Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kako je “obiteljski” festival postao europska senzacija?

Autor: Marija Knežević

09.07.2008. 22:00
Kako je “obiteljski” festival postao europska senzacija?

Foto: Sebastian GOVORČIN



“Ibiza kakva je nekad bila” riječi su kojima je Garden festival opsao Greg Wilson, DJ koji je zaslužan za otkrivanje i popularizaciju elektro glazbe u Velikoj Britaniji
“Bogato arhitektonsko naslijeđe, mladenački žar, blizina pet nacionalnih parkova, brojni otoci za istraživanje i lak pristup s različitih točaka u Europi”, aduti su Zadra kojeg hvali NY Times, odnosni njegov reporter Alex Crevar. Tekst o kojem su izvjestili svi relevantni hrvatski mediji i koji je dobio prostor i u centralnom Dnevniku HTV-a u najčitanijoj njujorškoj tiskovini osvanuo je u nedjelju vikenda u kojem je održan Garden festival. Upravo ta manifestacija koje se u Petrčanima održava treću godinu za redom upisala je Zadar u festivalsku kartu Hrvatske, a nnjeno ovogodišnje izdanje premašilo je sva očekivanja organizatora.
Najtraženija ulaznica
Ulaznica za ovaj događaj postala je jedna od traženijih party-propusnica, a na ovogodišnji festival stigle su stotine posjetitelja iz Velike Britanije i cijele Europe, ali i stranih novinara iz “Guardiana”, “CN Travellera”, “Knowledge Maga”, “Clash Magazinea” i dr.
Budući da sam Garden ne može primiti toliki broj gostiju, festival se održava na trima lokacijama: u klubu, na popularnom party-brodu “Argonaut” i u ljetnom klubu “Barbarellas” u Petrčanima. Na trodnevnom festivalu gostovali su poznati glazbenici i DJ-i uz potporu izdavačkih i promotorskih kuća poput “East Village”, “Mulltover”, “L’America” i drugih.
Malo je ovakvih manifestacija gde možete plivati u kristalnom Jadranu slušajući muziku ili se pak opustiti ispod borova na plaži ispijajući svoj omiljen koktel. Pored koktel bara tu se nalaze i odlični restorani sa morskim specijalitetima kao i “Wellness Spa Centar” za one koji se žele da opustiti i isprobati različite masaže.
Disco uz more
Za mlađe i veselije tu je Barbarella – diskoteka koja je dizajnirana u talijanskom stilu, kružnog oblika sa dosta manjih podija koja ima veliku terasu koja izlazi na more. Na “Gardenu gostuju popularni DJ-i iz cijelog svijeta kao što su Dennis Ferrer, Greg Willson, Trojan Sound System, DJ Tom, Adam Regan, Boogalo Live, The Sick Trumpet DJs i mnogi drugi čiji je zvuk prvenstveno opuštajući, melodičan i ritmičan.
“Ibiza kakva je nekad bila” riječi su kojima je Garden festival opsao Greg Wilson, DJ koji je zaslužan za otkrivanje i popularizaciju elektro glazbe u Velikoj Britaniji.
Većina gostiju festivala logično su mladi ljudi s “Otoka”, i to ponajprije zahvaljujući činjenici da su idejni začetnici projekta bubnjar grupe UB 40 James Brown i njihov menadžer Nick Colgan – Britanci. Njih dvojica sa svojim obiteljima 2004. godine posjetili su tijekom godišnjih odmora Hrvatsku i tada se rodila ideja o otvaranju bara The Garden, smještenog na zidinama. The Garden je preko noći postao hit, a danas  privlači i do nekoliko stotina gostiju svake večeri. Nakon što se popularnost bara proširila i izvan granica Hrvatske, The Garden ekipa otkrila je neiskorišteni noćni klub i bar na plaži iz šezdesetih godina, smješten na prekrasnom poluotoku u Petrčanima, svega 13 kilometara udaljenog od The Garden bara. Uskoro je na tom mjestu otvoren Bar Barbarellas.
Vidimo se dogodine!
Fascinantan je podatak da je prve godine festival “u povojima” okupio tek 400-tinjak znatiželjnika, a kao light motiv tri dana festivala obilježilo je jako loše vrijeme uz kišu koja je rijetko prestajala padati. Lani se poboljšala situacija – dovedena su neka zvučnija imena, vrijeme je poslužilo, a glas o Garden festivalu daleko se pročuo. Ove godine okupio je 3.000 ljudi. Odličan PR koji je daleko jači u Velikoj Britaniji nego u Hrvatskoj osigurao je to da su o njegovu održavanju izvještavali i popularni časopisi. Britanci su zahtjevni gosti i njhiovim prohtjevima najčešće nije jednostavno ugoditi, no Garden festival kao da ne čini “greške u koracima” te ih je svake godine sve više. Oni s kojima smo u ovogodišnjoj vrevi uspjeli razgovarati redom obećavaju ponovni dolazak. Mnogi su na festivalu već bili lani te ga niti ove godine nisu propustili.
– Cijele godine sjećali smo se odličnog provoda, kupanja u savršenom moru i dobre glazbe, nismo to htjeli propustiti niti ove godine – kazao nam je Scott iz Londona, koji je već rezervirao karte za Garden Festival 2009.