Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PROMICANJE PODUZETNIŠTVA Velika europska sredstva podižu kreativne industrije i “centar za med”

10.06.2019. 11:47
PROMICANJE PODUZETNIŠTVA Velika  europska  sredstva  podižu  kreativne  industrije i  “centar za  med”


Županijska Ustanova INOVAcija nositelj je nekoliko vrlo zanimljivih projekata sufinanciranih sredstvima EU kojima je cilj promicanje poduzetništva. Trenutno se provodi projekt Centar za kreativne industrije, a o tom i o budućim projektima razgovarali smo s ravnateljicom  INOVAcije Katarinom Colić.
– Projekt Centar za kreativne industrije ukupne je vrijednosti više od  24 milijuna kuna. Bespovratna potpora iz Europskog fonda za regionalni  razvoj iznosi gotovo 20 milijuna kuna. Partner na projektu je Zadarska  županija koja je osigurala sufinanciranje ovog projekta čija je provedba  započela 3. rujna 2018. godine. Kreativna industrija je prepoznata kao  industrija koja ima značajni potencijal s nedostatkom odgovarajuće infrastrukture na području Zadarske županije. Cilj projekta je izgradnja i  opremanje specijaliziranog poduzetničkog inkubatora za kreativne industrije s težištem na IT i audiovizualnoj industriji, istaknula je Colić.


Dva projekta vrijedna preko 45 milijuna kuna
Realizacijom projekta doprinijet će se jačanju konkurentnosti tog sektora gospodarstva i povećanju zaposlenosti u Zadarskoj županiji. Naglasak će biti na industriji video igara koja je jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu.
U novoj zgradi postojat će cijela paleta usluga, a kako navodi Colić,  projekt će rezultirati uspostavljenom inicijalnom mrežom kreativnog  sektora u Zadarskoj županiji.
– Objekt Centra za kreativne industrije gradit će se u Zadru na području Relje. Na parceli na kojoj je predviđena izgradnja Centra trenutno  se provode arheološka istraživanja. U tijeku su postupci provođenja dvije javne nabave, za izvođača radova te za nadzor gradnje. Članovi  stručnog povjerenstva za javnu nabavu otvarali su pristigle ponude 22.  svibnja 2019. godine. Za izgradnju Centra imamo dva ponuditelja dok su  se za nadzor gradnje javilo 5 zainteresiranih poslovnih subjekata. Rok za  odabir izvođača je 60 dana od dana otvaranja ponuda, kaže je Colić dodajući kako se planirana i gradnja buduće Prirodoslovno-grafičke škole.
INOVAcija je uz Zadarsku županiju partner na provedbi projekta Centra za razvoj i edukaciju u poduzetničkoj zoni „Grabi“ u općini Poličnik.  Općina Poličnik je nositelj ovog projekta započetog 6. studenog 2017.  Ukupna vrijednost projekta je preko 25 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj prijavitelju Općini Poličnik bespovratno gotovo 20 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji objekta kojeg već svi  popularno nazivaju "Centar za med".


Sektor industrije vezan uz pčelinje proizvode
– Cilj je uspostaviti Centar za razvoj i edukaciju kao modernu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu od lokalnog i šireg regionalnog značaja  koja će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja unutar industrija  koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode: vosak, propolis, pčelinji  otrov, pelud, matičnu mliječ i med. Prvenstveno za potrebe farmaceutske, prehrambene i kozmetičke industrije, pojašnajva Colić dodajući kako će Centar pružati usluge inkubacije i konzultantske usluge poduzetnicima, specijaliziranu edukativnu uslugu poslovnim subjektima, zaposlenima, nezaposlenima, studentima i učenicima koji planiraju poduzetničke poduhvate te nuditi usluge razvoja proizvoda i povećanja konkurentnosti proizvodnje uz stručni nadzor.
– Unutar Centra nalazit će se nekoliko zasebnih funkcionalnih cjelina,  koje će ujedno služiti kao praktikumi za učenje i aktivno sudjelovanje u  tehnološkim procesima pod stručnim vodstvom. Usluge inkubacije namijenjene su start-up poduzećima u raznim sektorima industrije vezanim uz pčelinje proizvode, čime će projekt olakšati razvoj i rast za mikro  i mala poduzeća, te OPG-e što će u konačnici značajno doprinijeti privlačenju novih investicija i otvaranju novih radnih mjesta u sektoru malog i srednjeg poduzetništva u općini Poličnik i Zadarskoj županiji, naglašava Colić.
Tvrtka MP Beton d.o.o. iz Solina započela je u rujnu prošle godine s izgradnjom Centra, a ravnateljica INOVAcije dodaje kako sve aktivnosti  idu po planu te se dovršetak gradnje očekuje do listopada ove godine  kad počinje opremanje Centra.




