Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U RATU I MIRU Nekadašnji ratnici, danas postali humanitarci

10.06.2020. 18:09


Na jučerašnjoj konferenciji za medije Udruge Specijalne jedinice policije »Poskoci«, predstvaljeno je novo rukovodstvo Udruge, koje uz predsjednika Željka Bonata čine Jole Bakarić, Ivan Zelić, Ivica Salama, Ivan Torbarina, Ante Buljat, Emil Bilić, Davor Dević i Ante Zubčić, a koje se reorganiziralo 1. listopada prošle godine. Prema riječima novoizabranog predsjednika Željka Bonate, s ovim prvim obraćanjem medijima, želja im je predstaviti se građanima grada i Zadarske županije.


Humanitarni doprinos
– Jedan od glavnih razloga zašto smo sazvali ovu konferenciju je da upoznamo javnost s našim radom koji se ne svodi samo na polaganje vijenaca i paljenje svijeća, što je isto naša obaveza, nego smo tu i sa zadatkom da upoznamo naše mlade s prošlošću kako bi znali pravu istinu i povijest Domovinskog rata koji se polako stavlja u drugi plan, poručio je Bonato, dodajući kako oni to kao udruga ne smiju i neće dozvoliti.
Ovom prigodom Bonato je podsjetio i na nedavnu pandemiju koronavirusa, gdje su i oni kao udruga dali svoj humanitarni doprinos, te su se kao prva udruga dali na raspolaganje Stožeru civilne zaštite Zadarske županije. Također je predsjednik Poskoka istaknuo i veliku zahvalnost prema obitelji Ivice i Milene Pandžić koja je donirala 105 tisuća kuna za Opću bolnicu Zadar, odnosno zaštitne maske i kombinezone.
– Osim ove velike donacije koju smo ostvarili s obitelji Pandžić koji su prepoznali potrebu u vrijeme pandemije, kao udruga aktivno sudjelujemo u brojnim humanitarnim programima, ali radimo i na planovima obilježavanja pogibije naših branitelja, te sudjelujemo na memorijalnim sportskim natjecanjima poginulih hrvatskih branitelja, poručio je predsjednik zadarskih Poskoka.


U listopadu 30-godišnjica
Uz trenutačno upisana 204 člana, Bonato je podsjetio kako je kroz njihovu postrojbu kroz cijeli rat prošlo 1500 ljudi, te da imaju kvalitetnu suradnju s gradom Zadrom i Zadarskom županijom, ali da im posebno znači suradnja koja je ostvarena i sa svim lokalnim upravama.
Tijekom konferencije, Poskoci su također podsjetili kako se ove godine u listopadu obilježava 30 godina od osnutka postrojbe, te da su mislili proslavu organizirati 15. listopada na jednom višem nivou, ali da sve ovisi o tome kakva će biti situacija s koronavirusom i hoće li se proslava moći organizirati.
– Mi smo prva profesionalna postrojba u državi, te smo ovu obljetnicu htjeli podignuti na državni nivo gdje bi na proslavu pozvali i predsjednika države, premijera i ministre, ali smo za sada u velikoj nedoumici, jer ne znamo što nas čeka zbog COVID-a 19, poručio je Bonato.