Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bezimeni protivnik ne mora biti i bezopasan

Autor:

09.07.2008. 22:00
Bezimeni protivnik ne mora biti i bezopasan


Naš najveći neprijatelj su ozljede pojedinih igrača. Kad nismo kompletni onda i ove pripremne utakmice imaju manje smisla – kaže Červar
Zadarski dio priprema hrvatskih rukometnih  reprezentativaca se bliži kraju  te će nakon dva ogleda sa  selekcijom igrača iz Hercegovine, danas i sutra u Višnjiku, nastaviti pripreme u  Crikvenici i Zagrebu do odlaska u Peking 3. kolovoza. Prvotno je bilo najavljeno da će  naši 10. i 11. srpnja igrati protiv Bosne i Hercegovine. Kad  su susjedi odustali otvorila se  opcija s Tunisom, ali ni Tunižani ovo ljeto neće vidjeti  Zadar. Moramo se stoga improvizirati pa je u pomoć priskočio Josip Glavaš koji s odabranom skupinom igrača ima  radno ljeto. O prvim pripremnim utakmicama i stanju naših  rukometaša izbornik Lino  Červar je kazao:
– Vidjet ćemo kako će izgledati naš večerašnji protivnik, ali u svakom slučaju iako  smo umorni, ove dvije utakmice će nam dobro doći da  vidimo u kakvom smo stanju,  da malo promijenimo ritam te  da osjetimo loptu. Protivnik  možda i nije onakav kakvog  smo očekivali, ali što je tu je.  Naš najveći neprijatelj su  ozljede pojedinih igrača. Kad  nismo kompletni onda i ove  pripremne utakmice imaju  manje smisla.
Kakav sastav možemo očekivati?
– U ove dvije utakmice, priliku će dobiti svi igrači osim  naravno onih koji su u fazi  oporavka od ozljeda. Isprobat  ćemo više sustava igre i rotirati što više igrača, rezultat je  u drugom planu te se nadamo  da će nam korist tih utakmica  biti višestruka.
Kako se taktički pripremate za protivnike u Pekingu?
– Uglavnom se baziramo na  videomaterijalima kojih imamo u izobilju. Spremamo materijale preko posebnog snimatelja iz Slovenije koji montira snimke tako što naglasak  stavlja na pojedine taktičke  detalje naših protivnika, a ne  da igrači satima moraju gledati snimke kako bi pohvatali  te detalje.
U grupu rekonvalescenata  uz Petra Metličića, Ljubu Vukića spada i naše proslavljeno  krilo Mirza Džomba.
– Atmosfera je dobra, radna. Veliki su napori, velike  vrućine. Što se mene osobno  tiče, puno sam bolje. Normalno trčim i treniram. Pod time  mislim prvenstveno na izdržljivost, brzinu i promjene  pravaca kretanja dok i dalje  postoji problem oko skoka i  doskoka koji još nisu onakvi  kakvi bi trebali biti, ali optimist sam – kaže Džomba kojeg zadarska publika večeras i  sutra neće imati priliku vidjeti  na djelu.
– Sigurno je da Metličić,  Vukić i ja nećemo nastupiti,  nema ni potrebe dok ne budemo sto posto spremni. Nadam se da ćemo nas trojica do  pripremnih ogleda s Poljacima u Crikvenici biti spremni.
Osjeti li se nervoza kod  igrača s obzirom da se bliži  dan kad će otpasti jedan dio  igrača koji neće u Peking?
– Svima nama je odlazak na  Olimpijske igre san i svi se  maksimalno trude to i ostvariti. No, naprotiv, nervoza se  ne osjeća, prava smo klapa i na  kraju krajeva izbornik ima zadnju riječ i bit će kako on  odluči.
Osvrt na skupinu u Pekingu?
– Prva utakmica će biti najbitnija. Smatram da će europske momčadi u skupini  proći dalje. Sigurno da je težnja ostvariti što bolji plasman  u skupini da bi dobili malo  slabijeg protivnika u nokaut  fazi. Ipak, mi znamo što želimo i imamo dovoljno iskustva i znanja da to i napravimo,  samo da smo kompletni, onda  vjerujem da će i rezultat doći.


Večeras i sutra besplatno u Višnjik
Utakmica Hrvatske i neimenovane reprezentacije, zapravo selekcije koju  vodi Josip Glavaš (igrači iz Hercegovine te iz nekoliko hrvatskih klubova),  igra se večeras u 20 sati u dvorani na Višnjiku. Još nije jasno kako ćemo  nazvati protivnika naših, što baš i ne služi na čast olimpijskim pobjednicima.  Ulaz je slobodan pa se organizatori nadaju dobrom posjetu. Sigurno ne  onakvom kakav je bio u kvalifikacijama za Olimpijske igre, ali Červarovi  izabranici opet bi mogli imati dobru podršku s tribina Višnjika. S Glavaševom  selekcijom Hrvatska će igrati i sutra (petak) također u 20 sati.