Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U RUJNU OTVORENJE Kasap: Radovi na Mocirama bit će gotovi do srpnja

10.06.2020. 18:50


Dvanaest godina od polaganja kamena temeljca za centar Mocire, radovi se konačno primiču kraju te Grad Zadar za rujan najavljuje useljenje u nove prostore. O detaljima dovršetka projekta razgovarali smo sa gradskim pročelnikom za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darkom Kasapom, koji se vratio sa zadnjeg sastanka u nadležnom ministarstvu na kojemu su se dogovarali detalji opremanja Centra.
Kao što je poznato, rokovi su probijani već više puta, a radove je dodatno usporila i pandemija koronavirusa u potpunosti onemogućujući bilo kakve zahvate na zgradi Centra.


Tri izvora financiranja
– Radovi na centru Mocire, sufinancirani od strane tri subjekta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva socijale i demografije i Grada Zadra, privode se kraju te očekujemo da bi oni mogli biti gotovi sredinom srpnja kada bi uslijedio i tehnički pregled zgrade. Održali smo dva koordinacijska sastanka, jedan u Gradu Zadru s predstavnicima obaju ministarstava i drugi proteklog tjedna u Zagrebu na kojima smo definirali dinamiku opremanja zgrade još jednom prolazeći kroz etažni elaborat funkcioniranja zgrade s obzirom da će ona imati zajedničke prostore, kao što su kotlovnica, kuhinja i dvorište. S Ministarstvom državne imovine dogovorili smo podjelu između tri subjekta, a to su škola, vrtić i centar za odrasle osobe s posebnim potrebama. U ovom se trenutku naručuje opemanje vrtića čiji je investitor Grad Zadar, a Ministarstvo obrazovanja Gradu je delegiralo natječaj i nabavku za opremanje škole. S ravnateljicom Osnovne škole Voštarnica Irenom Dukić napravili smo projektni zadatak i upravo krećemo u projektiranje opreme, kaže Kasap, napominjući da im je cilj sve ove segmente uskladiti kako bi u rujnu dječji vrtić i škola mogli biti useljivi.
 


Reprezentativna zgrada
– U funkciju ćemo staviti i kotlovnicu koja se nalazi u dijelu kojim upravlja Ministarstvo socijale, no u svemu je najvažnije držati se dogovorenih termina. To praktički znači da bi jesen, ne bude li nekih velikih odstupanja, bila vrijeme useljenja u Centar. Kao što je i dogovoreno, radovi bi trebali biti gotovo početkom srpnja kada ćemo obaviti i tehnički pregled. U tijeku su završni radovi, nakon čega krećemo s uređenjem okoliša s obzirom da je sva infrastruktura dvorišta pred završetkom. Nadam se da ćemo, nakon dugog niza godina, konačno dovršiti ovaj značajan objekt, najavljuje pročelnik, ističući i značaj ovog objekta za cijelu Hrvatsku s obzirom da u državi nema ovakvih objekata.
– Nešto slično postoji u Virovitici, ali je puno manjeg obima, a ova će zgrada doista biti reprezentativna na nivou cijele države, najavljuje Kasap kojega smo pitali ono što zapravo najviše zanima roditelje djece koja pohađaju vrtić "Latica", školu "Voštarnica", kao i korisnike udruge "Svjetlo" – kada će konačno moći useliti u Centar.
– Plan nam je rujan s obzirom da ćemo ovog ljeta provesti nabavu te nastojati riješiti to do sredine rujna. Bude li sve u redu, odnosno ne bude li žalbi ili nekih drugih problema, plan useljenja nam je sredina rujna za vrtić i školu. Što se tiče dijela koji je pod Ministarstvom socijalne skrbi, oni vode postupak nabave opreme te useljenje korisnika udruge "Svjetlo" ovisi o njima, a ne o Gradu Zadru. Dakle, cjelokupni objekt, koji se sastoji od tri dijela, bio bi gotov do sredine srpnja, a samo opremanje zgrade odvija se zasebno na način da vrtić i školu oprema Grad, dok dio za odrasle korisnike oprema ministarstvo, što znači da taj dio ovisi o njima, zaključuje Kasap.
 




Zahvaljujem budućim korisnicima na strpljenju


– Razumijem da je svakome njegov problem najveći, ali ovdje je odrađen zaista jako velik posao na usklađenju sva ova tri subjekta i bilo je teško u svakom trenutku koordinirati sve dionike ovog projekta. Zbog toga, kao i pandemije koronavirusa, rok se pomaknuo, pa smo tako i tehnički pregled zakazan za lipanj morali odgoditi. Razumijem i sve udruge i buduće korisnike u njihovom iščekivanju ovog objekta te im se zahvaljujem na strpljenju, uz molbu da prepoznaju naš trud i rad na ovako velikom i značajnom objektu. Stoga na kraju molim za još samo malo strpljenja da ovo sve privedemo kraju, poručuje pročelnik Kasap.