Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nema kvoruma – nema Zakona o umjetnoj oplodnji

Autor:

09.07.2009. 22:00
Nema kvoruma – nema Zakona o umjetnoj oplodnji

Foto: Filip BRALA



Glavna je stvar da su svi amandmani odbijeni. Zakon će biti izglasan u srijedu, nije se uzrujao Andrija Hebrang
HDZ zbog nedostatka kvoruma nije jučer u Saboru uspio izglasati Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Naime, nakon što je ministar zdravstva Darko Milinović jučer odbio sve prijedloge da se postupak umjetne oplodnje dozvoli i članovima izvanbračne zajednice iz sabornice je, osim zastupnika oporbe predvođenih SDP-om, izašao i potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok tako da je u dvorani ostalo manje od 77 zastupnika – što je onemogućilo glasovanje.
– Ovo je zakon za 19. stoljeće. Mi smo liberali i ne možemo ga podržati, rekao je Čehok. Drugi zastupnik liberala Antun Korušec nije izašao iz sabornice, ali to nije bilo ni potrebno jer su HDZ-ovci i s njim i bez njega bili prekratki za kvorum. Samog Milinovića ovakav ishod nije previše zabrinuo, te je prokomentirao da je izlazak iz sabornice “politički oblik borbe opozicije”.
Još je optimističniji bio šef HDZ-ovog kluba zastupnika Andrija Hebrang koji je naglasio da je za Zakon u sabornici bilo spremno glasovati 72 zastupnika, uz šestoricu koja su na Crosummitu u Dubrovniku.
– Samo zbog toga nismo imali kvorum. Sve da je Čehok i bio unutra opet nas ne bi bilo dovoljno. Glavna je stvar da su svi amandmani odbijeni. Ovaj će Zakon sigurno biti izglasan već u srijedu. Tako da ovo što se danas dogodilo i nije neka velika šteta, rekao je Hebrang. Sabor ima 153 zastupnika, i da bi se glasovanje moglo provesti u dvorani mora biti kvorum, odnosno najmanje pola svih zastupnika plus jedan – odnosno 77.
Milanka Opačić branila je u raspravi SDP-ov amandman kojim bi se neplodnost priznala kao bolest, te “se onda njeno liječenje ne bi moglo vezati uz bilo kakav status, a ponajmanje bračni status”.
– Doista je nevjerojatno da vi liječenje jedne bolesti koja se zove neplodnost vežete za bračni status. To je kao da nekome tko boluje od karcinoma kažete – zato što nisu u braku nećeš dobiti lijekove, rekla je Opačić optužvši Milinovića da vrijeđa jednoroditeljske obitelji.
Antun Korušec (HSLS) također neuspješno pokušao je braniti amandman svoje stranke da “se izjednači bračna i izvanbračna zajednica”
– Želim reći da je 21. stoljeće i treći milenij, da je nedopustivo da se sa zdravstvenom iskaznicom u lijevoj ruci i sa vjenčanim listom u desnoj ostvaruje pravo na zdravstvenu pomoć i uslugu, rekao je Korušec.
Goran Beus Richemberg (HNS) rekao je da se vezivanje bilo kojeg prava uz sklopljeni brak narušava jednakost svih građana i diskriminira ih po osnovu bračnog statusa.
– Ne postoje nikakvi objektivni, znanstveni ili medicinski razlozi koji bi liječenje neplodnosti povezivali s činjenicom da je netko u braku. To je nazadni pristup i jao razvoju liberalne demokracije u Hrvatskoj, rekao je Beus Richemberg.