Paški sir i baškotin na jesen putuju u Kinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pag_delegacija_chang chun
Alenka FESTINI
Delegacija kineskog grada Chang Chuna i predstavnici Grada Paga

U gradskoj vijećnici paški gradonačelnik Ante Fabijanić, njegov zamjenik Tino Herenda, predsjednik Gradskog vijeća Branimir Paro Vidolin i direktor gradske Turističke zajednice Slavko Pernar u službenom posjetu primili su delegaciju kineskog grada Chang Chuna. Delegaciju su sačinjavali predsjednik ovog kineskog grada Fang Shuguang, načelnik financijskog komiteta Li Wangcheng te ostali gradski predstavnici Kang Tie Ying i Ming Sheng.

Gradonačelnik Fabijanić upoznao je goste iz Kine s poviješću grada Paga, od njegova osnutka prije više od 700 godine do danas. Istaknuo je bogatu kulturnu baštinu te kako od 12 hrvatskih brend proizvoda iz Paga potječe njih pet.

- Posebno smo ponosni na Paški sir, pašku čipku, pašku janjetinu, baškotine i paški teg, koji su jedinstveni proizvodi u svijetu, a nastali su upravo u Pagu. Ponosni smo na tradiciju proizvodnje soli u Pagu koja je stara 1.100 godina. Iz našeg grada potječe i paški sin Bartul Kašić, tvorac hrvatske gramatike, a iz Paga je potekao prvi hrvatski papirnati novac „paški asignat" iz 1778. godine, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Zamjenik gradonačelnika Tino Herenda upoznao je goste s paškim gospodarstvom, od ovčarstva, poljoprivrede i turizma. Slavko Pernar je informirao goste da ove godine HTZ otvara predstavništvo u Pekingu što će pridonijeti boljem informiranju kineske javnosti o Hrvatskoj. Bilo bi nam drago ugostiti goste iz Kine koji su dobro došli u Hrvatsku, rekao je Pernar te istaknuo kako Pag živi i od turizma, a od ove grane žive mnogi subjekti, od ugostitelja, hotelijera, trgovaca do iznajmljivača soba i apartmana.

Fang Shuguang, predsjednik skupštine Chang Chua, grada koji broji preko 3 milijuna stanovnika, je iznio podatke da je Chang Chua glavni grad regije u sjeveroistočnom dijelu Kine koji ima razvijenu industriju, bogatu kulturu i povijest.

- U našoj regiji živi oko 7 milijuna stanovnika. Tu su još smještena tri manja grada s oko 800.000 stanovnika, a Chang Chua je središte regije. Naš grad je poznat po automobilskoj industriji, proizvodnji pšenice i riže, proizvodnji najbržih vlakova u svijetu te po filmskoj industriji. Svake godine se u našem gradu održava sajam brendova, poljoprivredni sajam, filmski festival. Ovu prigodu ću iskoristiti i pozvati vas da u rujnu posjetite naš sajam gdje ćete moći prezentirati proizvode svog grada. Također, možemo započeti suradnju na poljima obrazovanja, kulture i športa, naveo je Shuguang.

Gosti iz Kine iskazali su divljenje s ljepotama Hrvatske, otoka i grada Paga te su s domaćinima obišli staru jezgru grada, Galeriju paške čipke, Solanu Pag, Pašku siranu te marinu Šimuni.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno