Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bolnica dobila opremu vrijednu 2,1 milijun kuna

Autor: Teuta Babajko Jamičić

09.07.2010. 22:00
Bolnica dobila opremu vrijednu 2,1 milijun kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ova donacija došla je u pravo vrijeme jer postojeći medicinskih uređaji na odjelima za urologiju, ginekologiju i enterologiju su na izdisaju. Naime, na urologiji i ginekologiji obavi se godišnje oko 400 laparoskopskih operacija, a na Odjelu za gastroenterologiju preko 3200 gastroskopija, tako da je došlo vrijeme da se stara medicinska oprema zamijeni novom, kaže dr. Nakić
Nakon magnetske rezonancije i angiosale, zahvaljujući još jednoj velikoj donaciji zadarskih gospodarstvenika, poslovnih partnera i vijećnika Zadarske županije te gradova i općina, Opća bolnica Zadar dobila je novu medicinsku opremu za Odjel urologije, Odjel ginekologije, Odjel pulmologije i Odjel gastroenterologije u vrijednosti od 2,1 milijuna kuna.
Donatorima zahvalnice
Unatoč krizi i recesiji, donatori su prikupili 1,65 milijuna kuna, kojima su kupljena dva laparoskopska stupa za urologiju i ginekologiju te videobronhoskop za pulmologiju, a tvrtka Olympus, preko koje je zadarska Opća bolnica Zadar nabavila navedene uređaje, priključila se donatorima, osiguravši financijska sredstva za kupnju gastroendoskopskog stupa za gastroenterologiju.
Svečana primopredaja novih medicinskih uređaja jučer je održana na Odjelu urologije u zadarskoj Općoj bolnici, čiji je ravnatelj, dr. Dario Nakić, donatorima uručio simbolične zahvalnice. Tom, prilikom dr. Nakić, zahvalio je donatorima što su u teškim kriznim vremenima pronašli način za ulaganje u zadarsku Opću bolnicu koja posljednjih godina, upravo zbog ovakvih vrijednih akcija, prati trendove u suvremenoj medicini.
– Ova donacija došla je u pravo vrijeme jer postojeći medicinskih uređaji na odjelima za urologiju, ginekologiju i enterologiju su na izdisaju. Naime, na urologiji i ginekologiji obavi se godišnje oko 400 laparoskopskih operacija, a na Odjelu za gastroenterologiju preko 3200 gastroskopija, tako da došlo vrijeme da se stara medicinska oprema zamijeni novom. Uz dva nova laparoskopska stupa za ginekologiju i urologiju te videobronhoskop za pulmologiju, kakav do sada pulmologija nije imala, zahvaljujući Olympusu, tvrtki preko koje smo nabavili opremu, dobili smo i gastroendoskopski stup za Odjel gastroenterologije, govori dr. Dario Nakić, ističući da zadarska Opća bolnica, zahvaljući nesebičnim donatorima, ali i stručnim kadrovima, uspješno ispunjava zahtjeve koje nameću suvremeni medicinski trendovi.
Trendovi suvremene medicine
Donirani uređaji zadarskoj Općoj bolnici omogućavaju pružanje suvremenih medicinskih usluga, zbog čega je dr. Nakić iznimno zadovoljan. No više od svega dr. Nakića raduje način razmišljanja donatora koji su prepoznali važnost ulaganja u zajednicu. Ulažući u zajednicu, kako pojašnjava dr. Nakić, ljudi zapravo ulažu u sebe.
– Magnetsku rezonanciju, kao i najnovije uređaje, zadarska Opća bolnica, nabavila je zahvaljujući donatorima, prije svega gospodarstvenicima. Dostupnost takvih suvremenih medicinskih usluga u Zadru, donosi našim sugrađanima velike usluge. Naime, lani je obavljeno šest tisuća magnetskih rezonancija, što znači uštedu građanima oko 6 milijuna kuna jer nisu morali putovati u Zagreb kako bi obavili spomenutu medicinsku pretragu, kaže dr. Nakić, dodajući kako su i najnovija donacija vrlo značajna jer, primjerice, laparoskopski stup za urologiju dolazi na odjel gdje je obavljena prva laparoskopska urološka operacija u Hrvatskoj.
Ujedno, zadarski Odjel urologije, kako je pojasnio njegov voditelj dr. Klaudio Grdović, jedini je u Hrvatskoj, koji sve operacije obavlja laparoskopskom metodom. Trendove suvremene medicine Opća bolnica Zadar nastavlja pratiti i u budućnosti, a u tome će im kao i do sada pomoći, kako je u ime donatora istaknuo dr. Grdović, zadarski gospodarstvenici.
Novu bolničku opremu blagoslovio je mons. Ivan Mustać.
 


Humani gospodarstvenici


Novu medicinsku opremu, vrijednu 2,1 milijuna kuna, zadarska Opća bolnica dobila je zahvaljujući donaciji zadarskih gospodarstvenika, poslovnih partnera, vijećnica Zadarske županije, gradova i općina te tvrtke Olympus.
Zadarski gospodarstvenici koji su donirali sredstva za nabavu novih medicinskih uređaja su: Hotel Kolovare, Tankerska plovidba, Turistohotel, Vigens, Vodoinstalacije, Sonik i Falkeinsteiner. Što se tiče poslovnih partnera zadarske Opće bolnicu, to su Vipnet i Hrvatska poštanska banka.




 


Velika donacija Grada


Odjel urologije, koji je sada opremljen novim laparoskopskim stupom, uskoro će dobiti i uređaj za razbijanje kamenca. Riječ je najavljenoj donaciji, za sad još uvijek, anonimnog gospodarstvenika.
Veliku donaciju, vrijednu 11 milijuna kuna, sprema i Grad Zadar. Gradske vlasti će osigurati sredstva za nabavu nove angiosale i navigacijskog sustava za Odjel neurologije.