Trud obitelji Oliverić nagrađen još jednim zlatom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
sir_oliveric
BRANKICA OLIVERIĆ - Najzaslužnija za kvalitetan paški sir

Paški sir Zvonimira Oliverića iz Kolana osvojio je titulu šampiona na nedavno održanoj manifestaciji Dani paške ovce i paškog sira. Naime, Zvonimir je sin Ivice i Brankice Oliverić, obitelji koja se više od dva desetljeća bavi ovčarstvom, a do sada su devet godina zaredom za paški sir proizveden na njihovu obiteljskom gospodarstvu osvojili zlatne medalje na obrtničkom sajmu Vicenca u Istri te sajmovima sira u Zagrebu, Varaždinu i Sv. Martinu na Muri.

Naime, put do ovoliko velikih priznanja za obitelj Oliverić nije nastao preko noći. Kako smo doznali od Ivice s ovčarstvom su se počeli baviti 1988. godine, kada mu je njegov otac darovao 24 ovaca.

- Počeci su bili teški. S godinama smo počeli proširivati stado, a moja Brankica je krenula učiti siriti od moje sestre. Nakon deset godina stado smo proširili na 220 grla i samim time intenzivirali smo i rad. Oko ovaca, hranidbe, mužnje brinemo se ja i sin Zvonimir, dok je Brankica dužna za sirenje, odnosno proizvodnju sira. U međuvremenu smo otvorili minisiranu, konobu, naravno, zadužili se kreditno i nema druge - radimo od jutra do mraka, kaže Ivica.

Radni dan obitelji Oliverić kreće od 5 jutro. Za vrijeme mužnje, točnije od 20 prosinca do 10. lipnja radi se svaki dan.

- Kod ovaca smo već oko 6 ujutro, kreće mužnja i ostala briga oko ovaca. Potom mlijeko donosimo doma i kreće proizvodnja sira. Tako i uvečer. Sirenje i sva proizvodnja sira je na rukama Brankice. Naravno, za kvalitetan sir potrebno je puno toga, od kvalitetne prehrane ovaca, održavanja stada i visoke higijene. Naša Brankica siri na tradicionalan način, na ruke, upravo onako kako su to radili naši stari, kaže Ivica, posebno hvaleći svoju suprugu Brankicu i sina Zvonimira koji s godinama na svoja leđa sve više preuzima posao oko ovčarstva.

Od Brankice smo doznali da su kod sirenja važni znanje, spretnost i visoka higijena.

- Sirim po starinski. Procijedim mlijeko kroz gazu, zagrijem ga na 32 stupnja Celzijeva i tako toplo odstoji 45 minuta. Miješam smjesu da se ne zgruda. Potom režem, odvajam gustu masu i stavljam u kalup u kojem se nalazi čista gaza, tzv. peca. Gazu mijenjam četiri puta jer moram paziti strogo na čistoću i higijenu. Na kalupu stavljam piz da se ostatak mlijeka ocijedi i ostane čvrsti sir. Nakon nekoliko dana sir se vadi iz kalupa i stavim ga na dasku kako bi dobio zaštitni plijesan. Taj plijesan se ispire u slanoj vodi i kreće fermentacija od najmanje 42 dana pa naviše. Naime, proces još nije gotov. Svaki kolut sira se svaki dan okreće i maže uljem. Znači ne stoji u skladištu tek tako, već mu je potrebna svakodnevna njega, kaže Brankica te ističe da dnevno proizvede oko 20 kilograma sira što je oko šest kolutova težine od 2 do 3 kilograma, a od sirutke koja je nastala nakon procesa sirenja proizvede oko šest kilograma skute, točnije devet snježno bijelih kuglica svaka težine od oko 60-70 dekagrama.

Od Brankice smo doznali da njen posao nije nimalo lak.

- Radimo od zore do mraka. Svaki dan, nedjeljom, praznicima, blagdanima. Naravno, posao smo podijelili, oko ovaca i polja brinu suprug Ivica i sin Zvonimir, a ja sirim. U sezoni sirenja preko mojih ruku dnevno prođe težina od sto i više kilograma sira. Vjerujte, nije to nimalo lak posao, ističe Brankica.

Proizvodimo jako puno sira i sav sir prodamo, kaže Zvonimir te ističe da velike količine njihova sira kupuju naši ljudi i Slovenci, a ljeti još na vrata njihove sirane često kucaju Talijani i Francuzi.

- Već godinama imamo stalne mušterije, a ti naši stari kupci naš sir preporučuju drugima i dolaze nam novi. U obitelji držimo da je preporuka najbolja reklama za naš paški sir. Nama je najljepše kada nam kupci kažu da je kod Oliverića najbolji sir, a da je doista istina, potvrđuju brojne zlatne medalje koje smo osvojili, kaže Zvonimir.

Inače, obitelj Oliverić je prije četiri godine otvorila lijepo uređenu konobu "Figurica" u kojoj osim sira, gostima nude i svoje proizvode.

- Imamo vrtove puno raznog povrća, vinograde, uzgajamo svoje svinje. U sezoni proizvedemo oko 12.000 litara bijelog vina te oko 900 litara crnog. Sami proizvodimo i sušimo pancetu, razne domaće kobasice i salame. Gotovo 70 posto proizvoda koja su na meniju konobe su naši proizvodi. Ne stajemo, počinjemo s radovima na klaonici i pušionici za dimiti naše pršute. Puno je kredita, ali tako smo odlučili, kaže Zvonimir te ponosno ističe kako se nada da će uskoro imati pomoć svoja dva sina Tonija i Vincenca, naravno, kada odrastu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno