Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Možemo do medalje

Autor: Roman Morović

09.07.2009. 22:00
Možemo do medalje


Hrvatska reprezentacija jedno je od najugodnijih iznenađenja Svjetskog juniorskog prvenstva na Novom Zelandu. Sa šest pobjeda i samo jednim porazom Hrvatska je uvjerljivo izborila polufinale, gdje će danas igrati protiv prvog favorita tog natjecanja, SAD-a. Okosnicu reprezentacije uz splićanina Marija Delaša, koji je ujedno i kapetan momčadi, sačinjavaju Zadrani, njih čak četvorica, dakle trećina. Trojica, Prostran, Olivari i Batur, igrači su Zadra, a jedan (Zubčić) igrač Cibone, ali to nimalo ne remeti veliko zajedništvo koje krasi ovu momčad. Upravo tu spomentu petorku izbornik Boris Kurtović najčešće koristi kao početnu, ali bilo bi nepravedno izostaviti i ostale igrače koji daju veliki doprinos sjajnim rezultatima, kao što su Leon Radošević, Luka Babić, Josip Bilinovac, Dino Butorac pa i oni koji igraju nešto manje Došen, Planinić i Bubalo. Jedan od onih koji provodi najviše vremena na terenu je mladi razigravač Zadra Toni Prostran, koji je trenutačno peti strijelac (1. Rosario, 2. Delaš) i drugi asistent (1. Cizauskas iz Litve) prvenstva. Unatoč vremenskoj razlici od 10 sati uspjeli smo ga uhvatiti nakon utakmice s Portorikom kako bi ukratko prenio svoje dojmove iz Aucklanda.
– To se stvarno ne može opisati riječima. Kada vidimo koliko nas ljudi prati na svakoj utakmici i kako navijaju za nas osjećamo se kao da se igra u Hrvatskoj. Kada vidimo tu njihovu ljubav prema nama to je nešto nevjerojatno i zbog njih mi je posebno drago da smo dogurali ovako daleko. Mislim da svi možemo biti vrlo sretni s ovim što smo do sada postigli, ali ne mislimo se na tome zaustaviti. Nitko nije od nas očekivao ovakve rezultate pa možemo reći da smo sve pomalo iznenadili pa čak sami sebe – kaže Prostran.
Kakvo je fizičko stanje u momčadi uoči polufinala, budući da ste do sada odigrali sedam utakmica u osam dana i niste imali previše vremena za odmor, a i klupska sezona je bila dosta naporna?
– Ritam utakmica je dosta naporan, jer igramo zapravo svaki dan. Imali smo samo jedan dan odmora i moram priznati da meni osobno nije lako budući da u prosjeku igram 35 minuta po utakmici. Ali do kraja su ostale još samo dvije utakmice i to dvije najvažnije, tako da na taj umor jednostavno moramo zaboraviti i sigurno ćemo dati sve od sebe da dođemo do medalje.
Što možemo očekivati protiv SAD-a koji slovi za glavnog favorita Svjetskog prvenstva?
– SAD je čvrsta momčad i ako im ostavimo malu šansu oni će je sigurno iskoristiti i teško ćemo se moći vratiti. Ne smijemo se upustiti u njihovu “run and gun” košarku, nego trebamo smirit napad i svesti ga na igru “pet na pet”, što njima neće odgovarati. Što se drugog polufinala tiče i Australija i Grčka su odlične momčadi, ali po meni su tu favoriti Grci i mislim da bio oni trebali ući u finale. Na kraju mogu samo reći da svi moramo biti ponosni na ovaj rezultat i nadam se da ćemo se kući vratiti s medaljom – zaključio je Prostran.