Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šest tisuća potpisa protiv smanjenja broja trakica za mjerenje šećera u krvi

10.06.2021. 08:15


Hrvatski savez dijabetičkih udruga obratio se medijima priopćenjem o peticiji protiv odluke HZZO-a vezano za odobreni broj trakica za mjerenje šećera u krvi. I zadarska udruga Cukrići dala je potporu protivljenju takvoj odluci. Peticiju je do sada potpisalo šest tisuća građanki i građana.
Naime, kako stoji u priopćenju, »Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je prošle srijede peticiju nazvanu ‘Poručimo zajedno HZZO: trakice za mjerenje šećera u krvi spašavaju živote!’, zbog nama oboljelima od šećerne bolesti tipa 2 neprihvatljive odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema kojoj se osobama sa šećernom bolešću tipa 2, a koje su na terapiji tabletama ili su na drugoj neinzulinskoj subkutanoj terapiji, smanjuje ionako već mali broj trakica za mjerenje šećera u krvi, sa 100 na 50 komada godišnje (manje od jedne trakice tjedno). Odluka HZZO-a stupila je na snagu 5. lipnja 2021., a po završetku peticije, tražit ćemo, uz podršku tisuća građana i oboljelih od šećerne bolesti tipa 2, da se ta štetna i za zdravlje opasna odluka poništi«, ističe se u priopćenju te dodaje kako prevencija i redovito kontroliranje razine šećera u krvi, uz adekvatnu terapiju, dokazano smanjuju broj komplikacija kod osoba koje boluju od šećerne bolesti tipa 2.
»Smanjenjem broja trakica za mjerenje šećera u krvi, izgledno je da će kod oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 doći do povećanog broja akutnih i kroničnih komplikacija kao što su: moždani udar, srčani udar, oštećenje perifernih živaca, sljepoća, zatajenje bubrega i netraumatske amputacije te povećanja broja hospitalizacija, gubitka kvalitete života i nažalost, prerane smrti kod oboljelih«, upozoravaju u priopćenju te navode kako je prema posljednjim podacima, trošak liječenja kroničnih komplikacija iznosio 88 posto ukupnog iznosa koji HZZO izdvaja za liječenje šećerne bolesti, a samo 2,5 posto na pomagala u koje spadaju i trakice za mjerenje šećera u krvi.
»Uvjereni smo da će ova Odluka HZZO-a posebice u vrijeme pandemije COVID-19 loše utjecati na zdravlje osoba sa šećernom bolešću, a također će višestruko povećati troškove liječenja komplikacija koja će dodatno opteretiti zdravstveni sustav. Ovom odlukom će biti zahvaćeno gotovo 200.000 osoba sa šećernom bolešću. To su najvećim dijelom osobe starije životne dobi kojima će svaki trošak kupovanja trakica za mjerenje šećera u krvi dodatno opteretiti kućni budžet. Posebno valja naglasiti kako je još jedna odluka na štetu oboljelih od šećerne bolesti donesena bez njih samih, a kao Hrvatski savez dijabetičkih udruga smatramo da trebamo biti ravnopravni dionik uključen u skrb za oboljele. Molimo sve građanke i građane RH, kao i sve medije da svojim potpisom podrže našu Inicijativu kojom tražimo ukidanje Odluke, zaključuju u priopćenju.