Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Oživljena povijest »Preradović i Pavica« u Malom Lukoranu

10.06.2021. 12:39


Pučko otvoreno učilište Dom na žalu iz Preka započelo je realizaciju projekta 4. Dani Petra Preradovića, koji provodi u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića, uz potporu Općine Preko, Zadarske županije u sklopu poziva javnih potreba u kulturi za 2021. godinu, te Ministarstva kulture i medija u sklopu programa književnih manifestacija za 2021. godinu. Više o projektu rekla nam je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu Marina Marcelić.


Inicijativa duga pet godina
Kulminacija inicijative duge pet godina je suradnja s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića iz Grabrovnice, uz čiju pomoć je snimljen i videouradak o ljubavi i životu Petra Preradovića i Pavice de Ponte.
– Ovaj projekt je započeo prije pet godina na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu i web portala Naši školji, uz potporu Općine Preko. S obzirom na to da je Petar Preradović za svoga života tijekom djelovanja u Zadru upoznao svoju prvu suprugu Pavicu de Ponte, čija je obitelj posjedovala ljetnikovac u Malom Lukoranu na otoku Ugljanu, gdje je on boravio i napisao budnicu ‘’Zora puca, bit će dana’’, objavljenu u prvom broju ‘’Zore dalmatinske’’ 1844. godine, ovaj projekt ima iznimni kulturno-povijesni značaj za Preko i Zadarsku županiju, objašnjava Marcelić te dodaje kako su do sada u sklopu projekta surađivali sa Sveučilištem i mnogim školama u županiji.
– Do sad smo na projektu surađivali sa Sveučilištem u Zadru, Osnovnom školom Petra Preradovića iz Zadra, Osnovnom školom Valentin Klarin iz Preka, Društvom hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru, Hrvatskim filatelističkim društvom Zadar, a ove godine smo započeli suradnju s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića iz Grabrovnice, objašnjava Marcelić.


Snimljen video
Kreativci uključeni u projekt, zbog epidemiološke su se situacije odlučili snimiti prigodni video, koji opisuje život i ljubav Petra Preradovića i Pavice de Ponte, s naglaskom na njihovom boravku u Zadru i Malom Lukoranu.
– Realizacija ovogodišnjih 4. Dana Petra Preradovića planirana je kroz lipanj, te je već započeta. Protekloga vikenda je u Malom Lukoranu na otoku Ugljanu održano snimanje promo videa koji prati dio života Petra Preradovića provedenoga u Zadru i Malom Lukoranu te životni tijek Petra i Pavice (Paule) de Ponte, pjesnikove prve supruge. U sklopu programskih aktivnosti je ujedno i organizirano predstavljanje oživljene povijesti – ‘’Preradović i Pavica’’, pojašnjava Marcelić te dodaje kako su se zbog epidemioloških ograničenja odlučili promijeniti prvotni koncept projekta.
– Naime, inicijalni program ovogodišnjeg projekta je izmijenjen zbog epidemije izazvane koronavirusom, s obzirom na to da je prvotno uključivao veliki broj sudionika u zatvorenom prostoru. Stoga smo se odlučili na jedan oblik digitalizacije projekta koji ove godine primjenjujemo prvi put. Likove Pavice i Petra utjelovili su glumci Mihaela Bastalić i Karlo Kučanda, scenarij je osmislila i napisala Danijela Rešetar, voditeljica Interpretacijskoga centra Kuća Petra Preradovića, a snimateljsku ekipu predvodio je Mauro Fabrizio Madonia. U tijeku je montaža i priprema videa koji će se predstaviti javnosti nakon što bude spreman, ističe Marcelić, te dodaje kako se projekt realizira uz potporu Zadarske županije.




Interpretacijski centar Petra Preradovića
Zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima iz programa Interreg prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta "Preradović & Csokonai", Općina Pitomača je renovirala i adaptirala rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici u suvremeni Interpretacijski centar.
– Naime, Interpretacijski centar je rodna kuća Petra Preradovića koja je obnovljena te prenamijenjena u Interpretacijski centar s ciljem valorizacije lika i djela Petra Preradovića. Na tom tragu smo se povezali i ostvarili jednu izvrsnu suradnju, kaže Marcelić.