Sfinga i vila Attilia napokon će postati prava turistička atrakcija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Predstavljeni rezultati projekta koji će promijeniti lice Brodarice
Paralelno s restauracijom Sfinge provedeni su i opsežni konzervatorski radovi, pomoću kojih su se utvrdila sva svojstva skulpture i njenog okoliša, istaknula je Dina Bušić i naglasila kako su se u radu fokusirali i na cijeli perivoj i vilu
Vedran SITNICA
Restauriranu će Sfingu građani moći vidjeti na druženju u nedjelju

Prezentacijom aktivnosti napravljenih u svrhu istraživanja, valorizacije, obnove i promocije Sfinge, te okruglim stolom na temu »Perivoj Giovannija Smiricha - jučer, danas, sutra« o povijesti parka, vile i skulpture same Sfinge, te značaju Giovannija Smiricha za urbanu zadarsku povijest, predstavljeni su rezultati projekta »RECOLOR«, u sklopu kojeg je obnovljena skulptura kultne zadarske Sfinge. Otkrivanje nove-stare betonske skulpture obilježit će se javnim događanjem »Sfinga, priroda & društvo« u parku vile Attilia u nedjelju, 12. lipnja, s početkom u 18 sati. Program započinje radionicama, izložbom fotografija i sajmom rukotvorina, a nastavlja se koncertom i degustacijom novog turističkog proizvoda - koktela Sfinga.

Jedinstveni simbol Brodarice

Sfinga koju je Giovanni Smirich izradio u perivoju svoje vile, nastala je po uzoru na egipatske sfinge, uz neke izmjene i specifičnosti, te je po svojim dimenzijama danas najveća skulptura sfinge u Europi. Zadarska sfinga ima ljudsku glavu i lavlje tijelo, s iznimkom prednjih šapa koje su oblikovane kao ruke. Izraz lica je strog i dostojanstven. Kako se vjeruje da je izrađena nakon smrti Smiricheve supruge, kao uspomena, tako se pretpostavljalo da je lice sfinge zapravo portret Atilie Spineda de Cataneis. Sfinga je licem okrenuta prema istoku, jednako kao i egipatske sfinge, a ispred nje nalazi se bazenčić u obliku školjke. Nad školjkom, u rukama, nekad je držala bodež, koji je također razbijen, ali koji je u sklopu projekta »RECOLOR« potpuno restauriran.

- Samo derutno stanje Sfinge, ali i njezina povijesna i kulturna važnost za grad Zadar, bili su samo neki od razloga zbog kojih smo njenu obnovu i revalorizaciju odlučili prijaviti na europski projekt Interreg Italija - Hrvatska. Uz odobrenje Konzervatorskog odjela Zadar tijekom rujna 2020. godine provedeno je arheološko istraživanje samog stanja skulpture, koja je godinama bila zanemarivana, te prepuštena propadanju i štetnim prirodnim nepogodama. Paralelno s tim provedeni su i opsežni konzervatorski radovi, pomoću kojih su se utvrdila sva svojstva skulpture i njenog okoliša, istaknula je Dina Bušić, pročelnica UO-a za kulturu i šport Grada Zadra i naglasila kako su se u radu fokusirali i na cijeli perivoj i vilu Attilia, te uspjeli riješiti problem slivnih voda, pomoću kojeg su uspjeli obnoviti i sačuvati školjku u podnožju Sfinge.

- Vrlo nam je važno bilo kod lokalnog stanovništva i posjetitelja podići razinu svijesti o važnosti Sfinge za zadarsku kulturu, te pokazati mogućnosti turističke valorizacije kvarta Brodarica, dodala je Bušić.

Smirichev značaj za zadarsku povijest

Uz obalu Brodarice nižu se ljetnikovci, kuće i vile koje obilježavaju ovaj dio grada posebnim pečatom vremena s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Građene su u historicističkom ili secesijskom stilu. Vile obilježavaju ovaj dio grada pečatom vremena u kojem se razvija novi građanski stalež te ladanjski i opušteni stil života, kojeg prati izgradnja prvih kupališta, šetnica i perivoja, a četvrt je poznata i po destilerijama. O perivoju Giovannija Smiricha govorili su povjesničarka umjetnosti Antonija Mlikota, Mirna Petricioli iz Nasada, Ela Mrduljaš Kutlača iz tvrtke Kvinar, Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, pročelnik UO-a za EU fondove Ante Ćurković, te Mario Padelin, potomak obitelji Smirich.

- Vrijeme afirmacije Brodarice, jednog od najljepših zadarskih kvartova tek dolazi, a projekt »RECOLOR« prilika je za dodatnu obnovu i bolju prezentaciju njene kulturne i povijesne baštine. Smirich je jedna od najvažnijih osoba u zadarskoj povijesti, te je svojim radom i aktivizmom uvelike pridonio podizanju kvalitete kulturnog života grada. Sama vila Attilia, koju je izgradio za svoju obitelj jedna je od najpoznatijih na Brodarici. Njegova najpoznatija ostavština – Sfinga, rađena je u spomen na njegovu suprugu Attiliu Spineda de Cataneis. Impresivna je njegova ljubav prema umjetnosti, povijesti i samom gradu, koji je beskrajno zadužio, poručila je Mlikota, dok je Mario Padelin kazao kako je on tek druga osoba u svojoj obitelji koja nije rođena u vili Attilia.

- Drago mi je da se Sfinga obnovila, te da perivoj i vila napokon dobivaju pažnju koju oduvijek zaslužuju. Isto se tako nadam da više neće biti vandala koji su ranijih godina uništavali skulpturu, te svojim neredima uništavali duh tog prostora.

Mirna Petricioli, voditeljica Odjela hortikulture u Nasadima osvrnula se na povijest i značajke perivoja Attilia, koji je prostor ispunio elementima koji evociraju historicistički i romantičarski zanos karakterističan za kraj 19. i početak 20. stoljeća.

- Vrt vile Attilia poštuje prirodnu formu terena pa se tako u prostoru razlikuju gornji i donji dio vrta, koji su povezani glavnom stazom i plitkim stubištem u središnjoj osi koja vodi od ulaznih vrata do trijema kuće. Gornji dio je ispunjen biljem i stablima uz staze dok se donji dio sastoji od travnjaka na kojem se nalaze razni ukrasni elementi, zaključila je Petricioli.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)