Provjera inovativnog koncepta
INOVAcija u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo,  inovacije i investicije HAMAG-BICRO sudjeluje i kao prepoznati centar u  provedbi Programa provjere inovativnog koncepta – PoC. Cilj Programa  je podrška inovacijama u ranoj fazi istraživanja kako bi se osigurao predkomercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog  koncepta.
– Provjera inovativnog koncepta potrebna je kako bi se potvrdila ostvarivost i u konačnici potencijalna komercijalna primjena novih procesa ili  tehnologija, ističe Colić, pojašnajvajući kako je Javni poziv PoC 8 namijenjen pravnim osobama (trgovačka društva) – koja spadaju u jednu od  tri kategorije: mikro, mali i srednji poduzetnici kao i fizičkim osobama s  ozbiljnom namjerom osnivanja trgovačkog društva.
Programom će financirati pretkomercijalne aktivnosti u početnoj fazi  razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa i to aktivnosti:  izrade funkcionalnog prototipa, demonstracije tehničke izvedivosti,  provjere i zaštite intelektualnog vlasništva te dodatne aktivnosti. Pomoću ovog programa inovativne tvrtke mogu sufinancirati svoje projekte bespovratnim sredstvima u iznosu od 100.000 do 500.000 kuna s intenzitetom potpore i do 70 posto ukupnih prihvatljivih troškova.
Za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem ovog javnog poziva u  proračunu Republike Hrvatske predviđeno je 22 milijuna kuna. Prijava  se podnosi skupa s popratnom dokumentacijom na e-mail adresu jednog od odabranih prepoznatih centra najkasnije do 2. rujna 2019. godine.
– Program je razvijen prije osam godina u Hrvatskoj, a provode ga Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske preko  HAMAG-BICRO-a u suradnji s prepoznatim centrima među kojima je i  Ustanova INOVAcija koja ima ulogu pružanja podrške natjecateljima  kroz postupak prijave te provedbu projekata, kaže Colić.


Ugovori u vrijednosti 15 milijuna  kuna za 54 korisnika
HAMAG-BICRO je kroz Program provjere inovativnog koncepta prošle godine dodijelilo ugovore u vrijednosti 15 milijuna kuna za 54 korisnika, među njima i za tri  projekta koja su predložena kroz Ustanovu za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – INOVAcija. To su: 'EEZ DIB – otvorena platforma za  modularne mjerne i testne instrumente' tvrtke Envox d.o.o. , 'Mjerenje tolerancija  oblika provrta metodom vrtložnih struja' tvrtke COPAS d.o.o. te 'Provjera koncepta  adaptivne korekcije alata upotrebom računalne vizije' zadarske tvrtke HSTEC d.d. .  Ukupna vrijednost ovih projekata je 701.544 kn, a predviđeno trajanje provedbe  projekata je 12 mjeseci. Projekti koji su odobreni imaju izrazito pozitivan učinak na  razvoj inovativnog poduzetništva te jačanje kapaciteta i sposobnosti privatnog sektora za istraživanje, razvoj i inovacije. Javni poziv PoC8 je nova prilika i ostalim poduzetnicima da dobiju bespovratnu potporu koja će im olakšati put od stvaranja ideje,  izrade prototipa, razvoja inovativnog proizvoda ili usluge, ističe Colić.