Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrvatsko selo na zadarskoj rivi traži put do tržišta

Autor: Boris Kupčak

09.07.2010. 22:00
Hrvatsko selo na zadarskoj rivi traži put do tržišta

Foto: Adam VIDAS



Sada je pravo vrijeme da se spoje poljoprivreda i turizam i da spojimo plavu i zelenu Hrvatsku. Ovo je prilika za male proizvođače da pokažu svoje proizvode koji se ne mogu naći na policama trgovačkih lanaca. Pohvalno je što je najveći dio proizvoda napravljen na tradicijski i starinski način, rekao je Danijel Segarić, pročelnik UO za poljoprivredu Zadarske županije
Prvi sajam tradicijskih proizvoda “Proizvodi hrvatskog sela – Zadar 2010.” otvoren je jučer na gradskoj rivi i trajat će tri dana. 80 izlagača iz cijele hrvatske izlaže hranu i piće, proizvode tradicijskih obrta i ekoproizvode, a za poseban ugođaj pobrinule su se cure iz turanjske klape Karmen. Na samom otvaranju bilo je 15-ak izlagača iz Zadarske županije koji se nadaju kako će na ovom sajmu uspjeti plasirati svoje proizvode poput autohtonih vina, sireva, meda, ulja i rukotvorina na širem tržištu.
Ciljevi ovog projekta su otvaranje novih turističkih tržišta i kanala distribucije za proizvođače tradicijskih proizvoda te uspostava kontakta između proizvođača, ugostitelja i trgovaca te diversifikacija turističke ponude za što se svi izlagači nadaju da će postići. Početak sajma za neke nije bio ono čemu su se nadali, prodaja nije išla prema njihovim očekivanjima, ali nadaju se kako će sljedeći dani biti bolji. Damir Kovačić, organizator manifestacije kazao je kako je ovo najstariji sajam tradicionalnih i poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj te kako su ovakvim događanjima u nekoliko turističkih odredišta željeli turistima i domaćim ljudima pokazati bogatstvo naše ponude. Medijski pokrovitelj je Zadarski list.
Trideset izlagača iz Zadarske županije
– Ovdje je 30-ak izlagača iz Zadra i Zadarske županije i mi držimo kako će ova manifestacija biti okidač ljudima iz zadarskog zaleđa i s otoka da se okrenu proizvodnji tradicionalnih proizvoda od kojih veliki broj ljudi može imati dobar dohodak, kazao je Kovačić.
Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Grada Zadra, pozdravio je okupljene i izrazio zadovoljstvo ovom manifestacijom.
– Nadam se da ćemo prestići brojke koje je imao Dubrovnik. Hrvatska je veliki uvoznik hrane, a ovdje kao što vidimo imamo bogatstvo hrane i bogatstvo okusa, kazao je Katić apelirajući na Zadrane da pozovu svoje goste kako bi osjetili bogatstvo okusa hrvatskih domaćih i autohtonih proizvoda.
Danijel Segarić, pročelnik UO za poljoprivredu Zadarske županije kazao je kako je ovo prilika za male proizvođače da pokažu svoje proizvode koji se ne mogu naći na policama trgovačkih lanaca.
– Ovo je pravo vrijeme da se spoje poljoprivreda i turizam i da spojimo plavu i zelenu Hrvatsku. Dobar dio proizvoda napravljen je na tradicijski i starinski način što je pohvalno, kazao je Segarić dodajući kako je zadovoljan jer su Ministarstvo turizma i organizator odabrali i Zadarsku županiju.
Sajam je otvorio dogradonačelnik Darko Kasap koji je kazao kako je ponosan jer se manifestacijom ovoga tipa obogaćuje turistička ponuda Zadra.
– Siguran sam da će se ovaj sajam nastaviti i u sljedećim godinama i želim puno uspjeha svim izlagačima, kratko je kazao Kasap otvarajući sajam.
Domaći proizvodi
Tkalački proizvodi od starih odjevnih predmeta, prostirke od najlonskih vrećica, torbice od vune i ovčice koje su dobile nagradu od HGK dio je proizvoda koje je izložila gračačka Udruga žena Prospero.
– Većina naših proizvoda su i proizvodi sela, dobili smo brojne nagrade i ljudi za nas znaju i traže naše proizvode. Od ove manifestacije očekujemo kako će nas ljudi još bolje upoznati. Ne znam koliko ćemo toga utržiti, ali bitno je da smo tu i da ljudi vide naše proizvode, kazala je Slavica Miličić, predsjednica udruge.
Sireve iz svog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva izložio je i Krunoslav Vidas iz Novalje.
– Prvi put sam ovdje i za sada sam zadovoljan. Imam mini siranu u Novalji i jedan od dvojice sam koji imaju veterinarski broj. Drago mi je što mogu proizvode izložiti i u susjednoj županiji, a nadam se što većoj prodaji, kazao je Vidas.
Zanimljiva je bila ponuda koprivničkog obrta Zdenkini medenjaci, a u ponudi su se našla i licitarska srca, proizvod karakterističan za kontinentalnu Hrvatsku.
– Sve je ovo ručni rad, jedno srce moramo peći, farbati, lijepiti i pakirati. Licitarska srca su autohtoni hrvatski suveniri i teško ih je napraviti. Mogu reći kako nisam baš zadovoljan prodajom, bili smo u Dubrovniku i bilo je dosta loše. Nisam siguran kako će biti u Zadru, za sada nije to to, ali očekujem dobru prodaju, kazao nam je vlasnik Zdenkinih medenjaka dodajući kako je najbolje tržište ipak Zagreb.
Polutvrdi kozji sirevi s mediteranskim biljem i tradicionalni lički sirevi mogli su se naći u ponudi PTZ Veda iz Gračaca.
– Sajam je lijepo zamišljen i vidjet ćemo kako će tržište reagirati na naše proizvode. Nadamo se da ćemo ovim izlaganjem imati reklamu i da ćemo biti prepoznati na tržištu, kazala je Vesna Kesić, predsjednica zadruge.
Dijana Rakvin iz kaljske Ribarske sloge nije bila zadovoljna sajmom.
– Imamo slane i marinirane inćune i slane srdele. Nisam zadovoljna s ovim sajmom, mislim da je ovdje premalo ljudi te da se trebalo organizirati bliže gradu. Imamo važnijeg posla i mislim da nećemo ostati ovdje sva tri dana, kazala je Rakvin.
Razna kvalitetna vina sa Silbe izložena su na štandu vinarije De Georgiis.
– Izložili smo bijeli Pošip te crne Chirac i Merlot. Imamo kvalitetna suha vina, ekološku proizvodnju i sve je s otoka Silbe. Od sajma očekujem dvije stvari: upoznavanje građana s našim delicijama i prodaju kojom ćemo proširiti tržište, kazao je Damir Jurjević iz De Georgiis vinarije.
 


Od ribe, preko janjetine do purice


Sva tri dana sajma s početkom u 17 sati kuhari iz Podravke pripremat će tradicionalna jela od posebno vrijednih hrvatskih sirovina. Jučer se pripremao brudet od jadranske plave ribe, danas je na meniju dalmatinska janjetina s krumpirom, a u nedjelju zagorska purica s mlincima uz koje će biti servirana i odgovarajuća vina. Najavljen je i bogat kulturno-umjetnički program uz nastupe brojnih klapa.