Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

DRŽAVNI ARHIV ZADAR Sačuvana građa iz Ninske biskupije čuva se u Arhivu Zadarske nadbiskupije

10.06.2020. 18:25


U povodu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva Državni arhiv u Zadru priredio je prigodni program u virtualnom okruženju.
Građani su tako na YouTube kanalu Državnog arhiva mogli poslušati predavanje Olivera Modrića »O prošlosti i sadašnjosti Arhiva Ninske biskupije«. Uz ovo zanimljivo predavanje Državni arhiv je na internetsku stranicu objavio digitalno izdanja »Libellus Policorion – Rogovski kartular« iz 14. stoljeća, a građani su mogli i kupiti izdanja Državnog arhiva u Zadru koja su prigodno snižena.


Važnost Ninske biskupije
– Međunarodni dan arhiva obilježava se u cijelom svijetu od 2008., a u Hrvatskoj od 2009. godine. Na ovaj način željeli smo doprinijeti vidljivosti arhiva u lokalnoj zajednici. Ove godine smo se prilagodili posebnim okolnostima te smo sva događanja premjestili u virtualni i online svijet. Ove godine imamo tri programa. Predavanje višeg arhivista u arhivu Zadarske nadbiskupije Olivera Modrića »O prošlosti i sadašnjosti Arhiva Ninske biskupije« tema je koju smo odabrali jer se tamo čuva jako vrijedan fond koji se odnosi na drevnu Ninsku biskupiju, koja je ukinuta 1828. godine, od kada je inkorporirana u Zadarsku nadbiskupiju. U rubrici Digitalni arhiv objavit ćemo vrlo važan srednjovjekovni dokument. Riječ je o Rogovskom kartularu – Libellus Policorion iz 14. stoljeća, a što je knjiga sa 138 isprava benediktinskog samostana Sv. Kuzme i Damjana na Čokovcu na otoku Pašmanu, rekao nam je jučer Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru.
– Ove godine tema Međunarodnog dana arhiva su katastrofe u arhivima. Zbog toga smo odlučili predstaviti arhiv Ninske biskupije i njegovo stradanje kroz povijest. Treba napomenuti kako se sačuvani dijelovi nalaze u arhivu Zadarske nadbiskupije. Za najstarije razdoblje od 9. do 15. stoljeća nije sačuvano mnogo izvora i treba naglasiti kako zbog nedostatka povijesnih izbora imamo mnogo nagađanja. Međutim, ipak je izvjesno kako su ninski nadbiskupi stvarali dokumentaciju koju su morali sačuvati, a čuvali su ih u drvenim škrinjama i ormarima zbog čega su bili vrlo podložni propadanju od vlage i stradanju u požarima. Ipak, ono što znamo jest da je Ninski kaptol od druge polovine 13. stoljeća djelovao kao vjerodostojno mjesto – Locus credibilis te je izdavao vjerodostojne isprave, ovjeravao dokumente i drugo, rekao je u svom izlaganju Oliver Modrić dodavši kako se na žalost sačuvalo samo desetak takvih spisa kaptola.


Tek mali dio spisa
​Dodao je kako se u prijepisu iz 1499. godine spominje arhiv koji se nalazi u sakristiji stolne crkve sv. Anselma. Pojasnio je kako se u Ninu čuva tek mali dio spisa Ninske biskupije, dok je dio spisa odnijet, pretpostavlja se u Veneciju.
– Fond Ninske biskupije danas se sastoji od 74 kutije, a za pojedine serije postoje potpuni, djelomični i analitički popisi građe, zaključio je Modrić današnje stanje u arhivu.
Dodao je kako je sve spomenuto objavljeno u sklopu projekta digitalizacije arhivske građe kako bi vrlo vrijedan izvor za srednjovjekovnu povijest učinili dostupnim svim zainteresiranim istraživačima diljem svijeta.