Kukičanje - ponos i dika otočnih žena

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kali_izlozba_otocke rukotvorine_1
Adam VIDAS
Ljepota čipaka otočnih žena

Četvrtu godinu zaredom organizirana je izložba ručnih radova žena s otoka Ugljana. Izložba je otvorena u srijedu u galeriji caffe bara "Trata" u Kalima. Svoje rukotvorine, njih ukupno 29, izložile su članice otočnih udruga Sv. Fume iz Sutomišćice, Luzor iz Preka, Kualjska žena iz Kali i Udruga žena Kukljica. Svaki ručni rad je prikladno uokviren.

Izložbu je inicirala Vesna Benić zajedno sa članicama otočnih udruga, a otvorila ju je direktorica TZ Općine Kali Mira Krešin.

- Ovom izložbom htjeli smo skrenuti pozornost na pomalo zaboravljenu tehniku kukičanja, ali i pokazati široj javnost čar i ljepotu ručnih radova. Današnje mlade žene sve manje kukičaju, tako da je ova tehnika ostala "živa" jedino među prstima starijih žena. Žene s otoka su, unatoč teškom životu, uz kućno ognjište dugo u noć stvarale ukrasne predmete za svoj dom, istaknula je Benić dodavši da se izložbom pokazalo jedinstvo i međusobna suradnja otočnih žena, koja u konačnici, pridonosi razvoju života na otoku.

Na izložbi se dogodila mala nezgoda. Naime, kukičani predmet u vlasništvu Zore Mašine je ukraden. Tako da je umjesto 30, izloženo je 29 ukrasnih kukičanih predmeta.

Zanimljivo je da je među posjetiteljima izložbe bio i bračni par iz Splita koji na otoku Ugljanu ljetuju tjedan dana i obilaze sva mjesta kako bi naišli na kakvo društveno i zabavno događanje. Konačno izložba ručnih radova prvi je događaj na koji su naišli i posjetili tijekom svog ljetovanja.

U zabavnom dijelu programa nastupile su Kualjske posestrine i Udruga "Luzor", a poeziju je čitala Sonja Kačan i Mercedes Barić. Glumica Milena Dundov čitala je stihove Milene Rakvin Mišlov.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno