Longina uznemirila objava na Facebooku, sljedeći svjedok Rubeša

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nastavljeno suđenje Marku Pupiću Bakraču za prijetnje županu
Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je 8. listopada 2020. u Zadru, nakon što se u više navrata u javnosti pojavio s majicom na kojoj je bila otisnuta slika s tijelom psa i glavom oštećenika, s ciljem da uplaši i uznemiri oštećenika, na profilu jedne društvene mreže objavio sadržaj s prijetnjom oštećeniku, stoji u optužnici
Vedran SITNICA
Božidar Longin

Na Općinskom sud u Zadru nastavljeno je suđenje županijskom vijećniku Akcije mladih, Marku Pupiću Bakraču, optuženom za kazneno djelo prijetnje županu Božidaru Longinu.

Riječ je o događaju iz listopada 2020. godine kada je Pupić Bakrač na Facebook profilu objavio: »Političaru, dužnosniku, HDZ-ovcu s psećim nadimkom sprema se kineski ražanj« te se i na sjednici Županijske skupštine pojavio u majici sa slikom psa i glavom župana. Općinsko državno odvjetništvo protiv njega je podignulo optužnicu u kojoj se navodi:

- Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je 8. listopada 2020. u Zadru, nakon što se u više navrata u javnosti pojavio s majicom na kojoj je bila otisnuta slika s tijelom psa i glavom oštećenika, s ciljem da uplaši i uznemiri oštećenika, na profilu jedne društvene mreže objavio sadržaj s prijetnjom oštećeniku što je kod oštećenika izazvalo osjećaj uznemirenosti i nelagode, stoji u optužnici.

Pupić Bakrač: Optužnica mi je nerazumljiva

Kako su se i Pupić Bakrač i Longin pojavili na sudu, sutkinja Ksenija Bratković utvrdila je da ima uvjeta za održavanje rasprave. Optužnicu je zastupala zamjenica općinskog odvjetnika Vanja Višković, a upitan od sutkinje je li razumio optužbu, Pupić Bakrač odgovorio je:

- Nisam razumio optužbu jer mi je optužnica nerazumljiva jer mi nije jasno s kakvim zlom sam ja to prijetio oštećeniku Božidaru Longinu, izjavio je vijećnik, a nakon što mu je optužnica ponovno pročitana, ponovio je da »i dalje ne razumije zakonski opis kaznenog djela« i ne smatra se krivim.

Pupić Bakrač, koji se na suđenju brani sam, u nastavku rasprave predložio je saslušanje svjedoka koji bi posvjedočili da je majicu na kojoj je bila otisnuta slika s tijelom psa i glavom Božidara Longina već »nosio 23. srpnja 2020. na sjednici Županijske skupštine na kojoj je županu Longinu postavio pitanje o štetnosti davanja u koncesiju luke Gaženica turskom koncesionaru, što se nakon proteka vremena pokazalo točnim«.

Očitovao sam se na satiričan način

- Fotomontaža na mojoj majici je bila isključivo u toj funkciji, što će posvjedočiti svjedoci koji su bili na toj sjednici Županijske skupštine, i to konkretno Ante Rubeša, Kristijan Kotlar, Rudolf Dvorski i Ivan Matić. Isto tako, predlažem da se od Zadarske županije zatraži transkript sjednice održane 23. srpnja 2020. na te okolnosti gdje se jasno razabire iz kojih razloga nosim majicu i kako postavljam pitanja o štetnosti davanja u koncesiju luke Gaženica turskom koncesionaru, izjavio je Pupić Bakrać, predlažući i uvid u novinske članke iz kojih je razvidno da su u Kinu putovali gradonačelnik Dukić i župan Longin.

- Znači, dva dužnosnika su putovala u Kinu, a po povratku su zadarskoj javnosti obećali sljedeće: električni autobus, tvornicu akumulatora u Crnome, ulaganje Kineza u Gaženicu i Zračnu luku, što su sve bile neistine i ništa od toga nije se ostvarilo. Zbog tog puta u Kinu Dukića sam prijavio Povjerenstvu za sukob interesa i kažnjen je sa 7.000 kuna. Prema tome, u objavi iz optužnice čak se prije mogao prepoznati Dukić i ovi članci dokazuju da sam se u toj objavi iz optužnice na satiričan način metaforom očitovao o političkim stvarima i da nije riječ o nikakvoj prijetnji, kazao je Pupić Bakrać u obrani.

Slijedi saslušanje Ante Rubeše

Uslijedilo je čitanje županovog iskaza Općinskom državnom odvjetništvu 20. studenog 2020. godine, nakon čega je Longin izjavio da ostaje pri ovom iskazu. Na pitanje Pupića Bakrača kako to da je »prilikom podnošenja kaznene prijave očitovao strah za svoj život, na ODO-u iskazao uznemirenost, a na portalu da se ne boji nikoga, pa ni njega«, Longin je odgovorio da je jedino »mjerodavno ono što je iskazivao na ODO-u«. O tome na koji je način predmetna objava kod njega izazvala uznemirenost, sudu je pojasnio:

- Upravo na način kao što sam to i opisao kada sam davao svoj iskaz kod ODO Zadar, pa opet ponavljam: nakon saznanja za tu objavu loše sam se osjećao, pa sam tako otišao i kod liječnika u Općoj bolnici Zadar, izvadio krvnu sliku, između ostalog vidio sam da mi je tada šećer u krvi bio izrazito visok, što kod mene do tada nije bio slučaj, kazao je Longin. Na primjedbu sutkinje da može postaviti imovinskopravni zahtjev izjavio je da to zasad neće učiniti.

Iduća rasprava zakazana je za srpanj kada slijedi saslušanje svjedoka Ante Rubeše.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)