Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dukić: Cilj nam je osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete

10.06.2021. 07:15


U Velikoj vijećnici Grada Zadra jučer je održana završna konferencija projekta Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja, na kojoj su predstavljena dostignuća i uspjesi nastali tijekom 30 mjeseci provedbe projekta, a koje je, uz podršku gradonačelnika Branka Dukića i pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo grada Zadra Jose Nekića, predstavila voditeljica projekta Ivana Perić Zrilić, voditeljica Odsjeka za odgoj pri Upravnom odjelu za odgoj i školstvo.


Produljeni boravak i smjenski rad
Na početku konferencije istaknuto je kako je grad Zadar u svibnju 2018. godine na natječaj Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prijavio projektni prijedlog »Vrtići za skladniji život«, koji je u siječnju 2019. godine odabran za financiranje. Partneri na projektu su dvije vrtićke ustanove, osnovane od strane grada Zadra – DV Radost i DV Sunce, te pet vrtićkih ustanova drugih osnivača: dječji vrtići Maslačak, Ribica, Šuškalica, Golubica i Klokan. Osigurani su uvjeti za produljeni boravak i smjenski rad u sedam predškolskih ustanova i više od 20 podružnica na prostoru Zadra. Ukupna vrijednost projekta je preko 14 milijuna kuna, te se 100 posto financira iz Europskog socijalnog fonda.
Sve brži ritam života, te povećane poslovne obveze dovele su do problema neusklađenosti rada predškolskih ustanova s potrebama roditelja, što se uvođenjem smjenskog rada i produljenog boravka riješilo.
– Projektni su partneri i vrtićke ustanove proveli ovaj projekt na veliko zadovoljstvo roditelja, kojima je zbog sve više dnevnih i poslovnih obaveza bilo neophodno usklađivanje radnog vremena vrtića s njihovim potrebama. Nakon 31. ožujka financiranje projekta preuzeo je Grad Zadar, čime se osigurava nastavak projektnih aktivnosti u svim ustanovama u kojima postoji potreba za istima, istaknuo je zadarski gradonačelnik Branko Dukić podsjetivši kako su u vrtiće uvedene nove i moderne odgojno-obrazovne metode.
– Novim i modernim programima odgoja i obrazovanja svoj djeci želimo omogućiti novi standard odgoja i obrazovanja. Cilj nam je osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete, te smatram da smo na izvrsnom putu da to i ostvarimo u sljedećim godinama, ističe Dukić.


Suradnja gradskih i privatnih vrtića
U projekt Mreža ZaDar bili su uključeni i vrtići kojima je osnivač Grad Zadar i privatne odgojno-obrazovne ustanove, što je dovelo do toga da darovitost sve djece bude primijećena.
– Jako sam sretan što smo od vrtića, kojima je osnivač Grad Zadar i vrtića drugih osnivača napravili jedno tijelo kako bi svoj djeci grada Zadra omogućili da budu obuhvaćeni novim programima predškolskog odgoja i obrazovanja, što je jedna od glavnih vodilja našeg Upravnog odjela, istaknuo je Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo istaknuvši kako je njihova dužnost da se izbore za različitost, te svim roditeljima omoguće da sami izaberu program, koji odgovara potrebama njihove djece.
– Upravo je Grad Zadar jedan od pionira u povezivanju gradskih i privatnih vrtića. Ulaganje za dobrobit djece je naš prioritet, stoga zahvaljujem gradonačelniku Dukiću na izdvajanju dodatnih financijskih sredstava iz gradskog proračuna za potrebe ovog projekta, jer kod svakog djeteta treba njegovati darovitost. Već dugi niz godina trudimo se upravo na tom polju, kako bi u Europskoj mreži darovitosti kotirali na što boljoj poziciji, naglasio je Nekić.




Uspješna provedba projekta
Unatoč problemima i pandemiji koronavirusa, koja je pomrsila račune sudionicima projekta, sve su projektne obveze ispunjene, a sva financijska sredstva namjenski utrošena.
– Jedan od prvih problema, koji smo uspješno riješili, bilo je uvođenje smjenskog rada i produljenog boravka sredinom pedagoške godine. Na 24 mjeseca zaposlili smo dodatne odgojitelje, stručne suradnike i tehničko osoblje, njih 75, istaknula je voditeljica projekta Ivana Perić Zrilić podsjetivši kako je drugi izazov bio je financijske prirode.
– Nakon potpisivanja projektne dokumentacije, potpisan je novi kolektivni ugovor za radnike u predškolskim ustanovama Grada Zadra, koji se slijedom naših ugovora s vrtićima drugih osnivača primijenio i na odgojitelje zaposlene u 22 privatna vrtića, rekla je Perić Zrilić, te objasnila kako je pandemija koronavirusa utjecala na provedbu projekta.
– Nakon što su zatvorene odgojno-obrazovne ustanove, imajući na umu da je predškolski odgoj ključan u razvoju djece, a naročito posljednja godina prije upisa u osnovnu školu, djelatnici i stručno osoblje partnerskih ustanova rješenju problema doskočilo je korištenjem kreativnih i modernih internetskih platformi, istaknula je Perić Zrilić i podsjetila na važnost edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika.
– Proveli smo 11 edukacija i organizirali smo dvije izuzetno važne edukacije, kao što su kineziološki rad s djecom predškolske dobi i korištenje informacijsko- komunikacijskih tehnologija u odgoju i obrazovanju, koje su dobro došle u trenutku potpunog zatvaranja. Ovim smo projektom potaknuli i privatne i vjerske vrtiće da nastave daljnja ulaganja u osuvremenjivanje nastavnih aktivnosti i ulažu u znanja svojih zaposlenika. Dodatni motiv bilo je ujednačavanje plaća odgojitelja te, naravno, ono što je najvažnije, izjednačenje cijene predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada, zaključila je Perić Zrilić.