Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čilić vratio neizvjesnost

Autor: Z L

09.07.2010. 22:00
Čilić vratio neizvjesnost


Srbija je povela nakon što je drugi tenisač svijeta Novak Đoković pobijedio Ivana Ljubičića 7:6 (3), 6:4, 6:1, a rezultat je izjednačio Marin Čilić porazivši Viktora Troickog 6:4, 7:5, 6:2
Nakon prvog dana četvrtfinalnog dvoboja Svjetske skupine Davis Cupa između Hrvatske i Srbije u Splitu rezultat je 1:1. Srbija je povela nakon što je drugi tenisač svijeta Novak Đoković pobijedio Ivana Ljubičića 7:6 (3), 6:4, 6:1, a rezultat je izjednačio Marin Čilić porazivši Viktora Troickog 6:4, 7:5, 6:2. Bio je to njihov peti međusobni dvoboj i peta Čilićeva pobjeda. Ljubičić i Đoković igrali su osam puta međusobno, a Ljubičić je slavio tek dva puta. Ljubičić je nakon jučerašnjeg poraza od Đokovića izjavio kako to nije debakl jer nije bio ni favoriti, dok je Đoković izjavio kako je zadovoljan svojom pobjedom 3:0.
Ljubičić bez samopuzdanja
– Išao sam na pobjedu i nisam uspio, ali to nije debakl jer ne možemo reći da smo računali na tu pobjedu – izjavio je Ljubičić na konferenciji za novinare nakon meča.
Objašnjavajući svoj poraz Ljubičić je rekao kako u ključnim dijelovima meča nije imao samopouzdanja jer “u posljednje vrijeme nije imao previše mečeva za razliku od Đokovića koji je nedavno igrao polufinale Wimbledona”. Ljubičić je također izrazio žaljenje što nije dobio jedan od prva dva seta kada se, kako je rekao, kod Đokovića primjećivala nervoza. Potvrdio je kako je za vrijeme meča uzeo jednu tabletu “preventivno radi bolova u leđima”.
Đoković je kazao kako je u meču imao krizu od kraja prvog do kraja drugog seta.
– Ključna točka moje pobjede je prvi set. Imao sam sreće što taj set nije dobio Ljubičić jer bi u tom slučaju slika mogla biti posve drukčija – rekao je prvi reket Srbije.
Za vrijeme zagrijavanja uoči meča između Ljubičića i Đokovića iz dijela publike nekoliko puta su se čuli pojedinačni povici “ubij Srbina”, a za vrijeme sviranja srpske himne u dvorani su se čuli zvižduci. Komentirajući ta događanja Đoković je kazao kako se nastojao koncentrirati na igru i ostati priseban.
– Na neke situacije ne možemo utjecati. Važno je da su hrvatski izvornik i hrvatski igrači prema nama bili korektni kao i mi prema njima – rekao je Đoković, dodavši da su hrvatski i srpski tenisači međusobno prijatelji.
Čilić rutinski
Kao što se i očekivalo Čilić je pobijedio Troickog i donio Hrvatskoj prvi bod pa je nakon prvog dana rezultat izjednačen. Najbolji hrvatski tenisač je imao problema tek u drugom setu u kojem je gubio 0:3 i 2:5, no i to je uspio izvući. U prvom i trećem setu bio je apsolutno bolji i bez suviše stresa ih je priveo kraju.
Čilić nije mogao bolje otvoriti meč. Već u prvoj igri je oduzeo suparniku servis i tako si bitno olakšao nastavak meča. Nakon brzog breaka Čilić je sasvim sigurno mogao igrati daleko opuštenije i mirnije. Troicki je u šestoj igri zaprijetio izborivši dvije break lopte, no Čilić se izvukao i ostatak prvog seta rutinski odradio.
Drugi set je donio obrat i veliku dramu. Troicki je vodio 3:0 i čak 5:2, no Čilić se uporno vraćao i na koncu osvojio set 7:5. Troicki je poveo 1:0, načinio break za 2:0, osvojio svoj servis za 3:0, a potom imao i dvije break lopte za 4:0. Činilo se kako je set izgubljen, no Marin je uspio spasiti servis i produžiti nadu. U idućem gemu oduzeo je Troickom servis i smanjio na 2:3, no već u idućoj igri ponovo je sve prosuo. Kada je srpski tenisač poveo 5:2 sve je izgledalo izgubljeno. No, Čilić se još jednom vratio u meč i nanizavši pet gemova stigao do vodstva od 2:0 u setovima.
U trećem setu Čilić je ubacio u brzinu više i Troicki to nije mogao pratiti. S dva oduzeta servisa Marin je otklonio sve dvojbe i na koncu uvjerljivo slavio. (h)
 


Danas parovi


Danas s početkom u 15 sati na rasporedu je dvoboj parova, a hrvatske boje branit će Ivan Dodig i Antonio Veić koji će odmjeriti snage protiv Janka Tipsarevića i Nenada Zimonjića.




 


Četvrtfinale


Rezultati četvrtfinala: Hrvatska – Srbija 1:1, Čile – Češka 0:2, Risija – Argentina 1:1, Francuska – Španjolska 1:0.


 


Uklonjena prijeteća poruka


Tijekom noći sa četvrtka na petak na nadvožnjaku u Ulici Domovinskog rata postavljeni su transparenti pozamašnih dimenzija, na crnim plastičnim vrećama, nimalo prijateljskog sadržaja, upućenih članovima Davis Cup reprezentacije Srbije. Postavljeni su na “strateškom” mjestu, na ulazu u grad kuda su gostujući tenisači trebali proći do Spaladium Arene gdje se odigrava meč. Međutim, policija je intervenirala nakon dojave građana i u ranim jutarnjim satima transparenti su uklonjeni, a sada se pokušavaju otkriti počinitelji.