Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Elita nije (pre)daleko!

Autor: Petar Jurić

09.07.2008. 22:00
Elita nije (pre)daleko!

Foto: Zvonko KUCELIN



Osim NLB lige Zadar će i u Eurokupu moći osvajati bodove, a pravi je izazov i mamac odluka da pobjednik toga natjecanja izravno ulazi u Euroligu
U petak bi trebao biti poznat i raspored NLB lige pa će Zadrani moći sastaviti potpuni natjecateljski kalendar za najveći dio sezone. Jedno od natjecanja, Kup Krešimira Ćosića, upast će u stanovite rupe, a ionako je obezvrijeđeno jer ne donosi nikakve bodove za Euroligu, dok će hrvatsko prvenstvo doći na kraju sezone i bit će zgurano u što manje dana. No, do tog razdoblja ima vremena i Zadar je sad potpuno bacio žarište na dva međunarodna natjecanja u kojima će sudjelovati.
Sama po sebi NLB liga donosi puno bodova za Euroligu i to će natjecanje Zadranima biti najveća prigoda da sustignu i prestignu Cibonu. Zagrebački klub već je upisao tri nova boda jer sudjeluje u Euroligi. U Berlinu je na sastanku na kojemu se razgovaralo i o budućem popunjavanju Eurolige odlučeno da će se računati bodovi prikupljeni u sezonama 2008/9, 2007/8 i 2006/7. Razvidno je da Zadar ima određene izglede, ali da bi se želja pretvorila u stvarnost, trebat će dobro zapeti. Ostvari li se obećanje (da ne bude po onoj obećanje ludom radovanje ) čelnika tvrtke Sidro koja organizira završne turnire da je za sljedeću sezonu Zadar gotovo siguran domaćin, eto dobre prigode da Zadrani naplate to domaćinstvo. Pitanje je koliko će bodova osvojiti Cibona (Euroliga i NLB liga, domaće prvenstvo) i kako će sve završiti. Nedavno je jedan igrač Zadra iz prošle sezone (otišao je pa nećemo spomenuti koji) kazao da u novoj sezoni Zadar treba biti iznad prosjeka ako Cibona bude prosječna. A izvrstan bude li Cibona iznadprosječna. Osim NLB lige Zadar će i u Eurokupu moći osvajati bodove, a pravi je izazov i mamac odluka da pobjednik toga natjecanja izravno ulazi u Euroligu. Zašto, dakle, Zadar ne bi imao pravo vjerovati u sebe i zašto ne bi učinio sve u pokušaju da ode do kraja! Teško? Nemoguće? Teško jest, ali posve nemoguće nije. Tim prije ako bi Zadar osmislio ozbiljan i prihvatljiv projekt organizacije završnoga turnira. Možda danas to izgleda kao preveliki zalogaj, ali zašto nova dvorana Višnjik ne bi bila jaki argument Zadra? Gospodarstvo i politika mogu samo dati oblandu i lijepo bi bilo u travnju dočekati, pogledati i ispratiti najbolje momčadi u Eurokupu. Uostalom, dvorana nije sagrađena novcima koje su dali građani Zadra da bi bila – ukras.
Dok se sve to i štošta drugo ne izbistri, Zadar slaže momčad. Najavljeni pomaci (Gečevski, Dixon, Machado) još se nisu ostvarili, a odgovorni kažu da će izvijestiti javnost čim bude nešto novo. Osim prvom momčadi Zadar se bavi i košarkaškom diplomacijom. To je nužnost jer je HKS donio neke odluke koje izravno zadiru u autonomiju klubova. Klubovi su na tržištu, žive od rezultata, za rezultat treba što jača momčad, a za jaku momčad potrebni su i inozemni igrači. Takvu je piramidu  postavio HKS kad je određenim mjerama pridonio utemeljenju NLB lige i minorizirao hrvatsko prvenstvo. I sad HKS donosi glupaste odluke o broju inozemnih igrača, pa koliko ih može biti na parketu i slično. Trebali bi još samo nacrtati sheme za igru, pa odrediti minutažu, kad bi trener smio zvati minutu odmora…
Zbog takvih odluka pokrenuli su se Zadar, Split i Cibona i traže stajališta za zajedničku platformu u bitku protiv odluka koje je iniciralo, osmislilo i omogućilo njihovo izglasavanje društvo iz Trnskoga. Što će i kako će, još nije poznato. Ali da nešto hoće, zna se!
 


Skupina A
1. kolo, 25. studenoga: ZADAR – Maroussi, Roanne – Bilbao/Cholet – Riga
2. kolo, 2. prosinca: Maroussi – Roanne, Bilbao/Cholet – Riga – ZADAR
3. kolo, 9. prosinca: Bilbao/Cholet – Riga – Maroussi, Roanne – ZADAR
4. kolo: 16. prosinca: Maroussi – Bilbao/Cholet – Riga, ZADAR – Roanne
5. kolo: 6. siječnja 2009.: Bilbao/Cholet – Riga – Roanne, Maroussi – ZADAR
6. kolo, 13. siječnja 2009.: Roanne – Maroussi, ZADAR – Bilbao/Cholet – Riga.
* Svoje domaće utakmice u Višnjiku Zadar je prijavio utorkom u 19 sati.