Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

SLIJEDI UGOVOR Novi Inkubator za poduzetnike vrijedan 24 milijuna kuna

10.06.2020. 18:39


Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za projekt »Gradnja nove zgrade poduzetničkog inkubatora« koji će se graditi na području nekadašnje vojarne iza bivšeg Mercatora, na području nekadašnje konjušnice, a sufinancirat će se iz ITU mehanizma EU-a.
Kako kaže Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra, projekt je vrijedan oko 24 milijuna kuna, a 75 posto vrijednosti sufinancira se iz EU fondova, dok ostatak sufinanciraju Inovativni Zadar i projektni partner – Grad Zadar. Za prostore u postojećem Inkubatoru na Novom Bokanjcu uvijek vlada veliki interes i ne ostaju dugo upražnjeni, a novi Inkubator na lokaciji ispod Bilog briga, blizu ulaza u grad, zasigurno će isto tako biti popularan kod start-upova i malih poduzetnika.


Ishođena građevinska dozvola
Kako kaže Ana Odvitović, voditeljica sektora potpore poduzetništvu u Inovativnom Zadru, stalni porast zanimanja za ovakvom adekvatno opremljenom i povoljnom poslovnom infrastrukturom, ukazuje na potrebu izgradnje još jednog Inkubatora.
– Također, očekujemo da će novi Inkubator s uređenim okolišem i zelenilom dati dodanu vrijednost cijelom kvartu, a posebno tom području koje već dugo stoji zapušteno. Zgrada će, prema projektu, biti bruto površine 2.000 kvadrata, a prostor je podijeljen prema namjeni u nekoliko cjelina – poslovni prostori (co-working space, zatvoreni uredi, open space uredi, hardware laboratorij), zatim zajednički prostori: konferencijska dvorana, IT dvorana, sobe za sastanke, caffe bar te servisni prostori, navodi Odvitović.
Čim se potpiše ugovor s provedbenim tijelom, Ministarstvom regionalnog razvoja, može se pristupiti pripremi natječaja za izvođača radova, budući je projektna dokumentacija završena i ishođena građevinska dozvola.
– Očekujemo potpisivanje ugovora o financiranju kroz srpanj, nakon čega ćemo krenuti s preliminarnim aktivnostima i pripremom nabave za izvođenje radova. Sama provedba natječaja uzima jedno određeno vrijeme, ali nadamo se da će radovi moći započeti uskoro i da neće biti probijanja roka, a to je očekivano ožujak 2022. godine, dodaje Odvitović.
Krajnji korisnici ovog projekta su start-upovi i mala i srednja poduzeća sa sljedećih područja: ICT, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, istraživanje i razvoj, mala proizvodnja (elektronička, računalna oprema i dr.), energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, kreativne industrije (proizvodnja filma, videa, fotografije, izdavaštvo, dizajn, web portal, projektiranje), proizvodnja i usluge ekološkog karaktera, inženjering, industrijska automatizacija, inovativni turizam i poslovno savjetovanje (upravljanje poslovanjem, izvori financiranja, EU projekti i sl.).


Tri projekta vrijedna 40 milijuna kuna
Osim konkretnih poduzeća koja će na počecima poslovnog života moći koristiti ove moderne prostore uz svu podršku koja se u Inkubatoru može dobiti, u projektu se navodi da će od njega imati koristi i čitava lokalna zajednica.
Kako još navodi Kociper, u Inovativnom Zadru trenutačno je u tijeku provedba 3 projekta ukupne vrijednosti oko 40 milijuna kuna, od čega se čak 30 milijuna sufinancira iz EU fondova.
– Osim izgradnje novog inkubatora, to se odnosi i na projekt – Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0). Ovim projektom se u sustav javnog prijevoza, te prometa u mirovanju uvode nove integrirane digitalne usluge. Provedbom projekta uspostavit će se nekoliko komponenti inteligentnog-prometnog sustava (sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu, sustav praćenja i informiranja u javnom prijevozu, sustav pametnog parkinga), zatim najmodernije platne metode, te digitalna platforma za integraciju navedenih komponenti u sustav objedinjenih usluga kojoj će korisnici pristupati putem odgovarajućeg web portala i pratećih mobilnih aplikacija. Projekt je vrijedan 15 milijuna kuna, od čega je oko 12 milijuna kuna sufinancirano iz EU fondova. Njegova kompletna implementacija se očekuje do kraja 2021. godine, govori Kociper.
U tijeku je i projekt InZad – moderni servis za poduzetnike vrijedan 500.000 kuna sufinanciran sa 75% EU sredstava. Radi se o programu potpore poduzetnicima, pri čemu InZad organizira predavanja, radionice, umrežuje poduzetnike s lokalnom zajednicom, javnim institucijama te snaži poduzetničku mrežu, kao i vlastiti kadar.