Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Paški sir i baškotin na jesen putuju u Kinu

Autor: Alenka Festini

09.07.2010. 22:00
Paški sir i baškotin na jesen putuju u Kinu

Foto: Alenka FESTINI



Svake godine se u našem gradu održava sajam brendova, poljoprivredni sajam, filmski festival. Ovu prigodu ću iskoristiti i pozvati vas da u rujnu posjetite naš sajam gdje ćete moći prezentirati proizvode svog grada – Fang Shuguang, predsjednik skupštine Chang Chua
U gradskoj vijećnici paški gradonačelnik Ante Fabijanić, njegov zamjenik Tino Herenda, predsjednik Gradskog vijeća Branimir Paro Vidolin i direktor gradske Turističke zajednice Slavko Pernar u službenom posjetu primili su delegaciju kineskog grada Chang Chuna. Delegaciju su sačinjavali predsjednik ovog kineskog grada Fang Shuguang, načelnik financijskog komiteta Li Wangcheng te ostali gradski predstavnici Kang Tie Ying i Ming Sheng.
Gradonačelnik Fabijanić upoznao je goste iz Kine s poviješću grada Paga, od njegova osnutka prije više od 700 godine do danas. Istaknuo je bogatu kulturnu baštinu te kako od 12 hrvatskih brend proizvoda iz Paga potječe njih pet.
– Posebno smo ponosni na Paški sir, pašku čipku, pašku janjetinu, baškotine i paški teg, koji su jedinstveni proizvodi u svijetu, a nastali su upravo u Pagu. Ponosni smo na tradiciju proizvodnje soli u Pagu koja je stara 1.100 godina. Iz našeg grada potječe i paški sin Bartul Kašić, tvorac hrvatske gramatike, a iz Paga je potekao prvi hrvatski papirnati novac „paški asignat” iz 1778. godine, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Zamjenik gradonačelnika Tino Herenda upoznao je goste s paškim gospodarstvom, od ovčarstva, poljoprivrede i turizma. Slavko Pernar je informirao goste da ove godine HTZ otvara predstavništvo u Pekingu što će pridonijeti boljem informiranju kineske javnosti o Hrvatskoj. Bilo bi nam drago ugostiti goste iz Kine koji su dobro došli u Hrvatsku, rekao je Pernar te istaknuo kako Pag živi i od turizma, a od ove grane žive mnogi subjekti, od ugostitelja, hotelijera, trgovaca do iznajmljivača soba i apartmana.
Fang Shuguang, predsjednik skupštine Chang Chua, grada koji broji preko 3 milijuna stanovnika, je iznio podatke da je Chang Chua glavni grad regije u sjeveroistočnom dijelu Kine koji ima razvijenu industriju, bogatu kulturu i povijest.
– U našoj regiji živi oko 7 milijuna stanovnika. Tu su još smještena tri manja grada s oko 800.000 stanovnika, a Chang Chua je središte regije. Naš grad je poznat po automobilskoj industriji, proizvodnji pšenice i riže, proizvodnji najbržih vlakova u svijetu te po filmskoj industriji. Svake godine se u našem gradu održava sajam brendova, poljoprivredni sajam, filmski festival. Ovu prigodu ću iskoristiti i pozvati vas da u rujnu posjetite naš sajam gdje ćete moći prezentirati proizvode svog grada. Također, možemo započeti suradnju na poljima obrazovanja, kulture i športa, naveo je Shuguang.
Gosti iz Kine iskazali su divljenje s ljepotama Hrvatske, otoka i grada Paga te su s domaćinima obišli staru jezgru grada, Galeriju paške čipke, Solanu Pag, Pašku siranu te marinu Šimuni.