Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

NA TRIM STAZI “Tigrići” osvojili Tusticu

10.06.2019. 14:25
NA TRIM STAZI “Tigrići”  osvojili  Tusticu


Stotinjak članova Športske igraonice Tigrić Bože Bičića i  njihovi roditelji usprkos subotnjoj vrući, sparini i južini uspješno su osvojili atraktivnu trim stazu koja ide preko Tustice iznad Sukošana s "pogledom od milijun dolara". S jedne strane pogled na more, Pašmanski  kanal, otoke, Marinu Dalmacija i Sukošan, a na drugoj su strani Ravni  kotari.


Prekrasna priroda
– Hodnja trim stazom koja prolazi kroz nedirnutu prirodu, posljednju  oazu makije u kojoj raste i planika, od škole, preko Dešenja, južnom stranom željezničke pruge, preko Tustice do LaBocce protekla je u pjesmi  razdragane djece. Nitko od njih nije tražio pomoć roditelja da ih nosi na  "kreke", ističe Božo Bičić dodajući kako će Tustica doživjeti puni sjaj kad  sazriju plodovi planike, magunje.
Športsko-rekreativna dječja manifestaciju pod nazivom "Tigrići u osvajanju trim staze Tustica" održana je pod pokroviteljstvom Turističke  zajednice Općine Sukošan i Sonikovim sponzorstvom te uz pripomoć  roditelja Andrije Kerana.
– Na zadovoljstvo osamdesetak djece iz Šporske igraonice Tigrić, vrtićke djece, predškolaca i prvašića te tridesetak roditelja iz Sukošana, Debeljaka, Gorice i Sv. Petra na vrhu Tustice u okruženju makije održana je  svečana dodjela medalja za djecu sudionike te za svih okrjepa pizzom  "alla Bonaca", otkriva Bičić dodajući kako su mu pomoćnici bili Ante  Drobnak i Stipe Bičić.
Riječ je o trim stazi dugoj oko 10 kilometara i na kojoj su proteklog  mjeseca Hrvatske šume do savršenstva uredile stazu od sjevernog do  južnog podnožje Tustice. Na svakih pedesetak metara su poprečno iskopani kanali, kako za odvod vode tako da se po trim stazi ne može voziti  motornim vozilima.


U rekreacijske i turističke svrhe
– Zahvaljujući Općini Sukošan i lobiranju načelnika Ante Martinca Hrvatske šume su TZO Sukošan dozvolile da protupožarni put prethodnih  godina uredimo i koristimo za trim stazu koja će u konačnici iznositi oko  20 kilometara i više, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić, iz TZ Sukošana.
Trim-bicilkistička staza u rekreacijske i turističke svrhe, naime, bit će  kružna, od Jadranske magistrale i Krešanovih uz željezničku prugu preko  Tustice do Goleše, Vrljice, Debeljaka i Makarske te do brda Vrčevo istočno od Debeljaka i iznad Glavice. Tek 1,5 kilometara po vrhu Tustice  nedostaje do Sv. Petra.
– Protekle godine radovi su se izvodili na terenu od vrha Tustice do Goleše. Tu je nagib oko 30 posto, biciklisti i motoristi veliki oprez, upozorava Veleslavić Nadinić dodajući kako će tu postaviti znakove.
Naime, sukošanska trim staza je obilježena brojnim tablama s likovima iz kultnog strip Alana Forda, likova Grupe TNT od Broja Jedan, Alana  Forda, Boba Rocka, Sir Olivera, Grunfa, Šefa i Jeremije.
– Nakon osam godina administracije, birokracije, mukotrpnog rada i  lobiranja spasili smo Tusticu, zadnju oazu makije na Mediteranu, zaključio je Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan.