Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Protiv investitora podnesen optužni prijedlog

Autor: Siniša Klarica

09.07.2009. 22:00
Protiv investitora podnesen optužni prijedlog


Da država i inspekcije znaju biti učinkovite, pokazuje primjer i nedavne prijave bespravne gradnje u Pašmanskom kanalu. Stanoviti Kuzman je 22. lipnja poslao na adrese zadarskih medija dopis u kojem aludira na bespravnu gradnju na otočiću Galešnjaku u Pašmanskom kanalu ispred Turnja. Ista osoba, međutim, u svom napisu između ostalog je kazala:
“Ni tako mali otok nije pošteđen devastacije. Bager na njemu poravnava teren za nešto, valjda neku kuću i materijalom nasipa obalu i tako oplemenjuje tu divljinu. Molim vas da objavite ove slike da se svi mogu diviti tom prizoru.” Inspekciju nećemo gnjaviti, jer oni imaju tek toliko novca da pokriju plaće pa im ne ostane ništa za posao za koji su plaćeni.
Kuzma je pogodio srž problema, budući da je i nama trebalo dosta vremena da utvrdimo u čijoj je nadležnosti ovakva vrsta bespravne gradnje pa je potpuno razumljivo da ljudi, umjesto državnim službama, svoje prijave i nezadovoljstva odašilju na adrese medija.
No, dva dana nakon ovog napisa reagirala je zadarska Lučka kapetanija. Inspektor sigurnosti plovidbe nadležne Lučke kapetanije Zadar obavio je uviđaj na predmetnom dijelu pomorskog dobra već 24. lipnja 2009. te je također napravio zapisnik temeljem kojeg je izdano rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenog nasipa i objekata. Inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Zadar protiv okrivljenog Ante Mišulića iz Turnja podnio je 30. lipnja 2009. optužni prijedlog. Prijava o bespravnoj gradnji dostavljena je Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, područnoj jedinici u Zadru.   
Inače, otok Galešnjak došao je u centar svjetske pažnje kada je nedavno putem Google Eartha otkriveno da je otok srcolikog oblika. Sliku je “uhvatila” i američka TV mreža ABC, puštajući je u svoju emisiju Good Morning America, uspoređujući je s još jednim srcolikim australskim koraljnim grebenom Heart Reef i srcolikim otokom iz jednog kanadskog jezera. Zbog svog oblika kasnije je otok Galešnjak dobio nadimak Otok Ljubavi.