Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pješčana elita stiže na Kolovare

Autor: Andrija Prović

09.07.2010. 22:00
Pješčana elita stiže na Kolovare


Na Kolovarama će se okupiti 20-ak sastava, u muškoj i ženskoj konkurenciji, a među dosad prijavljenima našle su se momčadi svjetskih, europskih i hrvatskih prvaka, kao i nekoliko inozemnih timova
Kolovare su primjer kako se s malo sredstava može napraviti puno. Ovdje dolazim još od malih nogu, ali mogu reći da kupalište nikad bolje nije izgledalo. Izgradnjom novog višenamjenskog igrališta za sportove na pijesku ostvarena je dobra poveznica između sporta i turizma. Najbolji dokaz tomu je “Zadar open” – rekao je Žarko Jakšić, trener Rukometnog kluba Arbanasi koji je od Saveza dobio domaćinstvo turnira u rukometu na pijesku.
Uistinu, pješčani teren izgrađen prije mjesec dana većini je odavao dojam kako se radi o tek popratnom sadržaju za djecu, odnosno o nečem što ne može ili neće značajnije promijeniti sliku pomalo zaboravljenog gradskog kupališta. Međutim, tvrtka Obale i lučice, Klub odbojke na pijesku Arbanasi i RK Arbanasi imali su drugačiji naum. Željeli su stvoriti preduvjete za revitalizaciju Kolovara. Udahnuti im novi život kroz organizaciju atraktivnih sportskih manifestacija.
Samo mjesec dana kasnije, može se reći da su uspjeli. Iza njih su kvalitetno odrađeni turniri u odbojci i nogometu na pijesku, a kao najbolja nagrada za uloženi trud bit će smotra rukometaša koja će danas i sutra zaokupiti pažnju brojnih Zadrana i njihovih gostiju. Kao dodatna potvrda atraktivnosti turnira svjedočit će i novinarske ekipe s uglednih televizijskih postaja. A o čemu će one izvještavati?
Zadar open 2010 jedan je od četiri turnira iz serije koji se boduju za Prvenstvo Hrvatske. Najbolje plasirani (osam ekipa) potom odlaze na završnicu Prvenstva u Trogir gdje će se saznati imena sudionika europskog Mastersa.
Na Kolovarama će se okupiti 20-ak sastava, u muškoj i ženskoj konkurenciji, a među dosad prijavljenima našle su se momčadi svjetskih, europskih i hrvatskih prvaka, kao i nekoliko inozemnih timova.
Svi oni koji odluče provjeriti kao izgleda rukometno loptanje na pijesku moći će uživati već od jutarnjih sati (subota, od 8.30). Natjecateljski dio programa trajat će sve do navečer, dok bi svoju kulminaciju trebao doživjeti sutra popodne kada su na rasporedu finalne utakmice.
 


Pravila rukometa na pijesku


Igralište je pravokutnik dužine 27 m i širine 12 m te se sastoji od polja za igru i dva vratarova prostora. Ekipe u polju imaju po četiri igrača. Sastav u obrani ima vratara i tri igrača dok onaj koji je u napadu ima četiri igrača. Kada ekipa dođe u posjed lopte vratar izlazi van, a u igru ulazi četvrti igrač u polju, tzv. marker.
Utakmica se igra na dva seta po 10 minuta. Ako je jedna ekipa pobijedila u oba seta, pobijedila je i utakmicu. Ako je rezultat nakon dva seta 1:1, tada se igra tzv. šut-aut. U šut-autu po pet igrača svake ekipe naizmjenično izvode udarce.
Pogodak se vrednuje s dva boda kada ga postigne vratar ili marker te kada igrač postigne pogodak iz piruete (okret u zraku za 360 stupnjeva) ili zeppelina (u zraku uhvaćena i upućena lopta na gol). Svi ostali pogodci vrijede jedan bod. Ovo pravilo vrijedi za igru i za šut-aut. Utakmice sude dva suca.