Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Do kraja rujna na Muraju dizajnerske kućice

10.06.2021. 10:43


U sklopu vellkog projekta Grada Zadra koji se financira iz Europske unije pod nazivom Zadar baštini, sufinancirani su uređenje Providurove palače i obnova Bedema zadarskih pobuna. U tom projektu je Muraj iz prometnice pretvoren u pješačku zonu i vrlo brzo je postao omiljeno šetalište Zadrana, a pomalo i turista.
U sklopu projekta, predviđene su i dizajnerske kućice za različite djelatnosti, za koje je jedan natječaj poništen te će ovih dana biti objavljen novi. Kako kaže Ante Ćurković, pročelnik za EU fondove u Gradu Zadru, projektant će napraviti reviziju troškovnika i nakon toga će opet biti objavljen natječaj. Procijenjena vrijednost kućica je 800.000 kn + PDV.
– Predviđene su četiri kućice ugostiteljskog sadržaja, 1 za sanitarni čvor te 5 za ostalu namjenu, koje će se tek definirati. Očekujemo da bi do kraja rujna mogle biti postavljene, rekao je Ćurković.
Također, prvotno zamišljena tematska glazbena šetnica ipak je »ispala« iz projekta i zamijenjena je interaktivnom brončanom maketom za koju je u tijeku ponovljeni postupak javne nabave. Idejno rješenje je izradio akademski kipar iz Zagreba Damir Mataušić, te Ljevaonica umjetnina pri ALU iz Zagreba. Oni su poslali i ponudu na prvi natječaj za izradu makete, ali kako kaže Ćurković, nije odgovarala traženoj dokumentaciji pa se natječaj ponavlja.
Procijenjena vrijednost makete je 912.000 kuna + PDV.
Uz maketu i kućice, u sklopu uređenja Bedema zadarskih pobuna bit će implementiran i sustav brojanja posjetitelja, radi uvida u posjećenost bedema. Prema riječima pročelnika Ćurkovića, isti sustav će brojati posjetitelje i u Providurovoj palači, a bit će implementiran do kraja rujna.