Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ABA LIGA Srbi i Crnogorci ne gube vrijeme na osnaživanju svojih rostera

10.06.2020. 18:30


U iščekivanju puštanja »bijelog dima« s Višnjika po pitanju imena novog trenera, njihovi regionalni konkurenti pristupili su rješavanju kadrovskih problema na puno efikasniji način. Pogotovo je prometno u srpskim i crnogorskim abaligašima kao i u jedinom BiH klubu u regiji, Igokei iz Aleksandrovca. Primjerice, u Euroligašu Crvenoj zvezdi svoj trenerski posao je završio 67-godišnji srpski stručnjak Dragan Šakota što je objavio u ponedjeljak predsjednik beogradskog kluba Nebojša Čović.


Američki Mornar
»Šakota je došao u teškom trenutku za klub i prihvatio je posao kada su neki drugi to odbili. Odradio je dobar posao i zahvaljujemo mu na svemu«, rekao je Čović za Šakotu koji je preuzeo Zvezdu u studenome prošle godine nakon odlaska Milana Tomića. Pod Šakotinim vodstvom Crvena zvezda je popravila svoj učinak u Euroligi, ali nije uspio dovršiti posao zbog pandemije koronovirusa koja je zaustavila sva sportska natjecanja. Šakota je u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri između ostalih vodio i hrvatske klubove, Zadar (1988.–1989.) i Cibonu (1989.–1990.). Prema pisanju srpskih medija, Šakotu bi trebao naslijediti bivši igrač Crvene zvezde Saša Obradović (51), koji je u prethodne dvije sezone vodio Monaco. Prije toga bio je trener Kölna, Kijeva, Turówa, Donecka, Albe Berlin i Lokomotiv Kubana. Promjena se dogodila i na klupi Mege Bemax koju je nakon dugo sezona napustio Dejan Milojević, a na njegovo mjesto je postavljen Vladimir Jovanović koji je u prvim danima mandata dobio pojačanje u liku Amerikanca Dayshona Scoochie Smitha, playmakera koji doduše ima jako malo europskog iskustva. Za razliku od Zvezde u podgoričkoj Budućnosti su se odlučili na klupi ostaviti Petra Mijovića, a u Morači se uz ekstenzije ugovora Nikoli Ivanoviću, Justinu Cobbsu, Aleksandru Iliću i Suadu Šehoviću mogu pohvaliti potpisom igrača s NBA pedigreom. Radi se o Rashadu Vaughnu koji je prošle sezone branio boje Igokee. U drugom crnogorskom abaligašu, Mornaru iz Bara, također je svibanj uz početak lipnja bio izuzetno žustar, a po igračkom kadru u ovom trenutku Barani će biti prvi u redu favorita za sami vrh ABA lige. Američka kolonija Mornara od lani s Jacobom Pullenom, Isiahom Whiteheadom i Derrickom Needhamom je pojačana za krilnog centra Taylora Smitha pristiglog iz francuskog Nanterrea. Uz spomenutog Amerikanca prinova je i Aleksandar Lazić iz Koper Primorske dok je ugovor produljio i Sead Šehović.


Jennings blizu Igokee
Trenersku stolicu je zadržao i Dragan Bajić koji je produljio s Igokeom na još tri sezone, a u Aleksandrovcu su uspjeli brzo pronaći zamjenu za Vaughna. Iz Mornara je stigao Antabia Waller, a momčadi u kojoj su i dva Hrvata, Marko Tomas i Jakov Mustapić, trebalo bi se po neslužbenim informacijama pridružiti i veliko ime iz NBA lige, Brandon Jennings. Iako je Jennings odigrao svoje najbolje utakmice u najjačoj ligi na svijetu prije osam godina dok je nosio dres Milwaukee Bucksa, takav igrač koji iza sebe ima čak 555 utakmica u NBA-u sigurno bi ako dođe u ABA ligu bio jedno od najzvučnijih imena koji su ikad igrali u njoj. I za kraj, nije manje bitno spomenuti kako se i Cedevita Olimpija pojačala s trojicom igrača od kojih je sigurno najzvučnije ono Kendricka Perryja koji je svoju visoku kvalitetu pokazao u drugom dijelu prošle sezone igrajući za Megu Bemax. Perryju se u Ljubljani pridružio i dvojac iz Primorske, Alen Hodžić i Žiga Dimec.
 
 




Dok istočni susjedi troše, Hrvati miruju


Najmanje prometno u ovom ‘gluhom’ razdoblju je naravno bilo u hrvatskim klubovima. I to je zapravo indikator slabije kupovne moći Hrvata naspram klubova iz Srbije i Crne Gore pa ne čudi da je u Zadru zasad tek riješena situacija s Domagojem Vukovićem koji je produljio vjernost klubu s Višnjika, a na Gripama je isto učinio Darko Bajo. U Draženovom domu se mogu pak pohvaliti da su uspjeli na tri godine potpisati jednog od najperspektivnijih hrvatskih igrača, Tonija Nakića koji je došao iz Šibenke.