, štiti  zakon.