Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Knjige na temu mira i tolerancije

Autor: Nikola Markulin

09.07.2008. 22:00
Knjige na temu mira i tolerancije

Foto: Filip BRALA



U srijedu ujutro u  Gradskoj knjižnici Zadar otvorene su dvije izložbe. Prva je  izložbe knjiga na temu mira i  tolerancije „Dobar dan, dragi  neprijatelju!”, a druga je izložba ilustratora iz Italije, Slovenije, Slovačke i Hrvatske  „Ilustracije”.
– Pred nama je putujuća  izložba Međunarodne dječje  knjižnice, ujedno i jedna od  najuspješnijih putujućih izložbi uopće. Od godine 1998. prikazana je u više od 100 mjesta  diljem svijeta. Obuhvaća oko  80 naslova u 120 knjiga iz dvadeset zemalja i nudi pogled na  različit pristup istoj temi. Izbor  knjiga neposredno je vezan uz  strahote rata, ali se najvećim  dijelom bavi njegovim preduvjetima: netolerancijom, ksenofobijom, predrasudama, zloporabom vlasti i sl., kazala je  otvarajući izložbu Doroteja  Kamber-Kontić, djelatnica  Gradske knjižnice Zadar.
Prve među brojnim dječjim  knjigama koje se zalažu za mir  su, danas već klasici, „Konferencija životinja” Ericha  Kaestnera s ilustracijama Waltera Triera iz 1949. godine, te  „Priča o Ferdinandu” Munroa  Leafa iz 1936. godine. Zajedničko tim, kao i ostalim dječjim knjigama na temu mira i  tolerancije predstavljenim na  ovoj izložbi je da likovi u pričama rješenje svojih konflikata  nalaze u razumu i promišljanju. Mnoge knjige nose poruku o tome kako je tolerancija nužan preduvjet mirne  koegzistencije unutar svjetske  zajednice naroda i kultura. Toleranciju ne možemo, kazuje  Wolf Dieter Otto, svjetski  stručnjak komunikacije, jednostavno objasniti kao kakav  mentalni okvir, to je socijalno  ponašanje koje nije „urođeno”  nego se „mora s mukom steći,  ne samo kao osobna vještina  nego isto tako i kao kolektivni  obrazac ugrađen u društvenu  stvarnost “. Među ovim knjigama samo ih je nekoliko namijenjeno baš maloj djeci u  tzv. „dobi za slikovnice”. Mnogi umjetnici iskoristili su medij  slikovnica kao mogućnost izazivanja osjećaja čitatelja svih  skupina zahvaljujući snazi ilustracija i slikama u boji. Oni  žele riječima, bojama i oblicima potaknuti čitatelje na razmišljanje o fundemantalnim  stvarima i ohrabriti ih da te  ideje prenesu iz svijeta knjiga u  svoje svakodnevne živote.
Na drugoj izložbi otvorenoj  jučer u Gradskoj knjižnici Zadar – „Ilustracije” – svojim su  radovima sudjelovali Eva  Montanari (Italija), Maša  Kozjek (Slovenija), Lila Prap  (Slovenija), Martina Matlovicova – Kralova (Slovačka), Luboslav Palo (Slovačka), Zdenko Bašić (Hrvatska), Dubravka Kolanović (Hrvatska), Andrea Petrlik Huseinović (Hrvatska) i Danijel Srdarev (Hrvatska).
Izložbe će u Gradskoj knjižnici Zadar biti postavljene do  21. srpnja.